El Jovent Republicà, organització juvenil vinculada a ERC, demanen que els partits independentistes amb representació al congrés espanyol ni tramitin ni aprovin el pressupost aprovat pel consell de ministres de Pedro Sánchez. Segons diuen, les pressions que rep l’independentisme per aprovar el pressupost estan ‘basades en falsedats’. En paraules del seu portaveu, Pau Morales, ‘ens volen fer creure que si no s’aprova el pressupost, l’agenda social es blocarà, però la veritat és que Sánchez pot aprovar mesures socials com el nou salari mínim sense necessitat d’uns nous comptes’.

Així mateix, ha tret pes a la possibilitat d’un avançament electoral que podria suposar l’entrada de Vox al congrés espanyol i ha dit que aquesta possibilitat és ‘una il·lusió’, ja que ‘Sánchez ha confirmat aquest cap de setmana que la seva intenció és governar fins al 2020’.

Pel Jovent Republicà, només es podria aprovar el pressupost sota dues condicions, les que ‘el conjunt de partits independentistes han repetit els darrers mesos: la fi de la via judicial i policial i reconèixer el dret a l’autodeterminació’.

De moment, però, l’organització juvenil no veu que el govern espanyol hagi fet cap moviment en aquestes direccions, i que per tant no s’ha de facilitar la tramitació ni l’aprovació del pressupost. Creuen, però, que el govern espanyol té ‘molt marge per a avançar’. Un exemple seria que al judici contra l’1-O la fiscalia i l’advocacia de l’estat retiressin totes les acusacions, fet que, segons diuen, podria aturar el procediment d’acord amb la doctrina Botin.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb