Featured Video Play Icon

Un grup d’arqueòlegs, tal com publica la revista Science, han trobat proves que demostrarien l’existència de la dinastia Xia, la primera de la història de Xina, que suposadament va regnar entre el 2070 i el 1060 aC. Durant molt de temps s’ha cregut que la dinastia era quelcom més mitològic que no pas real. Fins ara, l’única prova de la seva existència era un text del segle I a.C. de l’historiador Siam Qian, en el qual es menciona una inundació gegant com el seu origen.

Segons els arqueòlegs, que han estudiat els sediments del canyó de Jingshi, prop del naixement del riu Groc, la inundació que cita Siam Qian va passar realment. Un gran terratrèmol va destruir gran part de l’actual província de Qinghai (centre de la Xina) i un despreniment de terra va obstruir el cabal del riu. Les aigües es van anar acumulant i van arribar a crear un gran llac artificial. Aquesta falsa presa, però, va acabar cedint i provocant una de les ‘inundacions més grans de la història’.

Un dels arqueòlegs que ha participat en l’estudi, David Cohen, assegura que la inundació ‘proporciona proves fefaents que la dinastia Xia podria haver existit’. I afegeix: ‘les aigües van anegar pobles que estaven, fins i tot, milers de quilòmetres riu avall. Del caos que va generar aquest desastre en podria haver nascut un nou ordre polític [la dinastia Xia]’.

Captura de pantalla 2016-08-05 a las 18.08.52
L’emperador Yu, el primer de la dinastia Xia

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb