TV3 ha reduït d’un terç la informació política en els informatius del 2020 ençà, segons el CAC

  • En un informe, el CAC també observa una tendència semblant en el cas de TVE-Catalunya

VilaWeb
Redacció
10.10.2023 - 13:02
Actualització: 10.10.2023 - 13:32
Això és una prova de lectura dels articles de Vilaweb amb veu sintètica, que ben aviat serà a disposició dels subscriptors del diari. Subscriviu-vos-hi ací. Si trobeu algun problema, escriviu-nos a suport@vilaweb.cat.

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) ha informat que TV3 ha reduït la presència de la informació política en els seus informatius diaris, de manera que la crònica política ha passat de ser el tema més destacat el 2020 al quart més destacat el 2022. Els temes que, en contrapartida, han augmentat més any rere any han estat la salut i els temes d’internacional. Els esports, per la seva part, mantenen la seva presència, amb una petita variació a la baixa.

Aquestes dades es desprenen de l’informe Temps de notícia dels descriptors temàtics i dels àmbits geogràfics en els teleinformatius de TV3 i de TVE Catalunya durant l’any 2022. Es tracta d’un estudi que el CAC elabora amb caràcter anual per lliurar-lo a l’Institut d’Estadística de Catalunya per tal que realitzi un informe, en aquest cas corresponent al 2022.

La reducció del pes de la informació de tall polític a TV3 es pot constatar també en els percentatges de temps dedicats a aquest bloc temàtic. En concret, la crònica política durant el 2020 va ser d’un 17,6%, va passar a un 16,0% el 2021 i va caure fins a un 11,1% el 2022. Això implica una pèrdua de 6,5 punts percentuals, o bé de més d’un terç, en dos anys.

Els temes més destacats del 2022 van ser el cas Pegasus d’espionatge, la reforma del delicte de sedició i les relacions entre Catalunya i l’estat espanyol. El 2021 va estar marcat per les eleccions al parlament del 14F, mentre que el 2020 va estar dominat, des d’un punt de vista informatiu, per les actuacions de les diferents administracions per frenar la pandèmia de la covid-19.

Durant el 2022, amb el mateix percentatge que les informacions sobre política se situen altres dos àmbits: la cultura (11,1%) i les qüestions socials (11%). La informació cultural va tenir com a ítem més destacat la celebració de festivals musicals i cinematogràfics. Les problemàtiques socials, al seu torn, tenen com a tema més abordat les violències masclistes.

En la distribució geogràfica de TV3, la informació del 2022 sobre la guerra entre Ucraïna i Rússia fa que les referències a l’àmbit territorial internacional (31,4%) siguin les que més incrementin el seu pes percentual respecte dels anys anteriors: 3 punts percentuals més que el 2021 i 10 punts més que el 2020. Aquest augment es dona per les informacions que es refereixen a països de fora de la Unió Europea (21,4%), que suposen 4 i 8 punts percentuals més que el 2021 i el 2020, respectivament, i que al·ludeixen majoritàriament als dos que mantenen el conflicte esmentat.

Més enllà de la incidència d’aquesta guerra en l’agenda informativa, la proporció de temps que TV3 dedica a qüestions que succeeixen a Catalunya, sigui de manera genèrica o en algun dels seus territoris, roman gairebé igual a la de l’any anterior i continua sent majoritària, amb un 52,8% del total. La distribució interna d’aquest marc geogràfic també segueix, amb petites variacions, la línia dels darrers dos anys: les referències genèriques a Catalunya representen un 30,4% del total; les que al·ludeixen a la ciutat de Barcelona, un 10%, i les que ho fan a la resta del territori del Principat sense incloure-la, un 12,4%.

TVE també redueix el pes de la política

Quant a TVE Catalunya, el CAC també observa la mateixa tendència que TV3 quant a la reducció del contingut polític, que passà de la segona posició a la quarta. El 2020 la crònica política a la cadena va ocupar un 15,1%, una xifra que va augmentar el 2021 (16,6%) però que el 2022 va baixar fins a un 11,6%.

El 2022, les notícies polítiques més pes al·ludeixen al cas Pegasus, a la reforma del delicte de sedició i el trencament de la coalició ERC-Junts. Cap d’aquests ítems, però, supera l’atenció informativa que van tenir els dos temes polítics més rellevants en temps de notícia dels anys precedents: les eleccions del 14F el 2021 i la resposta del govern a l’esclat a la pandèmia el 2020.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any