L’esvoranc del barranc de Xiva que ha migpartit el poble

  • Un recorregut per la ciutat dies després del desbordament del barranc

VilaWeb
El barranc de Xiva (fotografies: Prats i Camps)

Esperança Camps Barber

01.11.2024 - 21:40
Actualització: 08.12.2024 - 20:30

Arribar a Xiva de Xest (Foia de Bunyol) i trobar, a la part més elevada del poble, un camió amb dipòsit que reparteix aigua potable. La cua és considerable. Anar baixant i començar a sentir el brogit dels tractors i de les pales que freguen l’asfalt davall uns quants centímetres de fang. Continuar pel poble i veure les mateixes estampes que en uns altres pobles. Canvien les cares, però no les expressions. Cansament i incredulitat a parts iguals.

A Xiva, al barranc de Xiva, també conegut com a rambla del Poio, va començar tot. Ara és una cicatriu ben oberta que migparteix el poble. La força amb què l’aigua baixava era tan gran que va pegar queixalades goludes a les cases que s’hi abocaven. Que s’hi abocaven, perquè els murs han desaparegut i han deixat intimitats desertes a la intempèrie. La ferocitat de l’aigua s’ha acarnissat amb les parets.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
XIVA. Foto: PRATS i CAMPS.

Mari Luz viu al carrer Ramón y Cajal, al bell centre de la localitat, que fa pendent. Té una casa antiga i rehabilitada, amb unes portasses de fusta massisa que diu que l’ajudaren a frenar  l’avinguda. Dóna gràcies perquè els mals van ser menors.

La resta del paisatge és també el mateix, i el color dominant, el marró del fang. A mesura que passen les hores, arriben reforços. Avui és un dia festiu i amics i familiars d’uns altres indrets arriben per ajudar a fer el que siga. Sílvia i Raquel són de Llíria, i han anat a Xiva per a ajudar la seua companya de treball, Marta. A ella la riuada la va agafar a la carretera.

Els amics i els voluntaris arriben a Xiva carregats de menjar i d’aigua, i amb pales i graneres per a intentar de traure fang de dins les cases i provar de netejar el que es puga, però és molt complicat de fer sense aigua corrent i sense llum.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

També arriben provisions. Ampolles d’aigua, menjar i roba a disposició de qui ho necessite. També articles de neteja i més estris que solament es troben a faltar quan han desaparegut.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Alguns tractors comencen a traslladar els cotxes que impedien el pas pels carrers de la ciutat. Però molts continuen al fons del barranc, que al mateix temps que vomitava aigua a cor què vols engolia vides.

Hi ha històries de complicitats, de persones que han allotjat veïns a les plantes altes. I hi ha històries de persones que ho han perdut tot.

La batllessa de Xiva, Amparo Fort, ha explicat a VilaWeb que estaven més o menys com el primer dia, que continuava faltant de tot, però que les coses més imprescindibles eren la llum i l’aigua. A pesar que unes hores abans havia fet unes declaracions duríssimes sobre la quantitat de desapareguts del poble, avui ha moderat el discurs i no ha volgut donar dades. “Ho gestionen tot la Guàrdia Civil i la delegació del govern”, ha dit.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor