Avui és Sant Ponç, patró d’herbolaris i apicultors, i per tot el país proliferen les fires d’herbes remeieres. Una de les més famoses, per l’antiguitat, és la que es fa al carrer de l’Hospital, al Districte de Ciutat Vella de Barcelona. A més de parades on es ven romaní, farigola, llorer i menta, també s’hi pot trobar mel i tots els derivats, cosmètica natural i diversos tallers i col·loquis sobre fototeràpia, la branca de la farmàcia dedicada als remeis naturals.

Resulta molt curiós que en una ciutat tan dinàmica i moderna com Barcelona es mantingui una tradició ancestral com la fira de Sant Ponç. Situada al cor de Ciutat Vella, aquesta fira ens porta de dret al passat però alhora és una cita molt actual, amb una salut de ferro. Gràcies al redescobriment dels remeis naturals, la fira és tan concorreguda com ho havia estat segles enrere. A més d’aquesta fira que es fa a Ciutat Vella, hi ha més indrets de Barcelona que també celebren Sant Ponç d’una manera molt similar: els barris de Sarrià, el Farró i el Poble-sec.

I a fora, és molt popular la fira de Cànoves i Samalús, que es va fer el cap de setmana passat. Així mateix, la dansa tradicional de la Rua de Sils i l’aplec de Sant Ponç, a l’antic monestir de Sant Ponç de Corbera, atesten la veneració del sant.

La fira de Sant Ponç prové del temps en què es descobrí el poder guaridor de les herbes remeieres. A més, es fa a la primavera perquè és el millor moment per a treure el màxim rendiment de les propietats. Diuen que la fira actual podria ser hereva de les festes que es feien en temps remots en honor de Flora, la deessa romana de la vegetació. A partir del segle XVI la celebració pagana es va cristianitzar i es va traslladar a l’11 de maig, diada de Sant Ponç.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]