Les novetats de tardor de Bromera: dos directors literaris per a encapçalar el contínuum del segell

  • Bromera presenta Marc Senabre i Paula Soriano, els dos directors literaris de l'editorial

VilaWeb
Esperança Camps Barber
19.10.2022 - 14:27
Actualització: 19.10.2022 - 16:14

La presentació de les novetats de tardor de l’editorial Bromera no ha tingut com a protagonistes únicament els llibres que ja arriben a les taules de novetats. L’acte, fet al Teatre Micalet, ha servit també per a presentar els dos nous directors literaris del segell. Nous, però que representen un contínuum, segons que ha explicat Josep Gregori, el propietari de Bromera, que ha volgut donar la benvinguda a Marc Senabre i Paula Soriano.

“És un goig haver trobat aquestes dues persones amb la seua capacitat. No era fàcil, perquè ací no hi ha escoles d’editors i tampoc no hi ha un gran teixit editorial on es puguen formar els editors literaris. Hi ha empreses xicotetes, no com a Barcelona o a Madrid, on n’hi ha moltes i la gent pot fer-se.” Amb aquesta primera intervenció per a presentar les persones que han d’encapçalar l’esperit de Bromera els anys que vindran, Gregori ja ha posat el dit a unes quantes nafres i, sense esvarar-se, mantenint sempre el to afable, ha fet una radiografia en 3D del panorama editorial al País Valencià.

La roda que no s’atura

Aquest contínuum, aquest relleu que agafen Senabre i Soriano és, segons Gregori, un reflex de la defensa de Bromera pel món del llibre i una mostra de com va canviant l’ecosistema. “Abans, amb un editor que es feia càrrec de totes les línies de la casa en teníem prou. Ara, la producció, les novetats i les col·leccions són tantes i tan diverses que necessitem que en tinguen cura dues persones.”

D’alguna manera, Josep Gregori apuntava a un altre mal que té, de fa anys, el món editorial: la necessitat de publicar constantment per no perdre peu a la roda de les novetats. “És molt complicat eixir d’aquesta roda. Tots reconeixem el pecat, es publica molt, però a veure qui és el guapo que posa el cascavell al gat. Si tu publiques menys, tens menys possibilitat de tenir un espai a les taules de novetats a les llibreries. Aquest no és un fenomen només en català, passa a l’estat espanyol i a moltes altres cultures. Per desgràcia, aquesta és la roda a què ens trobem abocats els editors, els llibrers que no donen coll a traure llibres de la caixa i a tornar-los”.

Marc Senabre, director literari de la línia d’adults, ve del món de les llibreries. Ha estat durant tres anys llibreter a l’emblemàtica Fan Set de València. Sap què és això de carretejar. Traure’ls per exposar-los i tornar-los a encapsar per a retornar-los poques setmanes després. “El problema de les novetats no se sap com es pot solucionar. Hi ha editorials que diuen, canviem el format, ho publiquem tot en un mes i donem més pes als llibres… però això també és molt complicat, perquè a la llibreria arriba tanta cosa que un llibre, per molta importància que li done l’editorial, com a molt pot durar un mes. I això és molt generós avui en dia, encara que vulgues que continue a la taula, encara que vulgues continuar apostant-hi.”

Senabre, ja revestit d’editor, ha parlat de la ineficiència del món del llibre i del goig quan una novetat arriba a les tres edicions i li poden posar una faixa amb tot de frases de persones que n’encoratgen la lectura. És el cas d’Els dies bons, d’Aina Fullana Llull, un dels èxits recents de Bromera.

Senabre i Soriano

“He tocat bastants llibres, a pes, caixes i caixes. Per tant, vinc d’una perspectiva totalment diferent, però gairebé complementària. El meu punt de vista és diferent. Tinc una perspectiva comercial i literària. Per què i com enganxem els lectors, des del punt de vista més estètic o purament comercial, que també és molt important.” Marc Senabre, qui ha d’agafar el relleu de Gonçal López-Pampló en la línia d’adults de Bromera, s’ha presentat així. Va estudiar Filologia Catalana a la Universitat de València, té un màster de Teoria Literària i Literatura Comparada i un postgrau de l’Escola de Llibreria de Barcelona. També ha treballat a la Fundació FULL.

VilaWeb
VilaWeb
Paula Soriano
Marc Senabre

Paula Soriano també és llicenciada en Filologia Catalana i té un màster en Assessorament Lingüístic i Cultura Literària. Té experiència en el món del llibre de text i educatiu. A Bromera serà l’editora de literatura infantil i juvenil fins a catorze anys. “Bromera és una editorial que m’ha fet créixer com a lectora de ben menuda i espere poder aportar tot allò que he après per a continuar la tasca de crear lectors”, ha dit.

Les novetats

Tant Gregori com Senabre han remarcat les dues potes fonamentals que basteixen el catàleg de les col·leccions per a adults de la casa: els premis literaris i la política d’autor. Enguany, els premis de la casa, els Premis Literaris Ciutat d’Alzira, es lliuraran l’11 de novembre en un acte que també celebrarà el fet que Alzira siga una de les dues capitals culturals del País Valencià.

A les novetats per a adults d’aquesta temporada no hi falta Joan Fuster. En aquest cas, la reedició de Ser Joan Fuster, amb alguns texts nous i un epíleg de Josep Antoni Fluixà que ha curat el llibre. A la col·lecció de teatre han editat El tocadiscos de Joan Fuster, amb textos de Pau Alabajos, que continua fent ronda.

Les novetats més immediates són els Premis València, tant de narrativa com de poesia, de la Institució Alfons el Magnànim, que es presentaran aquest mateix divendres.

Jovi Lozano Seser torna amb una novel·la amable de la postpandèmia amb la qual va obtenir el Premi de novel·la Enric Valor, Després de maig, abans de l’estiu.

Senabre ha avançat també que el mes de gener publicaran una nova novel·la de Pierre Lemaitre i una de Vicent Usó, de la qual no ha volgut donar cap detall.

Quant a la literatura infantil, Bromera reforça l’opció per l’àlbum il·lustrat i la novel·la gràfica. Estan satisfets de com funciona la col·lecció “La Tira”, que van encetar fa vora un any i mig, amb títols com Filstrups i Claus, les històries de la vampiressa influenciadora que resol misteris. Ara s’hi afegeix la sèrie Els Robotots, ciència-ficció inspirada en els dotze treballs d’Hèrcules. Soriano les ha qualificades de novel·les divertides i gamberres que funcionen molt bé entre els lectors de vuit anys en amunt perquè tenen molta imatge i excel·leixen en el llenguatge del còmic.

Quant als àlbums per a primers lectors, l’opció de Bromera enguany és l’àlbum de cartó Quan esclata la tronada, de Bea Taboada i Dani Padrón, que amb el segell Algar publiquen també en gallec i en basc.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any