Amb el lema ‘Viu la festa del llibre d’estiu a la teva llibreria’, la Cambra del Llibre de Catalunya (on es troben representats els llibreters, editors, distribuïdors i arts gràfiques) proposa que aquest dijous 15 de juliol es converteixi en el Llibrestiu, una festa d’estiu on les llibreries podran plantar parada al carrer, organitzar activitats especials i tenir l’establiment obert fins a les 23.00, excepte a Barcelona, que serà fins a les 22.00.

Segons que han explicat els representants del sector en conferència de premsa, fins ara s’han vinculat al Llibrestiu 110 llibreries d’una quarantena de ciutats i pobles. A Barcelona són 54 llibreries que hi participaran, repartides per onze districtes. Aquesta xifra de participació suposa al voltant d’un 30% de les llibreries de tot Catalunya i la meitat de les que té la ciutat de Barcelona.

El conjunt d’activitats que les llibreries organitzen pel Llibrestiu es poden consultar en un cercador molt complet que s’ha obert a la pàgina web del Gremi de Llibreters de Catalunya.

El Llibrestiu neix de l’experiència de la celebració l’any passat del Sant Jordi d’estiu. Aleshores el sector va veure que oferir una festa del llibre durant l’època vacacional, que és quan la gent llegeix més, era una oportunitat que no es podia perdre. L’any passat a la festa del 23 de juliol es va facturar un 30% d’un Sant Jordi normal, al voltant d’uns set milions d’euros. Preguntats per les expectatives en la facturació del Llibrestiu, tant el president de la Cambra, Patrici Tixis, com la presidenta del Gremi de Llibreries, M. Carme Ferrer, no han volgut aventurar-se a donar una xifra. Consideren que és una activitat nova i que cal que es consolidi.

Segons que han afirmat Tixis i Ferrer, la voluntat del Llibrestiu és apropar les llibreries de proximitat als lectors i han estat taxatius en considerar que aquesta proposta no és un Sant Jordi d’estiu. Ara, la voluntat és que el Llibrestiu tingui continuïtat. D’aquesta manera seran quatre els moments àlgids per a la venda de llibres durant l’any al Principat: Sant Jordi (23 d’abril), Llibrestiu (juliol), la Setmana del Llibre en Català (setembre) i les festes de Nadal. També s’ha explicat que la proposta del Llibrestiu es podria adoptar en altres territoris, com ara al País Valencià.

Les parades a l’exterior

Hi ha llibreries que posaran parada davant de la llibreria o a la cantonada i d’altres que no en posaran, però que faran activitats. També hi haurà una altra modalitat, la que ofereixen les llibreries de ciutats com Vic i Girona, que muntaran parada totes en un mateix recinte exterior. A Girona, les llibreries es trobaran a la plaça de la Independència i faran una proposta temàtica d’activitats, que enguany girarà al voltant de la novel·la negra i hi haurà una concentració d’autors d’aquest gènere. A Vic les llibreries també han plantejat unes activitats conjuntes a la Plaça Mercadal.

De tota manera, no hi haurà concentracions perquè les parades es trobaran separades unes de les altres, amb un circuit de direcció única i amb altres mesures higièniques obligatòries (gel, mascareta…). Les signatures d’autors estaran separades de les parades. Per a les activitats, que es faran dins de les llibreries o en altres espais, l’aforament serà del 70%, el que marca el Procicat.

L’increment de casos de Covid en els darrers dies ha fet que hi hagi llibreries que s’hagin fet enrere i hagin decidit no organitzar activitats i ni tan sols sol·licitar parada al carrer. Per les llibreries que sí que faran activitats, l’horari serà de les cinc de la tarda fins a les onze de la nit, tot i que a Barcelona les activitats s’acabaran a les deu.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.