La mostra fotogràfica recull un centenar d’imatges de les falles, de correfocs i de fogueres

La ‘santantonà’ de Forcall, les falles de València o la ‘matxà’ de Vilanova d’Alcolea són tres festes ben diferents que tenen el foc com a element comú. Ara una exposició fotogràfica al Museu Valencià d’Etnologia proposa un recorregut per les diverses manifestacions festives amb foc que es fan al País Valencià. Es diu ‘Rituals de festa i foc’, és obra de David Cantillo i es pot veure fins el 20 de setembre al pati del Centre Cultural la Beneficència.

Des d’un punt de vista antropològic la relació entre foc i festa és fascinant. El foc és un historiador intens del món o, almenys, un actor recurrent. Les nostres festes són una foguera viva que manté viva la flama com abans ho feien les vestals. A foc lent es fan els preparatius fins a guarnir en flames la nit àlgida de la festa. A més, ens agrada molt vestir-nos de dimonis i jugar amb el foc.

La mostra recull un centenar d’imatges que el fotògraf David Cantillo ha fet al llarg dels anys. Hi surten totes les grans festes, com ara els focs de Sant Joan d’Alacant o els correfocs, però també n’hi ha d’altres de més petites que són molt representatives perquè tenen una relació molt especial amb el foc, com ara la ‘cordà’ de Paterna.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb