L’extrema dreta, per la porta gran

  • El pacte valencià certifica una de les característiques més preocupants de la nova onada ultra: la sorprenent facilitat amb què els partits d'extrema dreta arrosseguen cap al seu discurs i la seua pràctica la dreta tradicional

Vicent Partal
13.06.2023 - 21:40
Actualització: 13.06.2023 - 22:14
VilaWeb

L’acord signat ahir a València entre el PP i Vox dóna la presidència de les Corts Valencianes a l’extrema dreta, que també controlarà conselleries encara per pactar, però que afirmen que seran “de les importants”.

Que els uns i els altres arriben a aquest acord no és precisament una notícia inesperada, però les formes amb què s’ha tancat han causat sorpresa i una certa indignació. Bàsicament perquè PP i Vox n’han tingut prou amb dues hores de conversa per a entendre’s a la perfecció. Dues hores i prou. Signant un paperet que tan sols descriu cinc punts abstractes i simplíssims. Còmodes, per tant, entre ells. Com si ho duguessen tot parlat i pactat de casa.

El pacte valencià certifica d’aquesta manera una de les característiques més preocupants de la nova onada ultra que recorre Europa, que és precisament la sorprenent facilitat amb què els partits d’extrema dreta arrosseguen cap al seu discurs i la seua pràctica la dreta tradicional, fins i tot si és majoritària. Parle d’aquella dreta que, passats els Pirineus, era antifeixista per tradició i convicció, dins la qual el PP espanyol, no cal ni dir-ho, havia estat tradicionalment una excepció.

Però ara, sense comptar amb els casos de Polònia i Hongria, resulta que a la República Txeca, a Letònia, a Dinamarca, a Suècia, això que alguns en volen dir “la unió de les dretes” ha fet aquests darrers anys un tomb polític inèdit d’ençà del final de la Segona Guerra Mundial. Un tomb que ara apunta a Espanya i a França, on fins i tot allò que resta dels gaullistes –nascuts combatent contra l’ocupació nazi– s’han vist temptats darrerament per l’acostament a la senyora Le Pen.

Però la peça clau de tot plegat és Itàlia. Perquè, com ens recordava ahir Francesco Cancellato, és a Itàlia on el fenomen ha arrelat més clarament i ha avançat més. El 1994 Silvio Berlusconi va trencar la consigna del cordó sanitari –indiscutida fins llavors–, conformant tres governs consecutius amb representants de l’extrema dreta. I al quart, el d’ara, el seu partit i la dreta diguem-ne moderada ja són els minoritaris, i és Meloni qui controla els aparells de l’estat. Això sí, amb una estudiada moderació en les formes dels partits i dirigents ultres –que no endebades han après molt durant tots aquests anys.

Gràcies a aquesta combinació de moderació de les formes –en què Espanya torna a ser una excepció– i la banalització dels missatges extremistes, un àmbit ideològic i polític vist naturalment com una desgràcia a Europa –del qual abominava tothom– va aconseguint que els fronts demòcrates i republicans es trenquen país rere país. I que els perills que ells representen per a la societat es banalitzen. I això arriba al punt que, fins i tot el seu tema central –l’emigració entesa com un perill imminent de substitució de la civilització blanca i cristiana–, ha passat no solament a ser debatible, sinó fins i tot a ser considerat com a legítim políticament per aquella part de l’esquerra que no sap trobar el seu sentit d’existir.

 

PS1. Alguns lectors em van comentar que l’ús que feia –en la primera versió de l’editorial d’ahir– d’una expressió tradicional podia interpretar-se com un insult personal al president Aragonès. No era en absolut aquesta la intenció i per això la vaig retirar i demane disculpes als lectors. I evidentment també, i, en primer lloc, al president Aragonès.

PS2. Avui tinc una notícia important, que em fa molta il·lusió poder explicar. VilaWeb ha tancat un acord amb The Washington Post i a partir de demà mateix publicarem notícies i reportatges del prestigiós diari nord-americà. Amb això volem fer créixer la qualitat de la informació internacional que oferim, perquè tindrem accés al gran nombre de corresponsals que el diari té a tot el món, però també dels reportatges d’economia, de tecnologia o de ciència. VilaWeb serà el primer diari en català i el primer a la península ibèrica a publicar aquest servei.

Evidentment totes les novetats que us presentem darrerament, entre les quals hi ha la Lliga del Paraulògic, la lectura amb veu sintètica dels articles, La Tertúlia Proscrita o aquest acord amb The Washington Post, sols són possibles gràcies als 24.000 lectors que us heu fet subscriptors. Confiem més que mai en vosaltres per a créixer i convertir-nos més encara en una referència ineludible per a la nostra societat. Pel periodisme, pel compromís, per la independència.

A aquells que encara no sou subscriptors us demanem que us en feu en aquesta pàgina.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Marc Mateos
Marc Mateos
13.06.2023  ·  22:02

Quan els catalanistes pacten amb el PSOE acaben destruïts.

Josep Usó
Josep Usó
13.06.2023  ·  22:26

Sense cap problema. S’han posat d’acord en un tres i no res. Perquè el que busquen és el poder. I aquells que es diuen d’esquerres fa molt temps que han deixat de banda el coneixement com a base imprescindible per accedir a llocs de responsabilitat. De manera que amb poc se’ls pot marejar. N’hi ha hagut prou amb una campanya publicitària sobre vivendes ocupades com si fóra el més important de tot. Mentre, ens hem quedat sense ensenyament, perdrem la sanitat i la salut. No ens podíem permetre indecisos sense gaires alternatives al sou polític. Ho hem fet i en pagarem les conseqüències.

ASERET ALMAR
ASERET ALMAR
13.06.2023  ·  22:36

Comença al País Valencià i amb el temps arriba a Catalunya.
Venen anys terribles…

Jaume Riu
Jaume Riu
13.06.2023  ·  22:39

DIVERSIFICAR LES FONTS
L’oportunitat de VilaWeb de tenir accés a la feina en temps real de gran nombre de corresponsals de The Washington Post, és una notícia de valor estratègic pel periodisme rigorós del nostre país, potser la notícia més determinant.
Que tremoli la premsa subvencionada, perquè per fer de Catalunya un nou estat democràtic d’Europa, independent del regne d’Espanya i en forma de república -sense rei-, a més de la necessària independència i del contrast de la informació que ja ens posiciona amb avantatge, és molt potent i temible l’arma política que consisteix a diversificar les fonts.

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
13.06.2023  ·  22:40

´No em sembla bé l’enquadrament. O el “framework” que diuen els anglosaxons.

Tota la nació, no només els valencians, tenim a la Generalitat Valenciana i el Consell uns col·laboracionistes españols residents en aquesta colònia, sinó, que endemés són extrema dreta de la nació colonitzadora.

I què són sinó, que el suc destil·lat i essencial d’un Ximo Puig, un Illueca, un Lerma, un Fraga, un FElipe González, un Alfonso Guerra, un A.Suarez, un Raxoi, un Rodríguez Zapatero per molr que l’encimbellen per l’entrevista amb aquell periodista de la FOX de la Cúria toledana?

Els nacionals occidentals estem acostumats a desobeir sense que el colonitzador s’aperceba.

“Nació contra nació”

Te’n recordes, Vicent? Ho vas parir tu.

Comencem a fer la partida del gat contra el gos. I ací, com a Beniparell, cadascú per a ell.

L’estat colonial español deu 1’5 el seu PIB. Cal trobar-li totes les vies possibles per a que esdevinga una nova Iugoslàvia: que siga una taca de color en un mapa antic i desfaçat d’Europa.

I sobretot, no ser tan innocents i filoespañols com ha estat @compromis en aquestes 2 legislatures.

L’estat español se’l derrota, mai se l’ajuda a regenerar-se perquè t’acaba assassinant, perquè trenen poders diversos.
Només cal veure l’actuació del moniato Puig en el cas de Mònica Oltra o Armengol amb Neus Truyol a Ciutat de Mallorca; o Iceta+Illa+Junqueras amb Laura Borràs.

3 casos, un en cada país català de Lawfare de manual.

I la persecució i crema en foguera a la plaça de Ripoll que heu organitzat contra Sílvia Orriols precisament Barrabàs i els altres roders que són dels “nostres”. O no !

Chi lo sa ?

Josep Blesa (València)

ENRIC CALVET
ENRIC CALVET
13.06.2023  ·  22:41

A mi sempre m’ha semblat que la “dreta tradicional” a Escanya sempre ha estat extrema dreta i que va dissimulant per passar com a democràtica amb la col·laboració del IBEX 35 i les institucions de la casta mediàtica, administrativa, judicial, militar/policial, eclesiàstica i per sobre de tot la monarquia de Franco.
I ara som on som

Jordi Sanahuja
Jordi Sanahuja
13.06.2023  ·  22:47

Felicitats per l’acord amb The Washington Post. Som la referència a Catalunya de diari independent i de qualitat i es fa imprescindible per mantenir la llibertat d’expressió i fugir de les urpes dels partits.
Personalment, Prohibiria totes les subvencions, directes o indirectes. El nivell del periodisme a Catalunya és molt baix (ràdios, televisió, diaris) per aquesta raó -estic segur que hi ha molt bons periodistes però no sin lliures- i s’ha de poder canviar. VilaWeb és el referent i espero que creixi molt.

Jesús Albiol
Jesús Albiol
13.06.2023  ·  22:54

Qui obre les portes de la Generalitat a l’extrema dreta és TOT el votant del PP valencià que, conscient de amb qui anaven a pactar per governar (i com anaven a fer-ho), no han fet ni la més mínima crítica a eixa possibilitat i s’han avingut a fer allò necessari per governar. Mazon només ha articulat allò que es sabia que passaria, com ha passat a Andalusia, Castella-lleó i ho han avalat sense cap problema.
Quan la responsabilitat és del votant, no cal donar-la als seus representants!
En resum, els conservadors espanyols són plenament conscients de les polítiques neofeixistes que propugna VOX, en conseqüència, també són favorables al neofeixisme estatal. No diguen desprès que no sabien el que acabarà passant.

Francisca Sol
Francisca Sol
13.06.2023  ·  22:54

Molt bona notícia aquest acord amb el Washington Post. Però no em queda clar si el diari nord-americà publicarà articles de Vilaweb i quins en serien els temes i la freqüència.
Moltes gràcies.

Carles Roger
Carles Roger
13.06.2023  ·  22:55

Educació en mans de VOX, Hiroshima.

Albert Ventura
Albert Ventura
13.06.2023  ·  23:01

Quan l’esquerra va a manifestacions feixistes, enterra gent el calc viva, tortura a les comissaries, avala cops d’estat institucionals, justifica persecucions politiques i la violencia contra manifestants pacifics, vells i dones, fa veure que no s’adona de que un atemptat terrorista s’ha cuinat i financat a la seu del govern i al despatx del rei, avala el segrest d’innocents i accepta sinecures de l’oligarquia nomes es questio de temps que el feixisme arribi al govern perque es preferible votar l’original que a la copia.

Shaudin Melgar
Shaudin Melgar
13.06.2023  ·  23:07

Enhorabona per l’acord amb el Washington Post!!
Quina sort tenim els catalans que existeixi VilaWeb!

jaume vall
jaume vall
13.06.2023  ·  23:26

Felicitats pel conveni amb el diari nordamericà.

Quant a l’extrema dreta, és responsabilitat de l’esquerra.
Si els “progressistes” no generen progrés efectiu per a les classes mitjanes i baixes, els desafavorits es rebel·len i, malgrat que no els solucioni res, voten l’extrema dreta per despit i per ignorància.

Continuem a limitar-nos a les bones paraules i intencions, sense resoldre problemes incandescents, i la immigració musulmana massiva n¡’es un, i l’extrema dreta camparà per barris humils.

Joaquim Torrent
Joaquim Torrent
13.06.2023  ·  23:49

Veus, Vicent, ara sí que tens raó, perquè Vox evidentment són feixistes, i franquistes, tot i que només una mica més que el PP, qüestió de matisos. I no tenen res a veure amb la hiipotètica “extrema dreta catalana” -no hi incloc l’ Anglada-. Vox se situa en l’ orbita no del nacionalisme, sinó parlant pròpiament, de l’ imperialisme d’ estat, i no s’ entèn sense la força i les estructures d´estat al darrere, Igual que Lepen. Orban o Meloni…Són moviments assimilacionistes i jacobinistes, amb afanys etnocides vers les seves minories nacionals… Per tot això objectivament causa estranyesa quan algú compara aquestes formacions amb partits de gent catalana de base, independentista ,que defensa la nostra identitat i es troba descontenta amb els partits processistes. Només pot ser degut a afanys manipulatoris i tergiversadors que obeeixen al temor de perdre cadires. En definitiva: no podem barrejar realitats diferents simplement per pamfletarisme de baix nivell… Tant de bo anem rectificant…

Josep Gualló
Josep Gualló
14.06.2023  ·  00:09

PRIMER DE TOT VICENT ET VULL FELICITAR PER L’ACORD AMB EL THE WASHINGTON POST

Amb aquest important acord Vilaweb esdevindrà un diari delsde referencia d’Europa i això és merit teu i del teu equip (que has triat tu).

