L’informe tècnic del Govern sobre l’aplicació del Pla especial per a fer front al risc d’inundacions (Inunbal) és molt dur en les conclusions i deixa clar que la manca de material, de personal i de coordinació van ser determinants en la gestió d’Emergències de la torrentada que va afectar el Llevant de Mallorca el 9 d’octubre.

El document és signat per Joan Pol Pujol, cap de servei d’Ordenació d’Emergències i director tècnic d’Operacions d’Inunbal, qui admet que els morts no es podien evitar. Però és extensiu en la llista de mancances. No hi va haver una alerta primerenca sobre el fenomen atmosfèric, la informació va arribar de manera dispersa i fragmentada, va mancar un tècnic que analitzés les dades, no es van activar serveis importants i tampoc no hi va haver prou personal.

L’informe també esmenta la manca de formació especialitzada com un dels factors que va restar capacitat d’adaptació a la resposta. Un dels punts que es destaquen al document és la necessitat d’assolir una millor coordinació. ‘Ha de ser prioritària la creació d’un ens públic que sigui responsable de tot el cicle de l’emergència’, conclou l’informe. Aquest cicle inclou la prevenció, la planificació i l’organització de la resposta.

Les inundacions van deixar tretze morts, es van fer més de tres-cents rescats i es van localitzar 74 persones desaparegudes. La tempesta també va causar danys materials importants: entre més, quatre carreteres tallades, vuit ponts amb danys estructurals greus, edificacions, vehicles, infrastructures de telecomunicacions, aigua potable, xarxa elèctrica i canalitzacions d’aigua.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.