L’Institut d’Estudis Catalans completa la col·lecció Catalunya Carolíngia. Amb el volum VIII acaba el projecte que Ramon d’Abadal començava fa tot just cent anys. Ha estat a cura de Ramon Ordeig i Mata, que ha col·laborat també en alguns dels volums anteriors. A més del pròleg dels directors actuals de la col·lecció, Gaspar Feliu i Josep M. Salrach –membres de la Secció Històrico-Arqueològica del IEC–, i de l’estudi introductori del curador, el volum publica o dóna notícia d’un total de 908 documents. L’edició es completa amb mapes que localitzen els principals llocs esmentats als documents i un índex alfabètic de noms i topònims.

Amb aquest darrer volum es clou l’edició de documents, i ara es treballa en l’elaboració de dos volums més: el volum IX, d’apèndix, epigrafia i correccions, i la segona part del volum I, d’introducció general a l’obra.

Una col·lecció que va néixer fa un segle

La col·lecció Catalunya Carolíngia inclou la documentació catalana dels segles VIII-X, un període cabdal de la història, en què els comtats catalans pertanyien a un espai europeu que abastava gran part de l’actual Unió Europea. Integren la col·lecció disset volums que reuneixen més de sis mil documents que tracten temes de l’àmbit públic i, sobretot, del privat (testaments, vendes, donacions, permutes), que permeten de conèixer l’evolució de la societat i l’economia de l’època.

Els títols publicats fins ara són: El domini carolingi a Catalunya; Els diplomes carolingis a CatalunyaEls comtats de Pallars i Ribagorça; Els comtats d’Osona i Manresa; Els comtats de Girona, Besalú, Empúries i Peralada; Els comtats de Rosselló, Conflent, Vallespir i Fenollet; El comtat de Barcelona, i Els comtats d’Urgell, Cerdanya i Berga.

El programa va néixer fa cent anys, impulsat per la Secció Històrico-Arqueològica del IEC. La seva llarga durada es deu sobretot a la dificultat de l’empresa, però també als entrebancs polítics i econòmics que ha hagut de superar, especialment durant la dictadura de Primo de Rivera, la guerra del 1936-1939 i el franquisme.

Actualment els materials de la recerca serveixen de base per a un altre programa, CATCAR: Patrimoni digital al servei de la innovació social. Es tracta d’un projecte de cooperació transfronterera, cofinançat amb fons europeu, que treballa per digitalitzar els documents de la Catalunya Carolíngia i fer-ne difusió a un públic més ampli.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.