Ara anem al creixement demesurat de l’extrema dreta a Europa. Em fa posar la pell de gallina pensar que és molt dificil (no vull dir impossible) aturar aquesta tendencia que va guanyant adeptes.

Jo vaig neixer en la postguerra fraquista i puc opinar amb coneixement de causa. M’omplia d’orgull pensar que la meva generació deixaria a la dels meus nets un mon molt millor del que vem viure nosaltres.

Ara no estic segur de quin mon els hi deixarem. El que si que crec és que ens deixarem la pell per evitar el que sembla inevitable.

Gerber van
Gerber van
14.06.2023  ·  00:23

Si PP i Vox s’entenen tan bé, només vol dir que es diferencien poc. En altres paraules: Vox és el braç dret del PP.

Però per què queixar-se si el PSOE és tan de dretes que, per exemple, té un ministre de l’Interior que, com a jutge, ha estat condemnat diverses vegades pel Tribunal Europeu de Drets Humans per permetre tortures?

Felicitats per l’acord amb el Washington Post. Tanmateix, espero que Vilaweb continuï conservant el seu caràcter com a diari independent.

Joan Benavent
Joan Benavent
14.06.2023  ·  00:42

L’acarnissament amb la Sílvia Orriols ha estat un altre clar exemple d’autocensura d’un país ple de covardia i pocavergonya. Per uns minsos 1400 vots del total de Catalunya, Déu n’hi do! el sarao que s’ha organitzat. Els castellans, en canvi, no manifesten aquest complex que els portarien a autoflagelar-se a la més nímia ocasió. Han ensenyat múscul i el que els queda per ensenyar. En qualsevol cas, procuraran fer allò que van prometre que farien si guanyaven. Ho faran pensant en els seus electors. Uns altres capgiren el discurs i la pràctica l’endemà mateix d’haver guanyat les eleccions, s’obliden dels seus votants i parlen que han de governar per tothom i que cal eixamplar la base. És lògic que acabin perdent la confiança d’aquells que els la van donar amb els seus vots, i d’aquesta cojuntura se n’aprofitin unes altres opcions polítiques que no fan gens gràcia, la qual cosa, ens agradi o no, forma part del joc de la democràcia. El psoe i l’esquerra castellana, pel que a nosaltres respecta, mai han deixat de practicar una política no gaire diferent a la que faran els actuals fatxes de torn. Si més no, a diferència d’aquells, el pp-vox no ens intentaran enganyar, no ens generaran els dubtes i la confusió que sempre acabem tenint amb els que creuen ser ells mateixos els “bons”, els del gal i la calç viva, els de les porres, el 155 i el manteniment de la llei mordasa, els que et treuen la veu i et fan callar per parlar català a l’hemicicle. Si d’uns en diem ultradreta, dels altres, del psoe i l’esquerreta caviar castellana, caldria dir-ne el mateix o alguna cosa pitjor. M’abstindré tot i les ganes que m’han entrat aquests dies de votar el partit Aliança Catalana.

Lluis Lopez
Lluis Lopez
14.06.2023  ·  01:10

De fet, no hauria de sorprendre la facilitat per a arribar a acords entre PP i VOX. Com no sorprenen acords frequents entre CUP, ERC i Comuns.
Molt bona noticia la col.laboracio entre el Post de Washington i Vilaweb. El Post es un gran diari, per a mi millor que el Times de Nova York. Tambe hi sintonitzo mes. I amb el tema de la independencia de Catalunya mes amigable, molt mes que no pas el Times de Nova York, el qual es prou, prou hostil. Gran noticia.

Mònica Batlle
Mònica Batlle
14.06.2023  ·  01:20

Ui! Quina por! Fugim de l’extrema dreta! Anem a votar les esquerres que apliquen la llei mordassa!

Jordi Buïl
Jordi Buïl
14.06.2023  ·  01:22

Al meu parer, els verdaders partits ultradretans o feixistes, al Principat de Catalunya, són, de més a menys, els espanyolistes castellanistes: Vox, PP, Psc-Psoe, Comuns.

En canvi, els autoanomenats partits independentistes, o processistes, que, com han ben demostrat, no són independentistes sinó espanyolistes a la manera catalana, PDECAT, JxCat, ERC, CUP, al meu parer són la verdadera dreta.

