El ple de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) del 15 de febrer va acordar d’adherir-se i donar suport a la declaració feta pública per l’Acadèmia Aranesa dera Lengua Occitana contra la sentència del Tribunal Constitucional espanyol que declara constitucionalment nul·la la paraula ‘preferent’ de la llei de l’occità.

El consell permanent de l’Institut d’Estudis Aranesi – Acadèmia Aranesa dera Lengua Occitana manifesta que, ‘sense un tractament de preferència, sense proteccions pariones, que compensin el desequilibri existent, respecte de les altres dues llengües oficials, la llengua pròpia de l’Aran està amenaçada de ràpida desaparició’.

Per aquest motiu, l’acadèmia demana a les institucions catalanes i araneses que aquesta anul·lació de la preferència lingüística de l’aranès ‘serveixi de raó i com a motor per a incrementar la presència de l’aranès i la seva potenciació i promoció, tal com preveu la llei 35/2010, en coherència amb la voluntat de respecte i promoció que la Vall d’Aran i Catalunya i les seves institucions respectives han mostrat per l’occità de la Vall d’Aran en els darrers quaranta anys’.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb