Les tropes borbòniques entren a Sant Quintí de Mediona

  • La Fira Mata-degolla commemora els fets ocorreguts durant la guerra de Successió a la vila

VilaWeb
Redacció
11.11.2016 - 02:00
Actualització: 11.11.2016 - 09:58

Sant Quintí de Mediona commemora fins diumenge els fets històrics que s’hi van viure el gener del 1714 i que donen nom a la Fira de Mata-degolla. La fira artesanal s’ambienta a l’època barroca i inclou una representació de la guerra de Successió a la vila. Enguany s’hi recrearà ornamentalment l’estat del poble durant l’entrada de les tropes borbòniques i les batalles més significatives del segle XVIII.

En concret, s’hi rememoren els dies en què, amb la ciutat de Barcelona ja sota setge, les tropes borbòniques van exigir un nou impost a la Vegueria de Vilafranca per a la manutenció de les tropes castellanes. Aquest impost no el va pagar cap municipi del Penedès. El dia 4 de gener el bàndol borbònic va enviar un contingent de soldats al Penedès per cobrar-lo, però a Sant Martí Sarroca un grup de pagesos els va emboscar i els va matar. En represàlia, el duc de Pòpuli, el general de les tropes ocupants, va enviar 2.500 soldats a Sant Quintí de Mediona, on s’havien fet forts els rebels del Penedès. L’exèrcit va entrar-hi a mata-degolla, és a dir, va matar a tothom qui es va trobar i va cremar gairebé totes les cases de la vila.

A la fira també hi haurà activitats paral·leles, com ara exposicions i conferències. D’exposicions se’n destaca ‘Barcelona 1714, Jacques Rigaud. Crònica de Tinta i Pólvora’, que repassa les principals tècniques militars i armes de combat utilitzades durant la Guerra de Successió. També hi haurà una mostra d’oficis tradicionals i una trobada de puntaires. Durant aquests tres dies, un centenar de parades vendran productes artesans i productes típics del poble.

La Fira de Sant Quintí és de les més antigues de Catalunya. És documentada des de l’edat mitjana. Llavors era una de les més importants de la zona per la importància de la vila, que va ser la segona població de l’Alt Penedès durant molts segles, i per la situació geogràfica: la porta del Penedès a la Segarra i a la Catalunya Central (per la conca d’Òdena). Tot i això, va anar perdent importància a principi del segle XX. Aleshores, gràcies a una iniciativa popular, l’any 1976 va tenir una gran revifada com a fira de productes tradicionals i artesanals. L’any 2008 va agafar més volada, perquè va esdevenir una fira barroca en què els venedors anaven vestits d’època i s’hi van incorporar representacions teatrals del segle XVIII al carrer, juntament amb l’entrada de les tropes borbòniques del 1714.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any