L’estrident semblança d’arguments entre la nova entitat unionista i Mussolini

  • Concòrdia Cívica defensa en un piulet que hi ha arguments que s'han d'imposar contra la voluntat democràtica

VilaWeb
Redacció
20.01.2017 - 12:41
Actualització: 20.01.2017 - 12:53

Concòrdia Cívica es va presentar ahir afirmant que el referèndum que proposa el govern ‘no es farà perquè està fora de la llei’. La seva impulsora, la catedràtica de Dret Constitucional, Teresa Freixes, va destacar que ara per ara ‘no hi ha cap mecanisme per fer un referèndum fora de la llei ni a Catalunya, ni a Espanya ni a cap país democràtic’. Va afegir que un govern ‘legítim’ no pot promoure aquest tipus de consulta. L’entitat diu que neix amb la voluntat de ‘posar raó als sentiments’ i ‘donar veu a tothom’. En l’acte de presentació, va ser ben visible la presència dels principals líders de Ciutadans, així com d’alguns representants del PP.

L’entitat ha anat sembrant aquests dies les xarxes amb els seus arguments. Un dels que potser ha sorprès més ha estat l’expressat en aquest piulet que inserim a continuació. Diu que fer un referèndum és recórrer a ‘la força del número’ per silenciar ‘la força de l’argument’. És a dir, que hi ha arguments que s’han d’imposar encara que vagin en contra de la voluntat popular o de la majoria democràtica expressada amb el vot.

Aquest és un argument que no ha estat estrany en la justificació d’algunes dictadures pels seus líders. És el cas del dictador italià Benito Mussolini, que en ‘La doctrina del feixisme’ (1932) diu: ‘El feixisme nega que el nombre, pel simple fet de ser nombre, pugui dirigir les societats humanes; també nega que aquest nombre pugui governar per mitjà d’una consulta periòdica; afirma la desigualtat irremeiable, fecunda i beneficiosa dels homes, que no es pot anivellar per mitjà d’un fet mecànic i extrínsec com és el sufragi universal.’ (*)

La semblança dels dos arguments l’ha identificat Jordi Serra en aquest piulet:

 

(*) El text original en italià és el següent: ‘Il fascismo nega che il numero, per il semplice fatto di essere numero, possa dirigere le società umane; nega che questo numero possa governare attraverso una consultazione periodica; afferma la disuguaglianza irrimediabile e feconda e benefica degli uomini che non si possono livellare attraverso un fatto meccanico ed estrinseco com’è il suffragio universale.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any