El ple de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) del 15 de febrer va acordar d’adherir-se i donar suport a la declaració feta pública per l’Acadèmia Aranesa dera Lengua Occitana contra la sentència del Tribunal Constitucional espanyol que declara constitucionalment nul·la la paraula ‘preferent’ de la llei de l’occità.

El consell permanent de l’Institut d’Estudis Aranesi – Acadèmia Aranesa dera Lengua Occitana manifesta que, ‘sense un tractament de preferència, sense proteccions pariones, que compensin el desequilibri existent, respecte de les altres dues llengües oficials, la llengua pròpia de l’Aran està amenaçada de ràpida desaparició’.

Per aquest motiu, l’acadèmia demana a les institucions catalanes i araneses que aquesta anul·lació de la preferència lingüística de l’aranès ‘serveixi de raó i com a motor per a incrementar la presència de l’aranès i la seva potenciació i promoció, tal com preveu la llei 35/2010, en coherència amb la voluntat de respecte i promoció que la Vall d’Aran i Catalunya i les seves institucions respectives han mostrat per l’occità de la Vall d’Aran en els darrers quaranta anys’.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb