L’ex-conseller valencià del PP Serafín Castellano i els altres acusats negocien la conformitat en canvi d’evitar la presó

  • Les negociacions han obligat a ajornar a demà el començament del judici contra Castellano i uns quants empresaris i càrrecs del Departament d'Interior de la Generalitat de Catalunya

VilaWeb
Redacció
23.09.2024 - 16:00
Actualització: 23.09.2024 - 22:48

El començament del judici contra l’ex-conseller valencià Serafín Castellano i setze persones més per l’anomenat “càrtel del foc” s’ha ajornat a demà. El judici havia de començar avui a l’Audiència espanyola, però la intenció dels acusats de pactar amb la fiscalia ha fet que durant tot el matí s’hagen mantingut reunions entre les parts, cosa que ho ha fet impossible. A última hora del matí encara no s’havia tancat cap acord perquè les penes que haurien d’assumir les empreses d’extinció d’incendis les farien inviables.

L’ex-conseller Serafín Castellano té una petició fiscal de vint-i-un anys de presó pels delictes de falsedat en document públic, delicte continuat de suborn, prevaricació, malversació i associació il·lícita. L’acusat principal és l’empresari Vicente Huerta, per a qui demanen 33 anys i 6 mesos de presó i multes que superen els 25 milions d’euros. La fiscalia atribueix una relació corrupta entre Serafín Casellano i Vicente Huerta, que és el propietari de l’empresa Avialsa, per contractes irregulars relacionats amb l’extinció d’incendis. La fiscalia diu que els diners defraudats superen els 160.000 euros.

La Conselleria de Governació que dirigia Castellano atorgava contractes d’extinció d’incendis a les empreses que ell designava després d’haver-ne rebut regals com ara caceres, rellotges i viatges.

Per a evitar l’entrada a presó, tant Castellano com Huerta negocien l’admissió del delicte a barata de pagar una multa i una pena de menys de dos anys de presó, que no hauria de complir.

Els quinze acusats més, entre els quals hi ha empresaris i funcionaris, també negocien acords per a evitar el judici. Són Vicente Bosca Calafat, coordinador del servei contra incendis; Ramon Dinares Bosque, cap de la unitat de mitjans aeris de la Generalitat de Catalunya; Francesc Xavier Palmés Cosidó, encarregat del Servei de Contractació i Patrimoni de la Subdirecció General de Gestió Econòmica i Contractació del Departament d’Interior de la Generalitat Catalunya, i Manuel Bosch Serch, responsable de la Divisió Operativa de la Direcció General d’Emergències i Seguretat de la Generalitat de Catalunya.

Aquest matí, a l’entrada de l’audiència, Serafín Castellano no ha volgut fer cap declaració sobre les negociacions de conformitat de les quals la cadena SER havia informat a primera hora.

L’elegit per Zaplana

Serafín Castellano, que va arribar a la batllia de Benissanó (Camp de Túria) a vint-i-set anys, va fer una carrera política meteòrica dins el Partit Popular. Era un home de la màxima confiança d’Eduardo Zaplana i, fins i tot, va ser a punt de nomenar-lo el seu successor. La intervenció de José Maria Aznar va fer que l’ungit fos Francisco Camps, però Castellano va continuar als primers llocs de la política valenciana.

Les primeres informacions sobre la trama de corrupció en les empreses d’extinció d’incendis que operaven al País Valencià van sortir l’agost del 2013 al diari Levante-EMV. Amb tot, el president de la Generalitat d’aleshores, Alberto Fabra, va ratificar Serafín Castellano com a conseller de Governació. Mesos més tard, el president espanyol d’aleshores, Mariano Rajoy, el va nomenar delegat del govern espanyol al País Valencià. Va ser ocupant en aquest càrrec que la policia el va detenir el maig del 2015.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor