La trampa destapada de la portada de La Vanguardia sobre el referèndum pactat

  • Fins i tot el ninotaire Toni Batllori contradiu la interpretació de les dades d’una enquesta que fa el diari

Josep Casulleras Nualart
09.01.2017 - 11:47
Actualització: 09.01.2017 - 19:37
VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Vanguardia posa aquest títol a la portada: ‘El referèndum pactat s’imposa a l’unilateral.’ Es basa en una enquesta de l’empresa GAD3 sobre el suport al referèndum i a la independència. Tanmateix, l’afirmació del titular del diari es basa en un encadenament de dues preguntes que no tenen en compte el context polític i que passen per alt una hipòtesi fonamental: que el govern espanyol no vulgui pactar de cap manera un referèndum sobre la independència de Catalunya.

La primera pregunta és: ‘Esteu d’acord que finalment a Catalunya es pugui convocar un referèndum per a decidir sobre la independència?’ Un 76,6% respon que sí, un 19,7% que no i un 3,6% no s’hi pronuncia. La segona part diu: ‘Si hi doneu suport, com creieu que s’ha de convocar aquest referèndum?’ Un 59,1% respon l’opció ‘de manera acordada amb el govern espanyol’, i un 37,7% ‘de manera unilateral’. Però no hi ha pas cap pregunta que vagi un pas més enllà, és a dir, fins on som ara: ‘Si el govern espanyol manté la negativa a pactar, donaríeu suport igualment a la convocatòria del referèndum?’ Aquesta resposta no la sabem, i és en aquesta resposta que s’hauria de basar una afirmació com la del titular de portada: ‘El referèndum pactat s’imposa a l’unilateral.’

Si de cas, és sorprenent que, tenint la possibilitat de triar només entre dues opcions, que són o bé ‘un referèndum acordat amb el govern espanyol’ o bé ‘de manera unilateral’, la segona tingui tant suport, gairebé del 40%. Ara, del 60% que diuen que el prefereixen acordat, quants n’hi ha que donarien suport al RUI si és impossible de pactar-lo? Aquesta dada no la sabem.

Fins i tot un dels ninotaires de capçalera del diari, Toni Batllori, desmunta la portada amb un dibuix sobre l’enquesta:

https://twitter.com/eduardvoltas/status/818375176605855746

A final de desembre El Periódico també demanava sobre el suport social al referèndum. Era una enquesta del GESOP que demanava: ‘Esteu a favor que es convoqui un referèndum sobre la independència de Catalunya?’ Gairebé el 50% responia ‘sí, tant si ho vol el govern espanyol com si no’. Aquest cap de setmana Seda Hakobyan i Alexandre Solano publicaven a VilaWeb una anàlisi en què s’encreuava el record de vot dels enquestats amb les dades de participació i d’intenció de vot en el referèndum unilateral. I d’aquesta manera es podia concloure que, en un referèndum unilateral, només que anessin a votar els qui ja diuen en l’enquesta que probablement o de segur que hi anirien, hi hauria un 64% de participació (vegeu ací l’anàlisi sencera).

Aquestes dades permetrien de fer amb més solidesa afirmacions com la d’avui de La Vanguardia, tant a la portada com a l’editorial.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes