L’huracà feixista, frenat a Alacant

  • Contra l'agressió a la llengua de tots, només hi pot haver la resposta de tots. Entendre això és clau per a la nostra supervivència com a poble

VilaWeb
Veïns d'Alacant ahir durant la celebració del plenari. (Fotografia de Compromís-Alacant)
Això és una prova de lectura dels articles de Vilaweb amb veu sintètica, que ben aviat serà a disposició dels subscriptors del diari. Subscriviu-vos-hi ací. Si trobeu algun problema, escriviu-nos a suport@vilaweb.cat.

Fa uns quants dies, Esperança Camps publicava ací a VilaWeb una anàlisi extraordinària, que feia posar els pèls de punta: “El xantatge de Vox com la gran oportunitat d’un PP desbocat“.

Si no l’heu llegida us recomane que ho feu. La nostra cap de redacció hi traça un relat perfiladament indignat sobre la manera com el PP, aprofitant-se de la hipotètica –que no és tan real com volen fer veure– pressió de Vox, ha desfermat un autèntic huracà feixista sobre el País Valencià i les Illes.

És esfereïdor llegir-lo i entendre amb quina desimboltura aquests sàtrapes fan befa de les lleis –ells que sempre s’omplen la boca dient que cal respectar la llei– per aplicar el seu programa espanyolista i reaccionari. No tenen gens de vergonya ni de decència, ni cap escrúpol, moguts per l’odi al català i a tot allò que significa la valencianitat. I a Alacant aquesta animadversió ha arribat ara a un extrem insuperable.

Si vau tenir la santa paciència de seguir el debat d’investidura de Feijóo, deveu recordar quantes vegades, i amb quina sorna, va insistir en aquella pseudo-teoria que s’han inventat, que diu que els territoris no tenen drets, que els drets pertanyen a les persones.

Doncs bé, ahir, al ple municipal d’Alacant era previst de debatre una proposta de la dreta espanyolista que demanava que Alacant passe a formar part d’allò que ells anomenen la “zona de predomini lingüístic castellà”, amb l’objectiu que els ciutadans de la capital del sud no tinguen reconegut cap dret lingüístic, cap ni un. Juguen, per tant, ací sí, amb la idea que els territoris sí que tenen drets i que passar Alacant d’un territori a un altre canvia l’estatut i els drets de les persones que hi viuen. Quina barra!

La proposta, que ja van mirar d’aprovar sense èxit el 2020 i el 2021, va ser retirada al darrer moment, enmig de moltes protestes, que van tenir efecte. Com sempre, protestar és útil i les entitats de la ciutat i del país es van posar al capdavant de la protesta amb una eficàcia que cal aplaudir.

Però, tot i que allò era un desficaci total, cal dir també que s’agafava als molts errors que l’esquerra i el valencianisme han comès aquestes darreres dècades, per por, per covardia, per submissió intel·lectual a les tesis espanyolistes. Un dels principals va ser haver permès que en la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià s’inclogués el famós capítol segon, que consagra una excepció discriminatòria negant el dret d’ensenyament en català als “territoris de predomini castellà”, un seguit de poblacions recollides en l’article 36.

Com tothom sap, al País Valencià hi ha deu comarques –més o menys senceres– de tradició històrica castellanoparlant. Els medievalistes d’avui dia ens obrin els ulls a una complexitat més gran que la que era la norma –assenyalant, per exemple, la pervivència de zones arabòfones durant segles, o la presència viva de l’aragonès–, però en termes generals podem dir que l’existència d’aquest doble territori lingüístic, el famós “dualisme valencià”, sempre ha estat assumida com una condició consubstancial del naixement de l’estat valencià.

I aquest fet històric, que la Llei d’Ús i Ensenyament va convertir molt desencertadament en norma legal, és el que ara l’espanyolisme ha volgut aprofitar per atacar l’essència mateixa de la ciutat d’Alacant i els drets dels seus ciutadans. Un atac que ha d’interpel·lar-nos a tots i que ens crida a tots per a defensar-nos-en.

En primer lloc, per Alacant i els alacantins, que no és la ciutat que la caricatura fàcil i el desconeixement presenten. I per tota la gent del nostre migjorn. Però també pel conjunt del país, car en definitiva a Alacant avui s’atreveixen a intentar una cosa que demà –no en tingueu cap dubte– voldran fer també a Tarragona o a l’àrea metropolitana de Barcelona, que ahir mateix ja van fer a Calvià, que fa anys que veiem que fan en tants pobles com poden de les comarques de la Franja de Ponent.

Contra l’agressió a la llengua de tots, només hi pot haver la resposta de tots. Entendre això és clau per a la nostra supervivència com a poble. I avui, i ara, a Alacant tenim una oportunitat magnífica d’exercitar-ho.

 

PS. Convocats pels nostres col·legues de Mediapart, uns quants mitjans de comunicació europeus, entre els quals Der Spiegel, Il Fatto Quotidiano, InfoLibre i VilaWeb, vam fer pública ahir una carta oberta al president dels Estats Units, Joe Biden, en què li demanem que ature de manera definitiva el procés d’extradició contra Julian Assange. Defensar Assange i la seua contribució al periodisme és una obligació que a VilaWeb assumim sense cap reserva i amb totes les forces.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
28.09.2023  ·  22:19

Ells sí que saben qui som nosaltres. Per això tracten de dividir-nos i enfrontar-nos entre nosaltres. Sovint, per desgràcia, alguns de nosaltres ens creiem les seues mentides. I pensem que els catalans de Girona són molt diferents dels valencians d’Alacant. O els de Inca. I així ens ha anat. Però si ens unim, no tenen cap possibilitat d’aturar-nos. Cap ni una. Mireu només Alacant.

Josep Sivillà
Josep Sivillà
28.09.2023  ·  22:22

Tots amb Julián Assange!
Gràcies, Vilaweb.

Matilde Font
Matilde Font
28.09.2023  ·  22:26

Mai estarem prou agraïts als valencians que tota la seva vida estan lluitant dia a dia per la supervivència de la nostra llengua contra el blaverisme-fatxa que sempre reneix (perquè mai ha mort) al País Valencià. Els nostres conciutadans i familiars porten una lluita esgotadora durant tota la vida i dia a dia. Ells si que són resilents, persistents i admirables.

Jaume Vall
Jaume Vall
28.09.2023  ·  22:27

Gràcies Vilaweb pel suport a Julian Assange.

Lluís Paloma
Lluís Paloma
28.09.2023  ·  23:16

1) Julian Assange és el millor, i cal aconseguir la seva llibertat a qualsevol preu.
2) Aquest cop em toca fer una pregunta que de moment no té resposta, una resposta que és crucial trobar: si al País Valencià se sabia perfectament que PP i Vox desfermarien el caos, com és que van guanyar les eleccions?

Francisca Sol
Francisca Sol
28.09.2023  ·  23:23

Adhereixo totalment a la vostra petició d’aturar definitivament el procés d’extradició contra Julian Assange.

montserrat ximenis
montserrat ximenis
28.09.2023  ·  23:26

Gràcies a tots aquest diaris, per donar veu i estar al costat d’aquest bon home Julian Assange

Miquel-Àngel Montserrat
Miquel-Àngel Montserrat
28.09.2023  ·  23:45

No diguem-ne “feixista”: diguem-ne “espanyolista”
El director parla d’huracà feixista. Però no. No és necessàriament feixista.
Aquest és un error comú de molts catalans, dir-ne “feixisme” quan, en realitat, seria més acurat parlar d’espanyolisme.
Aquest espanyolisme que iguala Vox i el PP amb GAL-zález, Guerra, Lambán i molts d’altres autoanomenats progressistes.

Josep Gualló
Josep Gualló
28.09.2023  ·  23:55

Amb el recent discurs de investidura de investidura, del seu lider Alberto Núñez Feijóo, el PP, va donar una sensacio de, si més no, de dreta civilitzada que s’ha ensorrat de cop amb la grolleria mostrada al voler separar Alacant, de la resta del Pais Vlencià, adduint que allà es parla castellà,

Quan jo estudiava, fà seixanta cinc anys, el baxillert als maristes, una assignatura dita “Geografia de Espanya” treia a la “Provincia de Lerida” de Catalunya i la situava en una desconeguda, per mí, “Depresión del Ebro”.

Els descendents dels franquistes de la posguerra, tant si es fan dir PP, PSOE i en certa manera ERC, son els seus ancestres de ” La depresin del´Ebro” invetada per ells.

BARTOMEU FIOL
BARTOMEU FIOL
28.09.2023  ·  23:59

“Com sempre, protestar és útil” es diu a l’editorial. Totalment d’acord. Jo hi afegiria que votar també ho és.

Jaume Riu
Jaume Riu
29.09.2023  ·  00:05

JA NO HI HA SECRETS D’ESTAT
És molt oportú que VilaWeb estigui a la primera línia del periodisme conseqüent al fer pública ahir una carta oberta al president dels Estats Units, Joe Biden, a qui demanem que aturi de manera definitiva el procés d’extradició contra Julian Assange.

És històrica la feina de Julian Assange amb l’editora Wiki Leaks, perquè ens permet dir ara que ja no hi ha secrets d’Estat.

PS. L’huracà feixista contra l’agressió a la llengua de tots, topa a Alacant amb la resposta ciutadana, i és una molt bona notícia.

LLUÍS CASTILLO
LLUÍS CASTILLO
29.09.2023  ·  06:14

Aplaudeixo la iniciativa de suport a Julian Assange. Referent al català d’Alacant vaig enriquir la meva parla i pronúncia amb un bon amic pescador del Campello amb qui vaig navegar uns anys. Salut.

Isabel Blazquez
Isabel Blazquez
29.09.2023  ·  06:55

Estic al costat dels alacantins.
Gràcies Vilaweb per representarme en el dret de fer alguna cosa per Julian Assange, li debem.

Víctor Torguet
Víctor Torguet
29.09.2023  ·  07:00

Els actuals catalanoparlants som molt porucs, en general. I així ens va…. Suposo que és el resultat d’una persecució com a Nació durant segles per l’espanya decadent, autoritària i anti-catalana, afegit a l’assoliment recent (darreres dècades) d’un nivell de vida mínimament acceptable.

Però és amb l’ús de la Llengua on fem més pena, aquí és quan l’enemic (el supremacisme espanyol amb la seva política lingüística colonial d’imposició) ens veu més febles i se’ns pixa a la cara. N’hi ha poques coses més humiliants que estar canviant constantment l’idioma cap al castellà davant la mínima sospita de que el supremacista espanyol (o castellanoparlant, que aquí s’apunta tothom a fer-nos una pixadeta a sobre) pugui sentir-se contrariat (pobret…).

Deixem de fer el paper de l’indígena colonitzat i atemorit i revelem-nos. Sumem-nos TOTS els catalanoparlants a un ACTIVISME LINGUÍSTIC ferm i constant per parlar sempre en Català o Valencià (i mantenir-ho a la conversa amb gent que hauria d’entendre-ho). És el nostre dret i perdre-ho afebliria moltíssim el legítim sentiment nacional i el justificadíssim dret de Llibertat i Independència.

Jo soc de la Franja de Ponent i soc testimoni del genocidi lingüístic que allí s’està fent amb la nostra parla.

És infinitament trist i lamentable, però la realitat és que l’espanya supremacista i colonial, i el progrés tecnològic, estan guanyant la guerra lingüística.
Aquesta derrota és el futur del Principat, de les Illes i del País Valencià si no ens sumem TOTS decididament a l’Activisme lingüístic.
SEMPRE EN CATALÀ !!!

Belén Solé
Belén Solé
29.09.2023  ·  07:28

Felicitats a tota la gent organitzada que ha fet possible aquesta victòria.

ALBERT MAS
ALBERT MAS
29.09.2023  ·  07:40

Josep Usó
28.09.2023 · 22:19
Ells sí que saben qui som nosaltres. Per això tracten de dividir-nos i enfrontar-nos entre nosaltres. Sovint, per desgràcia, alguns de nosaltres ens creiem les seues mentides. I pensem que els catalans de Girona són molt diferents dels valencians d’Alacant. O els de Inca. I així ens ha anat. Però si ens unim, no tenen cap possibilitat d’aturar-nos. Cap ni una. Mireu només Alacant.
Francisca Sol
28.09.2023 · 23:23
Adhereixo totalment a la vostra petició d’aturar definitivament el procés d’extradició contra Julian Assange.

Totalment d’acord amb els comentaris anteriors i no ens cansarem de repetir-ho.

Carles Serra
Carles Serra
29.09.2023  ·  07:42

Gràcies com sempre Vicent per l’editorial; però caldria recordar que si en el País Valencià i ses Illes governa l’inquisició espaÑola PP-VOX, és perquè hi ha una societat majoritàriament imposada de procedència espaÑola, també com passa a la colònia catalana, hi han botiflers i traïdors com aquesta Ana Grau, Illa, Batet, però aquest serien la minoria si no fós per aquesta societat imposada de procedència espaÑola, aquells que varen marxar de la seva espaÑa per defugir de la misèria i un futur millor pels seus fills.
També aquest exemple apreciat Vicent ni cal anar Alacant, només cal anar per la Provinciana Barcelona i ja que dir del seu nyordo cinturon rojo, pobles que ja pràcticament s’ha fet el genocidi del català; ja veus Badalona, el PP majoria absoluta, encara que també té molt a veure amb això mal anomenat esquerra, com molt bé fas esment que va passar en el País Valencià.
És allò Vicent que ja fa molts anys va dir en Pla, el 90% dels espaÑols la seva ideologia es franquista.
Doncs això.
També gràcies per fer la teva aportació en favor de Julián Assange.

Josep Vilà
Josep Vilà
29.09.2023  ·  08:03

Víctor Torguet encerta el diagnòstic: supremacisme español + progrés tecnològic ens maten.
Ells fan seus els 500 milions d’indis americans que parlen español per matar els nostres 14 milions trocejats en regions.
L’Algèria acaba de fer un pas exemplar per a alliberar-se de la colonització i bescanvia el francès per l’inocu anglès.
Ens cal eliminar el castellà de les nostres comarques on no s’havia parlat mai de la mateixa forma que en algunes comsrques valencianes eliminen el català o a la pròpia Castella, impermeable històricament a la nostra llengua.

Agustí Delgado
Agustí Delgado
29.09.2023  ·  08:06

La dreta recalcitrant sempre vota. Ho hauríem de recordar quan pensem que la abstenció és un càstig per als polítics. També és una manera d’autocastigar-nos.
Assange lliure!!!

Montse Serra
Montse Serra
29.09.2023  ·  08:11

Gràcies Vilaweb per donar suport a Julian Assange. Haurien de ser molts més periodistes i mitjans de comunicació que li donessin suport

Pep Agulló
Pep Agulló
29.09.2023  ·  08:20

ALACANT FENT FRONT AL FEIXISME…I A L'”ESQUERRA”

Sembla que al nostre país, la identitat es porta dins i davant del formidable atac feixista no hi ha, en general, prou resposta col·lectiva. Res és casual…

M’afegeixo a la voluntat de sortir d’aquest paper de víctimes sense capacitat d’atac, d’assolir victòries, com diu Víctor Torguet: Deixem de fer el paper de l’indígena colonitzat i atemorit i revelem-nos… Afegiria, d’un poble desarmat per una “esquerra” capituladora davant del nacionalisme espanyol.

Que no siguin només paraules…com ara els fets a Alacant.

PS. Honora a VilaWeb la defensa de Julian Assange…

Núria Cabré
Núria Cabré
29.09.2023  ·  08:37

Hem de reivindicar, col•laborar, visitar… Països Catalans i, protegir el català com a nexe d’unió del territori.
Dit això, #FreeAssange. No a l’extradició de Julian Assange als Estats Units, i no ens oblidem de Pablo González, que també porta més d’un any empresonat a Polònia, esperant judici.
Llibertat de Premsa!

Joan Cuscó
Joan Cuscó
29.09.2023  ·  08:39

D’acord amb el comentari d’Agustí Delgado, 8,06.
I és que, malgrat tot, els voten.

Dario Beksic
Dario Beksic
29.09.2023  ·  08:45

Comentar que això de que “els territoris no tenen drets, que els drets pertanyen a les persones”, no és cap invent espanyol. Amb paraules molt semblants, ho deia la Margaret Thatcher: “…who is society? There is no such thing! There are individual men and women and there are families…”. La referència és: https://www.margaretthatcher.org/document/106689.

Així que “que inventen ellos”, com gairebé sempre.

david graupere
david graupere
29.09.2023  ·  09:02

Sempre fent costat a la cultura valenciana que parla en català. Contra el lingüicidi i etnocidi franco-espanyol.

Alacant és la Perpinyà del sud; germanes bessones en la tragèdia de la substitució.

D’aquí que el català al congrés sigui més que mai un miratge, una ironia sarcàstica.

pep gaya
pep gaya
29.09.2023  ·  10:12

De Salses a Guardamar i de Fraga a l’Alguer, tots per una sola llengua catalana. Quan a Assange llibertat total per la informació que va donar al mon i pel seu recolzament a la causa catalana, gràcies.

Aleix Gaus
Aleix Gaus
29.09.2023  ·  11:20

Ells ens volen dividits però si anem units no podrán fer res. La nostra llengua és la eina principal per la nostra supervivencia. Assange llibertat

Àngels Fortuny
Àngels Fortuny
29.09.2023  ·  11:42

A mi em sembla que els catalanoparlants , igual que els castellanoparlants , sont tant de dretes com d’esquerres . A defensar el català ha de sortir tothom , fins i tot gent que segurament haurà votat al PP ( a Alacant ) però que no voldrà que li toquin ni menysprein d’aquesta manera la seua llengua natal ( o això espero )

Joaquim Torrent
Joaquim Torrent
29.09.2023  ·  13:45

Tant feixista com espanyolista, a parts iguals , no ho oblidem… Tinguem presents les declaracions de l’ impresentable Gonzalez sobre la nostra extinció..

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
29.09.2023  ·  15:36

Com bé has dit Vicens, la covardia poruga davant l’espanyolisme madrileny ha fet que quan ha governat la suposada esquerra valencianista, no hagin aplicat mesures més clares i contundents per a defensar el valencià, o qui diu aquest, poden dir el mateix a les Balears, o, encara més indignant, la nul·la vetlla perquè la immersió lingüística a Catalunya fos reals.
Dècades perdudes per inútils porucs i incompetents. Tot el contrari de la determinació de l’espanyolisme que no va trigar ni un any a tancar la TV valenciana i els enllaços amb TV3, mentre que la “esquerra’ en 8 anys no ha retornat tot on era.

Inútils

Marc Mateos
Marc Mateos
29.09.2023  ·  15:59

Llibertat Assange!

Núria Castells
Núria Castells
29.09.2023  ·  16:43

Totalment d’acord amb Víctor Torguet.
No només hauríem de deixar de fer el paper d’indígenes mesells sinó que hem de passar a l’atac.
Com en els anys del final del franquisme, quan hi havia una societat civil molt conscient del valor de la llengua.
Recordeu el Congrés de Cultura Catalana? Va ser una fita molt important!
Ara, som incapaços de repetir-lo, sembla.
No es mou l’acadèmia, ni els intel•lectuals ni els col•legis professionals… Silenci absolut!

Del govern, no en parlaré… perquè aquest govern (i els anteriors) són impotents o còmplices. Només s’ha de veure la immersió (?) i TV3.
Amb aquests polítics, l’única cosa que es pot fer és passar-hi comptes a les urnes.

Però nosaltres, ciutadans rasos, també hi tenim RESPONSABILITAT.
I, associats a entitats o no (sempre, millor associats) hauríem de tenir una actitud molt més proactiva. Hi ha moltíssimes activitats que podríem engegar. Des de les AFAs (intercanvis escolars entre tots els territoris de parla catalana, tallers de xxss i música urbana en català, etc.) fins a sortides per a conèixer TOT el territori (paisatge, gastronomia, història…, etc.)

No es tracta de fer aquí un llistat d’activitats possibles. N’hi ha un munt!
Només voldria deixar constància que, si no ens enfrontem JUNTS a l’intent de genocidi cultural, anirem caient… per separat!
Cal PENSAR-NOS com una única nació.
Conèixer-nos millor, coordinar-nos amb respecte i estimació i plantar cara JUNTS.
Gràcies per recordar-nos-ho, Vicent.

I gràcies per recordar Assange amb qui, efectivament, tenim un gran deute.

Xavier Gràcia
Xavier Gràcia
29.09.2023  ·  16:57

«Protestar és útil», i votar també.
Llibertat Assange!

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
29.09.2023  ·  17:51

Sembla que Assange és el tema de l’editorial per molts, per sobre de la llengua i d’Alacant. Afortunanadament n’hi ha d’altres que s’atenen al text del Vicent i mostren encara un cert apreci pels valencians i la nostra lluita pel que és de tots. Ací encara ens canvien la demografia més de pressa i ataquen sense vergonya ni miraments ni respecte pels drets democràtics. Quan us toque a vosaltres ja m’ho contareu, miramelics.

Pauli Morer
Pauli Morer
29.09.2023  ·  22:56

El problema real no es que els fatxes declarin Alacant com a castellanoparlant, el problema real es que dècades que el valencià es marginal a la ciutat, parlat habitualment només pels immigrants dels pobles que si conserven la llengua, i evidentment només entre ells perquè ningú mes no el parla.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any