Les propostes del nou circuit públic de música: Sonora

  • Els Jóvens inauguren el circuit Sonora a Vilafranca, a l’Alt Maestrat, el 10 de maig

VilaWeb
Pau Benavent
09.05.2019 - 17:00
Actualització: 10.05.2019 - 14:08

L’institut Valencià de Cultura estrena el circuit musical Sonora, que forma part del pla estratègic Fes Cultura de la Generalitat Valenciana i pretén fomentar la professionalització del sector, projectar nous artistes, forjar una plataforma estable de promoció, aconseguir nous públics i oferir cultura a tot el País Valencià, durant la tardor i l’hivern.

Es faran concerts a Silla, Morella, Alacant, Peníscola, Sagunt, Pedreguer, la Pobla de Vallbona, Castelló, Elx i Altea. I també en més municipis de la Ribera, la Foia de Bunyol, la Safor i la Vall d’Albaida.

La programació inclou alguns dels guardonats i nominats dels primers Premis Carles Santos de la Música Valenciana, que es van lliurar al Teatre Principal de Castelló el 9 de novembre amb la intenció de reconèixer i promoure quinze propostes de tota mena, des de grups d’arrel fins a grups de música antiga o rock: Van premiar la trajectòria del prestigiós etnomusicòleg Vicent Torrent, els Jóvens com a Artista Revelació, el Grup Amores de Percussió com a millor disc de repertori i Pep Gimeno ‘Botifarra’ i Ahmed Touzani pel millor disc de música d’arrel, entre molts més.

Vicent Torrent amb el guardó dels primers premis Carles Santos de la música valenciana.

Els Jóvens inauguren el circuit Sonora

Sonora es presenta el divendres 10 de maig a Vilafranca, a l’Alt Maestrat, coincidint amb la Capitalitat Cultural Valenciana que aquesta població comparteix amb Altea. Hi actuaran els Jóvens, que van rebre el premi a l’artista revelació, millor cançó i millor disc a la capital de la Plana Alta.

Aquest grup de Sant Vicent del Raspeig ha estat molt reconegut, malgrat tenir una trajectòria breu. Va nàixer l’any 2016 i només ha publicat un disc, però l’any 2017 ja van passar a la final del concurs Sons de la Fira Mediterrània i l’any passat van guanyar quatre categories del premi Ovidi Montllor.

Fan una proposta modernitzadora de la tradició, acompanyen lletres actuals amb melodies, maneres de tocar i sonoritats arrelades. La bandúrria, el guitarró, la bateria, la botella d’anís i les veus sonen a bolero rítmic, a jota, pop i fan la base d’un romanç, per exemple. Tot això, seguint la guia i els arranjaments de Cristóbal Rentero.

A més dels Jóvens, al circuit Sonora hi participaran cantautors, grups de rock i per a infants, música electrònica, rap i quatre formacions d’arrel. En resten fora les formacions de música antiga, jazz, contemporània i rock, Capella de Ministrers, Amores Grup de Percussió, Sedajazz Big Band i La Raíz, totes guardonades als premis Carles Santos.

L’organització no ha concretat els detalls de tota la programació, ni les dates dels concerts. Tanmateix, VilaWeb presenta les vint-i-quatre formacions musicals que actuaran al circuit i les agrupem per blocs:

Quatre propostes arrelades

Rascanya
Fa més de deu anys que recuperen, reelaboren i componen músiques tradicionals associades a balls. Fan uns concerts dinàmics i participatius, amb un mestre de ball a peu de plaça. Toquen a ritme de xotis, polques i bolero, entre molts més, amb una formació d’instruments de llengüeta doble, corda pinçada, percussió, bec i veu.

Jonatan Penalba
El jove cantant de l’Alcúdia (Ribera Alta) ha esdevingut la nova promesa de la música d’arrel valenciana. El 2018 va publicar el primer disc, De soca-rel, que poua en la seua experiència com a cantant en grups de dansa tradicional i rondes d’albaes.

Fotografia: Ximo Bueno.

Pep Gimeno ‘Botifarra’
És un dels músics més actius del país i tot un fenomen intergeneracional. ‘Botifarra’ és capaç de congregar milers de persones per escoltar el seu repertori de cançons geolocalitzades, anècdotes, refranys i les explicacions de les particularitats locals del català. Compta amb una trajectòria dilatada que l’ha dut a cantar amb formacions diverses, com ara l’Orquestra de València, Spanish Brass i més de cent societats musicals del país. El seu últim disc vindica el lligam entre les músiques tradicionals valencianes i nord-africanes. 

Pep Gimeno ‘Botifarra’ i Ahmed Touzani. Fotografia: Juanjo Company.

Carles Dénia
És una de les veus més respectades del país, avesada al flamenc, el jazz i la música d’arrel valenciana. Ha publicat quatre discs i ha fet desenes de col·laboracions. El seu últim disc, Cant Espiritual, posa música a l’obra homònima i cabdal del poeta Ausiàs Marc. És el treball més ambiciós del cantant i guitarrista de Gandia, hi ha esmerçat hores per configurar un àlbum arriscat i original, d’un alt voltatge creatiu.

Tres delícies per als més menuts

Trobadorets
Són un trio de guitarra, veu i percussió. Fan un espectacle participatiu per a cantar i ballar conjuntament, que amaneixen amb endevinalles i bon humor. El quart disc, A xalar, inclou versions rockeres i amb aires de swing de cançons molt conegudes per la canalla, com ‘Els cavallers’, ‘La lluna, la pruna‘ i ‘La panderola‘.

Dani Miquel 
És tot un fenomen entre els més menuts. Ell i la seua banda fan el pla allà on actuen, omplin places i carrers de somriures i rialles amb cançons diverses que tenen en comú l’estima per la tradició, la llengua i les ganes de xalar. El guitarró, la dolçaina i la tarota sonen a ritme de ska, jota, rock, vals i molt més.

Canta Canalla
El nom ho diu tot. Són un grup de vocació familiar i de tarannà canalla. Fan una proposta entremaliada amb molt d’humor i lletres iròniques, pensades tant per als menuts com per als pares i les mares. És una formació capaç de transformar el consagrat ‘Bolero de l’Alcúdia’ en un divertit ‘Bolero de Boles‘.

Quatre concerts d’autor

Pau Alabajos
És un dels cantautors més reivindicatius del país, ha bastit la seua trajectòria en escenaris d’arreu, per contrarestar la invisibilització constant de la música en català. Fa lletres amb un component social fort, que parlen d’amor i estima per la terra. El seu últim àlbum, Ciutat a cau d’orella, és un homenatge a Vicent Andrés Estellés.

Òscar Briz
El cantant de l’Alcúdia (Ribera Alta) és un imprescindible de l’escena valenciana. Ha estat guardonat unes quantes vegades, ha fet nou discs amb el seu nom i ha participat en projectes diversos. Si bé parteix del pop, les cançons que fa són una mostra de la seua versatilitat: passen pel swing i el rock, entre molts més, i contenen melodies encomanadisses, com també arranjaments molt variats. Paga la pena de seguir-ne la trajectòria, pas a pas.

Clara Andrés
Va començar l’any 2005 i ha publicat quatre discs. Les seues lletres es basen, sovint, en aspectes de la realitat quotidiana i les cançons es caracteritzen per una sonoritat amable i reduïda que fa de coixí de la seua manera de cantar, intimista i molt particular.

Carles Pastor 
Té una trajectòria de vint anys i ha publicat cinc discs. L’últim, Andròmina, parla de coses de cada dia amb lletres íntimes i ritmes que passen pel blues i el pop. Té una sonoritat coherent, en què el sintetitzador, les guitarres i les veus tenen un pes fonamental. Compta amb una banda de músics experimentats, com ara Abraham Rivas o Josep Pérez, d’Ona Nua.

Electrònica, rock, rap i més

Júlia
Grup encapçalat per les alcoianes Estela Tormo i Lídia Vila. Han publicat tres discs, en què investiguen sonoritats electròniques a partir del pop amb sintetitzadors, programacions i caixes de ritme.

Frida
Van nàixer l’any 2013 de la unió de dos rapers valencians i van ser el primer grup de rap a guanyar el concurs Sona la Dipu, l’any 2017. Fan lletres de crítica social i una música que barreja estils i que donen força als ritmes, a algunes melodies vocals i als sintetitzadors.

Prozak Soup
Tenen un so dur i agressiu, fet a força de ritmes de pulsacions altes, sintetitzadors contundents i guitarres molt distorsionades, a més melodies d’aires discotequers que acompanyen amb veus guturals i naturals. Fan una barreja explosiva que no deixa indiferent ningú. 

Novembre Elèctric
Tenen les arrels a Algemesí, a la Ribera Alta, però dos dels músics són madrilenys. Els caracteritza un so elèctric amb distorsions suaus i atmosferes, sovint malenconioses, que aconsegueixen amb els sons de la guitarra i amb les melodies i harmonies dels teclats.

Jazzwoman
És d’Aldaia, a l’Horta Oest, i no fa jazz. Entre més, canta lletres combatives amb missatges contundents per la igualtat real, i ho fa en castellà i català, les seues llengües familiars. És una de les raperes actuals de l’escena musical valenciana, prové del grup Machete en Boca. 

Vera Green
Són d’Alacant, van començar l’any 2014 amb una maqueta i han publicat dos discs. Canten en francès, anglès i castellà. Beuen del blues, el country, la bossa nova i la cançó francesa, entre més. 

Santero y los Muchachos
Canten en castellà per fer un pop-rock desimbolt, elegant i agradable, d’estil propi. Sovint, fan jocs de veus, acompanyaments de guitarres i ritmes de bateria que transporten, lleugerament, als anys 1970, i més arrere i tot, però des d’una perspectiva ben actual i una sonoritat nítida.

Junior McKenzie
Junior McKenzie és el projecte del músic de Castelló de la Plana Juan Fortea. Canta en anglès i passa pel rock, el bluegrass i el folk americà, entre més. Sovint fa cançons amb arranjaments que sonen plens i inclouen melodies amb entitat pròpia, que actuen en segon pla però prenen protagonisme. Hi ha sonoritats diverses, efectes de sintetitzadors, veus, vent metall, guitarres de tots colors, metal·lòfons i un piano rock, entre moltes més.

Johnny B. Zero
Escriuen lletres en anglès i amb un estil que parteix del rock. Tenen una sonoritat variada, juguen amb sons i melodies de veus, sintetitzadors, guitarra i, fins i tot, alguns instruments de vent. 

Eva Olivencia
Té una veu potent i acollidora que poua en el jazz. El seu primer disc tota sola, Diferente, conté aires funkies, brasilers i llatins, a més d’improvisacions vocals, per exemple.

Fru Katinka
Són un duo que aplega tots els requisits per a entrar en el mercat musical més comercial de l’actualitat. Fan bases rítmiques electròniques i carregades d’ornaments, efectes de so molt definits, estructures variades, veus retocades i molt més. Característiques que s’observen, per exemple, a ‘Bananas‘ o a ‘Islas’, un dels temes més reeixits del disc homònim, àlbum divers que se situa a mig camí entre el pop i l’electrònica, i que també passa pel trap.

June’s Kaleidoscope
És el projecte de la cantant i pianista Arantxa Iranzo, de Godella (Horta Nord). Canta en anglès i la seua veu, un pèl vellutada, va acompanyada de piano, cordes fregades, cors i arranjaments en què l’harmonia té un pes fonamental, forma un ambient tranquil i encomanadís. 

Borriana Big Band
Van nàixer a Castelló de la Plana i van enregistrar el primer disc l’any passat. Fan versions de cançons emblemàtiques de cantants i grups del país amb arranjaments per a big band del professor, compositor i director Juanjo Carratalà. Toquen ‘Lladres’ d’Al Tall, ‘Qualsevol nit pot sortir el sol’ de Jaume Sisa, ‘Que tinguem sort’ de Lluís Llach, ‘Camals mullats’ de la Gossa Sorda i ‘Què volen aquesta gent’, de Maria del Mar Bonet, entre més cançons.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any