‘Ahir hi va haver una reunió de representants de les tretze territorials de la CUP que resumeix l’estat de la formació en aquests moments: gran alleujament gràcies a l’acord’, diu una font de la CUP consultada per VilaWeb. Segons aquesta font, a la reunió de les territorials –moltes de les quals havien tingut opinions diverses– van poder fer autocrítica, més que no pas crítica a l’adversari. ‘Algunes territorials van dir que s’havien precipitat a l’hora de fer crítiques públiques. La reunió va anar bé, va ser com una catarsi entre els diversos grups. Perquè al final s’ha aconseguit allò que ens unia a tots: ni Mas ni març. Si arribem a tenir Mas, o març, estaríem en una altra situació. Però ara la CUP es troba molt més calmada. Molt més. Ens ha anat molt bé.’

Des de Girona, una altra font consultada ho veu així: ‘Per sort, hem tingut acord. I ara es veurà que la CUP sempre ha estat una, però amb opinions diferents. No veig que la gent guardi rancúnia. Ni que hi hagi cap combat soterrat. Jo crec que l’acord ens permet a tots de posar el comptador a zero i continuar caminant com a organització. Puc dir-ho? Ens hem tret tots un gran pes de sobre. Respirem.’

Una altra font assegura: ‘Les crítiques que els militants van expressar ahir després de l’acord, veig que són més de metodologia que no pas de fons. Hi ha gent que creu, per exemple, que el cens que es va fer servir a l’assemblea de Sabadell era millorable. I que la informació a vegades arribava als mitjans de comunicació abans que no pas als militants. Alguns altres ens han dit que, al final, la decisió s’havia d’haver votat en assemblea. I tot això són coses que haurem de millorar, sens dubte, de cara al futur. Però podrem fer-ho molt millor ara, sense eleccions’, afirma.

És una visió que no comparteix del tot Xavier Díez, historiador, candidat independent de la CUP a les llistes de Girona. Díez ahir va publicar aquest article a Crític, on es pregunta si tot plegat no portarà la CUP a ‘una llarga temporada a l’UCI’. Es mostra molt contundent amb la posició de la CUP aquests darrers mesos.

La votació de diumenge al matí
Que l’acord ha acostat posicions internes dins la CUP es pot veure en les votacions que diumenge al matí va fer el consell polític i el grup d’acció parlamentària de la CUP. Aquest òrgan, que representa les territorials i les organitzacions aliades amb la CUP,  havia de ratificar, o no, l’acord entre Junts pel Sí i la CUP. S’ha dit poc, però si diumenge al matí aquest òrgan hagués refusat un acord que ja tothom tenia coll avall, diumenge a la tarda la CUP hauria votat no al parlament. Però va votar-hi àmpliament a favor.

El partit informa que els resultats de la votació, a mà alçada, que es va fer diumenge al matí van ser aquests: 44 vots a favor de l’acord amb Junts pel Sí, 9 en contra i 7 abstencions. Va haver-hi set absències. La CUP no ha fet públic qui va votar en contra i qui a favor. Però alguns dels votants sí que ho han expressat públicament. És el cas de Corrent Roig (comunicat) i Lluita Internacionalista (comunicat), tots dos contraris. Finalment, segons les fonts consultades per VilaWeb, En Lluita també va votar contra l’acord. S’haurà de veure, a partir d’ara, com evolucionen aquestes organitzacions després de l’acord. ‘A la reunió de diumenge ningú no va expressar ganes de marxar’, diu una font consultada. Però també és cert que els comunicats són molt durs en contra de l’acord.

L’abstenció d’Endavant
Endavant és un partit independent de la CUP, però aliat. No és un corrent intern. Durant les negociacions va tenir una actitud molt crítica amb la posició d’Artur Mas i Convergència. VilaWeb s’ha posat en contacte amb Abel Caldera, responsable de comunicació del partit: ‘Nosaltres ens vam abstenir. En només deu hores, el temps entre l’acord de Junts pel Sí i la CUP i la reunió que l’havia de ratificar, no vam tenir temps de consultar les bases. Però vam donar confiança als negociadors. I per això vam decidir d’abstenir-nos. Perquè, per una banda, l’acord ha servit per a posar fi a l’hiperpersonalisme d’Artur Mas, i ho celebrem. Però també és cert que el president continua essent de Convergència i haurem de veure quines polítiques acaba fent. El dia 23 farem una assemblea per decidir com ho afrontem a partir d’ara. Sí que et puc dir que dependrà molt dels esdeveniments: si l’acord permet la ruptura i la fi de les polítiques d’austeritat serà un bon acord. I si no, no. Ja ho veurem.’

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.