L’FBI ha escanejat més de 430.000 iris en els últims tres anys

  • MADRID, 13 (EDIZIONES/Portaltic) L'FBI ha escanejat l'iris de més de 434.000 persones durant tres anys, en un programa pilot que involucra múltiples departaments de la Policia, el Pentàgon o l'FBI, entre d'altres. Un projecte que es va iniciar el 2013 i que en els primers mesos d'aquest any va aconseguir una mitjana diària de 189 escanejos.

VilaWeb
Redacció
13.07.2016 - 11:51
Actualització: 13.07.2016 - 16:46

MADRID, 13 (EDIZIONES/Portaltic)

L’FBI ha escanejat l’iris de més de 434.000 persones durant tres anys, en un programa pilot que involucra múltiples departaments de la Policia, el Pentàgon o l’FBI, entre d’altres. Un projecte que es va iniciar el 2013 i que en els primers mesos d’aquest any va aconseguir una mitjana diària de 189 escanejos.

Un programa que, segons l’FBI, va néixer “per avaluar la tecnologia davant dels desafiaments clau i desenvolupar un sistema capaç de fer serveis de reconeixement d’imatge de l’iris”. Des del començament el 2013, el programa ha aconseguit escanejar l’iris de més de 434.000 detinguts, segons afirma un portaveu de l’FBI i recull ‘The Verge’. A més, l’FBI ha signat altres acords d’intercanvi d’informació amb organismes i patrulles de Policia que permeten crear una nova base de dades biomètriques que s’estén dels límits tradicionals utilitzats fins ara.

L’escaneig de l’iris es realitza a través de fotografies infraroges, que permeten una imatge detallada de la part acolorida de l’ull. El detall és tan elevat que la imatge és tan distintiva com una empremta digital però l’obtenció és molta més ràpida i sense necessitat de contacte físic. Segons recull ‘The Verge’, la majoria d’exploracions es van registrar en la base de dades en tan sols una fracció de segon.

El Govern dels Estats Units va desplegar per primera vegada la tecnologia a l’Iraq, on es va utilitzar per fer seguiments de civils locals autoritzats per treballar en bases militars. Des d’aquell moment, la tecnologia s’ha estès a altres sistemes de seguretat com aeroports o empreses privades, però encara es tracta d’un sistema massa car per ser adoptat per tots els departaments de Policia locals.

Les imatges escanejades s’envien a l’FBI pel Departament de Justícia de Califòrnia, que al seu torn rep les de tres comtats: Los Angeles, San Bernardino i Riverside. Els escanejos es realitzen fins i tot en delictes de poca importància i abans de dictar una condemna. No importa com sigui de petita la població per portar a terme aquest sistema: El Comtat de San Bernardino va inscriure més de 190.000 documents des del 2014, més que Los Angeles o Riverside.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any