Les novetats van arribant a les llibreries, però els escriptors demanen compensacions

  • Entredós Logistics ja serveix el 90% de les comandes i espera poder oferir el fons editorial d'ací a poques setmanes

VilaWeb
Sebastià Bennasar
24.09.2022 - 06:31
Actualització: 24.09.2022 - 11:56

La mancança de títols en català a les llibreries del país es comença a corregir a poc a poc. L’empresa Entredós Logístics, que s’encarrega d’enviar als punts de venda més del 50% dels títols en català, ja distribueix el 90% de les novetats. Però encara hi ha moltes dificultats per a servir les reposicions del fons editorial. Es calcula que a mitjan octubre el problema s’haurà resolt. Per una altra banda, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC) demana en un comunicat que hi hagi indemnitzacions o compensacions pel greuge causat als seus associats.

Entredós Logístics és el resultat de la fusió de les distribuïdores les Punxes i Àgora, anunciada a final de l’any passat. La nova empresa, que té una nau industrial semirobotitzada, es va crear a començament d’aquest mes. Separadament, les dues distribuïdores facturaven 76 milions d’euros. L’objectiu era crear una de les distribucions més modernes d’Europa i que seguís el model farmacèutic: encarregues un llibre al matí a qualsevol llibreria de Catalunya que treballi amb ells i l’endemà ja el pots recollir. Per a aconseguir-ho, calia que tots els engranatges funcionessin perfectament, però no ha estat així i la represa ha començat amb moltes llibreries sense novetats editorials, ni reposicions de llibres de fons. L’empresa en culpa en part la falta de proveïments a escala mundial, que ha impedit que algunes peces arribessin a la nau.

La situació va ser especialment caòtica a començament de mes i durant la Setmana del Llibre en Català, tal com explicàvem en aquest reportatge. Entredós ha volgut pal·liar la situació posant-hi més personal i establint un torn de nit per alleugerir el repartiment de les comandes.

Els autors exigeixen compensació

L’AELC està preocupada perquè aquesta crisi, que considera un cas sense precedents, posa de manifest la fragilitat de la cadena de valor del sistema literari del país (la implicació i la feina conjunta d’autors, editors, distribuïdors, llibreters…): “Més de 200 segells editorials i 2.500 llibreries d’arreu dels Països Catalans i també de l’estat espanyol s’han vist afectades per aquest problema, i també en patiran les conseqüències, amb un impacte ara impossible de calcular, els autors. Per això, instem els responsables de l’empresa Entredós Logistics a posar remei al més aviat possible a aquest problema amb una previsió concreta de terminis i a considerar possibles vies d’indemnització o de compensació d’aquest greuge.” El president de l’entitat, Sebastià Portell, troba imprescindible que  a les llibreries, a banda les novetats, hi arribin aviat les reposicions i els llibres de fons. “Si no és així, el perjudici és incalculable. No sabem quants llibres s’haurien venut si haguessin arribat a temps a prestatges i mostradors –diu–. En aquesta crisi tothom ha menystingut per sistema els autors, que són la primera baula i la més invisible de la cadena de valor del llibre. Ningú no s’ha preocupat per ells. Ens inquieta molt no saber del cert quan es resoldrà el problema.”

Les llibreries 

Les llibreries són les que més han notat la manca de proveïment. En molts casos no han pogut servir les novetats d’alguns dels principals segells catalans, que havien esmerçat molts esforços a arribar bé a la represa, amb alguns dels títols més atractius de l’any que surten el setembre, coincidint amb la Setmana del Llibre en Català. El nou president del gremi, Èric del Arco, de la llibreria Documenta, diu: “Anem notant que molt a poc a poc fan alguna cosa i sabem que s’arreglarà, però no sabem quan.”

Del Arco assegura que hi ha hagut pèrdues, però no les pot quantificar. “A les llibreries mitjanes o petites han pogut tractar cada títol individualitzadament i han mirat de treballar amb subdistribuïdors, cosa que els ha fet perdre un marge del 5%, però aquest seguiment de cada títol individualitzat implica moltes hores, molta feina, que no tothom ha fet. Però hem d’evitar d’escampar el missatge que les llibreries són buides. Això no és veritat, tenim molts llibres i molts en català, perquè hi ha molts segells que no distribueixen amb Entredós i aquests llibres sí que arriben. Tenim molts altres títols per a triar i remenar.”

Sobre el prejudici, Del Arco diu: “No és igual per a cada negoci. A cada llibreria el tant per cent que representen aquests títols és molt diferent. Si a la teva llibreria només vens en català és molt pitjor que no pas si el català no hi té tant de pes”. I afegeix: “On pot haver-hi més problemes és amb alguna comanda escolar.

Desfer el retard

Joan Abellà, d’Entredós Logístics, explica: “Hi ha dos processos diferents, molt importants tots dos. D’una banda, tenim el lliurament de novetats, que ara funciona amb una normalitat del 90%; no podem abaixar la guàrdia i hem de polir serrells, però pràcticament s’ha resolt. I després tenim la reposició de fons editorial, on hem començat amb un retard de quinze dies. Ara comencen a sortir llibres i de fa una setmana i mitja mirem de desfer el retard.”

Sobre el comunicat de l’AELC, indica: “Ens sap molt de greu i hi ha moltes parts de la cadena del llibre afectada: els editors, els 2.500 punts de venda i també ens sap molt de greu pels escriptors, òbviament, sense els quals res de tot això no existiria. Ara ens toca treballar molt per recuperar no solament la nostra marca, sinó la normalitat del país, perquè la gràcia de la distribució és que no se’n parli. Aquests quinze dies vinents hem d’intentar recuperar la normalitat i analitzar les pèrdues, si n’hi ha hagut, tot i que pensem que la majoria de les comandes es podran recuperar i esperem arribar aviat a la normalitat, servir les comandes a Catalunya en vint-i-quatre hores.”

Joan Sala, editor de Comanegra, una de les editorials afectades, considera que tot i la gravetat del problema cal tenir paciència perquè quan tot s’hagi arreglat les millores seran molt decisives. “Una de les coses que he lamentat  sempre –diu– és que el sistema de distribució de llibres a casa nostra no està preparat i que havíem de ser com les farmàcies. Ara hi ha una empresa que ha posat fil a l’agulla i això és una gran cosa. És una fusió complicada, amb una inversió milionària, i això és complex. Es va pecar d’optimisme pensant que tot seria més ràpid, però ara ja funciona molt millor i a l’octubre s’haurà normalitzat. I el canvi en la distribució serà molt bo.” I insisteix: “Com a editor, em toca tenir paciència perquè d’aquí a un mes tindrem la millor distribució de tot el país. No hem de treure les coses de mare perquè això voldria dir que no som capaços d’entendre la complexitat industrial. No tinc dubtes que anirà bé, que el lector que volia el llibre l’acabarà agafant i que recuperarem les vendes del setembre.”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any