Les perles d’avui

Els 200.000 seguidors de Puigdemont. El president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, és un usuari habitual de les xarxes socials, especialment de Twitter, on piula des del 2007, quan l’aplicació no era tan universal. Ha expressat el desig que tots els seguidors se sentin interessats pel que publica, encara que no s’avinguin amb allò que diu. ‘Podem discrepar perfectament i podem intervenir de manera crítica, d’això es tracta.’

Una cervesa… comunista? El parlament hongarès estudiarà aquesta setmana de prohibir l’estrella roja que apareix al logotip de la cervesa Heineken. Ho farà en virtut d’una llei que prohibeix els símbols associats a l’ocupació nazi i al règim comunista. El govern de Viktor Orbán ha dit que aquesta prohibició és ‘una obligació moral’ i l’executiu hongarès considera que el logotip de la popular cervesa neerlandesa té un contingut polític evident.

Les notícies del dia

Accident al port de Barcelona. El Centre de Salvament Marítim de Barcelona continuava coordinant a tres quarts de vuit del vespre la recerca dels dos pescadors desapareguts quan el pesquer el Fairell en què treballaven ha estat envestit pel mercant rus MID Volga 2, a tres milles nàutiques de la bocana sud del port de Barcelona.Arran del xoc, s’ha enfonsat immediatament el pesquer, de dimensions molt més reduïdes que el mercant, en un punt en què la profunditat de les aigües és de 170 metres, segons que ha informat el Port de Barcelona. Salvament Marítim ha explicat a l’ACN que havia estat el mercant qui ha informat del sinistre després de rescatar els altres dos tripulants del Fairell, el patró de la nau i un altre mariner, que han resultat ferits lleus.

El Regne Unit activarà el Brexit. La primera ministra Theresa May notificarà a la Unió Europea el 29 de març la retirada formal de la Gran Bretanya de la comunitat europea. Aquell mateix dia el govern britànic activarà l’article 50 del Tractat de Lisboa, que serà el començament de la negociació formal de la sortida de la UE.

Podem diu ‘no’ als comuns. Les bases de Podem han rebutjat d’integrar-se en el nou partit dels comuns, que es presentarà el 8 d’abril. En una consulta interna amb una participació de només el 7,5% (el partit té 52.000 inscrits), el no a integrar-se en un mateix partit s’ha imposat amb el 62,14% dels vots. El secretari general Albano-Dante Fachin, va sotmetre-ho a votació, perquè dubtava del funcionament democràtic de la nova formació que encapçalen Ada Colau i Xavier Domènech. Barcelona en Comú ha fet una crida a reconsiderar aquesta decisió.

Els militants de CCOO, dividits. L’Enquesta sobre opinions i actituds sociopolítiques de l’afiliació de CCOO a Catalunya indica un creixement de l’independentisme dins el sindicat, en relació amb l’enquesta als delegats del congrés de fa quatre anys. Ara els partidaris de crear un estat català dins una Espanya federal són el 42,8% dels enquestats, i a favor de la declaració de la independència el 40,3%. Això vol dir que el 83,1% dels militants voldrien un canvi en relació amb la situació actual. Per contra, l’autonomisme perd força entre els militants de CCOO i passen del 33% de fa quatre anys al 13,3%.

40è aniversari del retorn de Tarradellas. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha clos avui l’acte inaugural de la commemoració del quarantè aniversari del retorn del Josep Tarradellas a Catalunya. Puigdemont ha volgut reivindicar per al present alguns dels valors i característiques que ha atribuït a Tarradellas, i ha apuntat especialment la seva persistència, la resistència davant les adversitats, i la seva habilitat per negociar.

El procés, al senat espanyol. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha enviat una carta al president del senat espanyol, Pío García-Escudero, per sol·licitar l’antic saló de sessions de la cambra per a poder pronunciar una conferència amb el títol ‘El referèndum català’ el dia 24 d’abril. De moment, no n’ha rebut resposta. En teniu tota la informació ací.

Les recomanacions

Avui a VilaWeb hem publicat una entrevista a la regidora d’Alacant María José Espuch. Aquesta setmana continua el canvi de plaques a la ciutat per a tornar a posar-hi noms franquistes: ‘La jutgessa ens amenaçava amb un delicte de desobediència si no recol·locàvem les plaques franquistes’, explica la regidora.

També us recomanem l’entrevista al músic Cesk Freixas. Hi parla del nou disc, Proposta, però també de la situació política del país: ‘La independència ens dóna la capacitat de començar de zero.’

Ahir, Societat Civil Catalana va convocar una manifestació a Barcelona contra la independència. Hem fet una anàlisi de les manifestacions unionistes d’aquests últims anys i, segons les dades d’ells mateixos, cada vegada mobilitzen més poca gent.

I, finalment, us recomanem l’opinió d’Amadeu Carbó sobre la violència en el futbol infantil; és un article recuperat amb motiu dels fets vergonyosos d’aquest cap de setmana en un camp de futbol d’Alaró, a Mallorca.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]