Oriol Roig
Oriol Roig
14.06.2023  ·  01:52

Al Pais Valencia no ha “guanyat” la dreta, com explica na Nuria Cadenes en un article de fa uns dies a VilaWeb. Han perdut les altres forces. El resultat es el mateix, pero la lectura i l’antidot no ho haurien de ser.
Abstenir-se o votar blanc o nul es una opcio molt respectable en una democracia plena, pero en aquest pais no serveix de res. Quantes dimissions hem vist arran dels pessims resultats electorals?
El que crec que hauriem de fer es mirar de posar-nos d’acord i concentrar el vot en una opcio extraparlamentaria, se me’n fot la que sigui. Si pot ser independentista (Pirates, Directe68, Acord per la Independencia, …), millor, pero sino qualsevol que no sigui obertament unionista (PACMA, Escons en blanc, …). L’important es que sigui extraparlamentaria, perque es vegi clarament la pujada pel vot “emprenyat”. Aixi toquem alla on mes mal els fa, a les cadires i als milers d’euros que se’n deriven. Tant als ineptes que no ens han dut a la independencia com als que no dubtaran a esclafar-nos com a nacio si regalem el partit per incompareixença.
Com posar-nos d’acord es dificil, pero no impossible.

LLibert Casanovas
LLibert Casanovas
14.06.2023  ·  07:45

Dreta tradicional? La dreta tradicional seria el PSOE.
El que veiem a València es l’extrema dreta franquista amb dos noms

PAU BOLDU
PAU BOLDU
14.06.2023  ·  07:52

L’Extrema Esquerra dels assassins d’Hipercor i els carnissers del Psoe.Gal son bons, oi? Stalin, Mao, Maduro, Castro, Morales, GonzaleSS son l’Esquerra democràrica, i el nostremodel a seguir, oi?

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
14.06.2023  ·  08:05

Quina mania a que ve la dreta! Quants anys us hauran de demostrar els que vosaltres dieu esquerra que són dreta pura. Però va bé als porcs de torn fer veure que els de davant són “extrema dreta”.

Pep Agulló
Pep Agulló
14.06.2023  ·  08:21

NO SÉ…

Trobo que l’editorial no aborda la complexitat del problema de com les idees feixistes s’imposen a una part important de la ciutadania que els dona els vots, perquè parteix d’una espècie de paternalisme en considerar que aquests partits “enganyen” als votants que per definició haurien de ser demòcrates…

És parla de banalitzar les seves idees, com si calgués amagar el racisme que comporten p. ex., però en el cas Espanyol i segurament en altres indrets, existeix un feixisme sociològic, només hi ha que veure l’extensió de la catalanofòbia en la major part dels súbdits espanyols. Vox és, fins i tot, més prudent que part dels espanyols que ens equiparent com enemics…

La ciutadania encimbella aquests partits, per tant cal reforçar la lluita ideològica des del principi, començant per l’educació del joves i apostar per pujar el nivell cultural de la societat. Ens cal una intel·lectualitat potent i compromesa amb els valors universals.

El feixisme no és doncs una superestructura que se’ns imposa des de dalt, és el fruit de conflictes que no es volen solucionar qui ho hauria de fer, la mateixa societat.

Al feixisme se’l combat sense que la tolerància ens faci víctimes. Senzillament.

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
14.06.2023  ·  08:25

De fet es va produint un desplaçament general de la societat cap a la dreta. L’alienació acrítica que, de manera imparable, afavoreixen les xarxes i els mitjans, em sembla evident.
El PSOE, per tal de no perdre espai, ha anat incorporant arguments de la dreta i, des del meu punt de vista, a mesura que incorpores relats de la dreta, vas perdent votants per l’esquerra.
Només cal recordar com el PSOE i el PSC han fet desaparèixer el reconeixement del dret a l’autodeterminació, s’han “oblidat” del federalisme, han mantingut la repressió estructural de l’estat i mantenen polítiques econòmiques neocapitalistes i globalitzadores.
Si les esquerres tenen por i no fan d’esquerres, al final no fan falta.
Dit això, aquestes esquerres són el mal menor i hauríem de recordar que Aznar i Rajoy van fer saltar impunement el migrat pacte de la transició a favor del nacional-catolicisme tan estimat per la oligarquia espanyola.
Cal no perdre la memòria del què és l’Espanya que gela el cor.

Victor Serra
Victor Serra
14.06.2023  ·  08:52

S’ha mort Berlusconi i encara no hem entès com funcionava. A Espanya l’extrema dreta ha aconseguit dominar tots els mitjans. Les excepcions són voluntarioses i massa petites. Per tant marquen el relat, blanquegen el seu discurs i al final s’imposen . Mediaset, Atresmedia, com Fox News al món anglosaxó, i totes les xarxes que se’n deriven són l’arma necessària per arribar fins a aquí. Si no els desmuntem la barraca no hi ha res a fer.

Mercè Duran
Mercè Duran
14.06.2023  ·  08:53

Quan les distes esquerres no són prou valientes , wu es el que ha passat al País Valencià, tornen els de sempre.
A mi el mot PAPARRA em semblava molt escaient

Miquel-Àngel Montserrat
Miquel-Àngel Montserrat
14.06.2023  ·  09:07

Ho sento, però els catalans no podem permetre’ns de ser tan fins i exquisits de marcar tantes línies vermelles.
Aquí només hauria d’haver una línia : sobiranistes i unionistes.
Quan siguem independents ja podrem entrar en subtileses.
Per cert… per quant un cordó sanitari a l’ultra-esquerra?

Alfred Piqueras
Alfred Piqueras
14.06.2023  ·  09:16

Ami no m’estranya gens PP=VOX es us sigla més una diversificació de les inversions del PP.

Tomas Pérez
Tomas Pérez
14.06.2023  ·  10:58

El millor de l’editorial d’avui és l’acord amb el Washington Post, sempre que Vilaweb continuï conservant la seva independència. La resta forma part de l’empatx informatiu i intencionat, al que ens han abocat i en conseqüència al quadre d’indigestió que patim. Cal destriar el gra de la palla i si és necessari fer dejuni, que no és altra cosa que una abstenció voluntària del que un s’empassa.

Miryam Niubò
Miryam Niubò
14.06.2023  ·  11:18

(Jaume) Em demano si els pactes territorials del PP amb els més feixistes que ells, i en comparació al declarat fa uns dies per un representant del CDU, dient que de cap manera pactarien amb grups equivalents a VOX, afectaran d’alguna manera a la pertinença del PP al grup popular europeu.

Toni Delgado
Toni Delgado
14.06.2023  ·  11:38

Està clarissim, la gent vota per que vol tornar als anys 50, obligat a cantar el Cara al sol a les escoles i prohibir el català, això ès el que la gent vol, ja es veu com va creixent aquest partit, ho pagarem molt car si arriben a entrar al govern a Catalunya. !!! PREPAREM-NOS !!!

Marià Armengol
Marià Armengol
14.06.2023  ·  11:50

Abstencionista convençut a les eleccions de nyordia, no així a les del Parlament/Generalitat.
Els caràcter nyord no diferencia gaire PP, de Vox, de Psoe… per ells és com ser del R.Madrid, de l’Atleti, o del Rayo Vallecano… folclorisme. En el fons quasi tots pensen igual… Llenya contra Catalunya, que es seva (propietat) i gens de respecte (tots igual, snse distinció, blaus o vermells).
En quan a que el PACMA no es unionista, millor que ens ho fem mirar… milers de vots incauts van a parar a aquest partidet Unionista acèrrim…
Front Republicà o Aliança Catalana (Els extrems es toquen…)
//*//

Joan Aymamí
Joan Aymamí
14.06.2023  ·  12:04

Cop de maça pel que passa a València, però i a les illes? En parlem poc però sembla pitjor! (si és possible)

Jaume Sastre
Jaume Sastre
14.06.2023  ·  12:11

PSOE, Podemos, Compromís i Més són els qui han obert les portes de pinte en ample al feixisme genocida, supremacista i colonialista de PP-VOX. Lluny de lamentar-me, veig la situació creada com una oportunitat i no com l’apocalipsi. El pitjor que podem fer ara és deixar-nos contagiar pel pànic que intenta crear Pedro Sánchez i la comparsa de Sumar perquè els votem i des de les colònies els donem una nova oportunitat (a ell i als acòlits: Armengol, Puig, Iceta…) perquè ens tornin a prendre el pèl i a entabanar. La història ens ensenya que amb el PP-VOX a Madrid l’independentisme puja, se veu obligat a desbordar els traïdors com Duran i Lleida, Junqueras… i també a tancar files. Per tant, això: fora por, preparats per a la lluita i anem directes cap a la independència amb la lliçó d’octubre de 2017 ben apresa.

Rubèn Sanz
Rubèn Sanz
14.06.2023  ·  12:11

Vull fer un comentari a banda del tema d’avui. Fa referència a la polèmica de l’algoritme dels pebrots de Google que tants maldecaps ens està portant. A veure si així VilaWeb dona a conèixer l’existència del cercador (metacercador, més ben dit) “cercacat.cat”, perquè pot ser la solució, ni que sigui temporalment, per pressionar Google i d’altres cercadors. El comentari el volia publicar en els articles relatius a aquesta qüestió publicata a VilaWeb, però no em deixa perquè el fòrum està tancat. Era el següent:

“He canviat el motor de cerca dels meus navegadors (ordinador i mòbil) a DuckDuckGo, que, com diu en Francesc Xavier Moncho, fa el mateix que Google, però ja m’està bé, ni que sigui per tocar-li els ous a Google. Ara bé, el que també he fet és configurar els cercadors perquè la pàgina d’inici en obrir-los sigui la següent: https://cercacat.cat. (si el vostre navegador permet editar els motors de cerca, també el podeu emprar com a tal.

El cercacat no és un cercador, més bé és un metacercador (recull entrades d’altres cercadors), però funciona molt bé. Això m’assegura cercar resultats només en català (hi ha la possibilitat de desmarcar aquesta possibilitat).”

Carles Serra
Carles Serra
14.06.2023  ·  12:15

Quanta raó Sr. Josep Blesa, quanta raó.
Apreciat Vicent, no recordes quant aquest revolucionaris i molt d’esquerres com els Podemitas i Comuns, deien las dos P (PPSO€) posant-lo’s en el mateix nivell de valors, després aquest revolucionaris quant han entrat en aquest sistema franquista i corrupte espaÑol, s’han transformat amb les tres P (PP+PSO€+Podemos) davant de tanta mentida com vols que reaccioni el votant.
Com allò que ja he fet esment un futimer de vegades, el 90% dels espaÑols els seus valors són franquista; ja em diràs a on els partits espaÑols a la colònia catalana ténen més presència, apart de Badalona i Castelldefels.
És allò Vicent que va dir un”ilustre” espaÑol, hay que llenar Catalunya de espaÑoles para que arraiga el sentimento espaÑol; doncs això Vicent, doncs és lo que hi ha

Pere Planella
Pere Planella
14.06.2023  ·  13:40

Suposem que el 23J el vot nul (1-O vàrem guanyar) tingues un suport de 3.000.000 devots, el mes previsible veien el cas Valencià es que aquí a Catalunya també pujaran de valent i no parlem del conjunt de l’estat espanyol, que us penseu que farà el nou govern espanyol amb majoria absoluta de la dreta dons esta claríssim ens aplicaran un segon 155 ho potser que també es carreguin l’estat de les autonomies que de ganes no els falten, i aquí galiferdeus de nosaltres tants caps tants barrets, apa al racó de pensar.

Aleix Gaus
Aleix Gaus
14.06.2023  ·  14:49

Es preucopant l´entrada dels feixistes disfresats amunaltre cara aixo és perillos. Però els votants quels han votat també fan molta pena, sigui que son de extrema dreta per convicció o sigui per ignoráncia poitica. Ells s´aprofitan de aquesta ignoráncia i el mes lamentable que tots ho pagarem car

Josep Soler
Josep Soler
14.06.2023  ·  15:38

Bona noticia per la que cal agrair aquest acord amb el The Washington Post.
No pas el que fa referencia a la retirada del mot “paparra” que segons ens diu: “Alguns lectors em van comentar que l’ús que feia –en la primera versió de l’editorial d’ahir– d’una expressió tradicional podia interpretar-se com un insult personal al president Aragonès”.
Vostè es l’únic que sap perquè va retirar l’expressió.
Del que jo em queixaré avui, i seguin una lògica que no es estrictament el tractar el tema del dia, ho es per la seva conseqüència (es tracta dels mals derivats de la existència entre nosaltres del que s’anomena la extrema dreta) i crec que per aquest motiu, se’n ha de parlar.
Es tracta de l’escàndol que estan oferint tots aquests partits autoqualificats d’independentistes (de veritat o mentida) i d’altres, que tenim a Catalunya.
No sols es queixen perquè l’electorat vagi dirigir el seu vot a no votar, a votar en blanc o crear directament al vot nul (com era el meu cas).
Es queixen i molt i ni tant sols son capaços de adonar-se i reconèixer que si la gent no els ha votat (com van fer un dia) deu ser per algun motiu.
Com que no saben o no poden dissimular el seu disgust, ara recorren a ressuscitar a un nou Moisès, que ha de fabricar unes noves “TAULES DE LA LLEI” per la qual ells en sseran els seus intèrprets (a diferencia dels del Vedell d’Or) i poden repartir llenya a tort i a dret, especialment cap a una Sra. que ha tret el 30,76% (1.400 vots) que representen 6 consellers d’un total de 17, a la Vila de Ripoll.
Escrutats els 3.050.700 vots reconeguts com a útils, els 1.400 de Ripoll representen un tant per cent tant ínfim que no compta per a res.
Sent així, perquè doncs la creació d’aquesta nova Llei i aquests exacerbat nerviosisme?. De que tenen por?
El Sr Albiol que contempla l’espectacle , quins farts de riure que deu fer.

Miquel Isern
Miquel Isern
14.06.2023  ·  16:15

Es veu que té tota la lògica regalar les institucions a Vox perquè, és clar, així es pot visualitzar que Escanya és franquista i que si naps i cols…resum: ells sempre hi van (a votar) o, dit d’altra manera, i més clar que mai: si tu no hi vas ells tornen. Ara que a tots se’ns està glaçant la sang de veure com el País Valencià i Ses Illes tornen a entrar al túnel, com ens sentim ? Europa ens mira ? Potser sí, però és que Europa entra altre cop al feixisme indissimuladament gràcies al senyor Putin. És molt fàcil piular amb el ventre però cal mesurar bé les repercussions que té tot plegat perquè això, ara, no té aturador.

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
14.06.2023  ·  20:15

Sr. Isern, fins ara sempre he votat, encara que fora el mal menor. Però no ha servit de res perquè, havent mort el gos fa dècades, la ràbia ens l’hem de seguir tragant. I és que hem avançat molt en qüestions com la raça, el feminisme, la religió, la llibertat sexual, la igualtat social i tantes altres. Però la desigualtat de llengua i cultura està com quan vivien Felip V, Primo de Rivera i Franco i esta mal dita democràcia ens té tan marginats com sempre cosa que, m’admira, no deuen notar cap dels partits que diuen ser dels nostres, Si el castellà és l’espanyol l’estat és seu i no pense enviar cap politiquet a Madrid que em represente i no parle català sempre al congrès i al senat. No hi ha democràcia on no hi ha igualtat, i s’ha acabat. Quan recobren la dignitat. i la identitat, ja en parlarem.

Ramon Marquillas
Ramon Marquillas
14.06.2023  ·  22:20

Estic d’acord , però, perquè aquesta crisi de l’esquerra, tant general arreu. No cal preguntar-se que s’ha fet malament o molt malament. No cal que culpem a VOX , ni als partits similars per tot Catalunya. La decepció immensa que ens porta a buscar altres solucions. No cal que culpem a ningú dels nostres errors. Ni ERC ni Junts ni CUP són cap solució. El seu temps es va acabar. Ara toca VOX i PP i sobre viure, poc més.

Carles Estruch
Carles Estruch
14.06.2023  ·  22:58

Gràcies Vicent Partal per la teua tasca informativa, des de fa molt de temps que seguisc Vilaweb. Venen temps durs, he votat molts anys a la CUP, però aquest és el primer cop que participe amb un vot nul. Venen temps foscos, hem de mantenir-nos ferms tot i el que ens ve en contra. Soc de la Valldigna (País Valencià), però fa més de 20 anys que visc a Catalunya.

JAUME GUIU
JAUME GUIU
14.06.2023  ·  23:25

Per a qui li pugui interessar. https://www.youtube.com/watch?v=nB4aRnYwup8

Salvador Molins
Salvador Molins
15.06.2023  ·  04:32

No és que els altres es posin d’acord de seguida, és que els que han de defensar Catalunya són uns partidistes i mesells inútils.

El nostre vot no ha de ser captiu de les seves misèries, necessitem models de fermesa i criteri en la defensa dels drets inalienables de Catalunya i dels catalans.

Ensenyem-los les dents abans o sigui encara més i massa tard.

El 23J de 2023, fem un “Tancament d’Urnes” preludi d’un futur “Tancament de Caixes”, tancament de tot!

El 23J de 2023, fem un vot nul, blanc, abstenció, un “No Espanya”, el “Vot Primer d’Octubre i DUI”

No! Desperteu, polítics de sous estratosfèrics, cúrrua d’assessors, secretaris, directors i subirectors, … Sistema corromput ple d’endollats, inútils tots de fet, incapaços de plantar-los davant d’Espanya, incapaços de posar la Llengua al lloc d’acció i cura que li correspon, … No, el nostre vot no ha de ser captiu de les trampes i pors que voleu inocular-nos.

Vot “Primer d’Octubre i DUI”!

Moveu-vos o desapareixeu!

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any