Les fires d’herbes remeieres que no us podeu perdre

  • Entre els mesos de maig i juny, el país s’omple de festes, fires i mercats especialitzats en aquesta branca de la saviesa popular

VilaWeb
Redacció
02.05.2019 - 17:00
Actualització: 02.05.2019 - 17:33

Entre els mesos de maig i juny, les herbes remeieres arriben al seu moment màxim de floració i és en aquest estat quan es pot treure el millor rendiment de les seves propietats. Del resultat d’aquest coneixement, que s’ha transmès de generació en generació durant segles, en provenen les fires dedicades a les herbes remeieres i medicinals que es fan per tot el país. N’hi ha de tota mena: algunes són centenàries, d’altres s’havien perdut i les han recuperades fa pocs anys i també n’hi ha alguna de nova creació.

En totes aquestes fires, s’hi poden trobar les herbes remeieres més freqüents en diversos estats: fresques, seques i també amb forma de cremes, sabons, caramels, olis i ungüents. Perquè més enllà de les tradicionals plantes medicinals, en moltes d’aquestes fires també es venen productes de cosmètica natural, teràpies alternatives i, fins i tot, aliments provinents de l’agricultura ecològica o elaborats seguint tècniques artesanals.

Les primeres fires d’herbes remeieres del calendari es fan pels volts de la diada de Sant Ponç, que s’escau l’11 de maig. Aquest sant és el patró d’herbolaris i apicultors, però hi ha folkloristes que creuen que les fires podrien ser hereves de les festes que es feien en temps remots en honor de Flora, la deessa romana de la vegetació. A partir del segle XVI, la celebració pagana que es feia a final de la primavera sembla que es va cristianitzar i es va fer coincidir amb la festivitat de Sant Ponç.

El mes de juny també és molt prolífic amb fires d’herbes remeieres, segurament per la seva proximitat amb la nit de Sant Joan. Des de temps ancestrals, hi ha el costum de collir herbes durant el solstici d’estiu perquè es creu que per aquestes dates tenen unes propietats especials. Tot i que això s’ha demostrat que no és cert, pels volts de Sant Joan també és la temporada de recol·lecció d’herbes per a elaborar licors casolans, com ara la ratafia i les herbes de Mallorca.

També hi ha algunes fires que es fan en indrets on hi ha una tradició especialment destacada relacionada amb les herbes remeieres i la medicina tradicional. Aquest és el cas de la Vall de la Vansa, on hi havia les trementinaires. Aquestes dones, que fins ben entrat el segle XX recorrien mig país venent els seus remeis naturals, tenen un museu dedicat a Tuixent i una vegada a l’any es fa una festa per a recordar-ne el llegat. I a Prades fan una festa dedicada únicament a la farigola, ja que la que es cultiva a la Serra de Prades té especial renom.

Fires d’herbes aromàtiques i remeieres

Fira de Sant Ponç. Mataró. 4 i 5 de maig
Mercat d’Herbes de la Ratafia. Santa Coloma de Farners. 4 i 5 de maig
Fira de Sant Ponç. Prades de la Molsosa. 5 de maig
Fira de Sant Ponç a Sarrià. Barcelona. 9 de maig
Fira de Sant Ponç al carrer de l’Hospital. Barcelona. 11 de maig
Fira de Sant Ponç al Poble-sec. Barcelona. 11 de maig
Fira de Sant Ponç. Mollet dels Vallès. 11 de maig
Fira-Mercat de Sant Ponç. Cànoves i Samalús. 11 i 12 de maig
Fira de Sant Ponç. Sant Cugat del Vallès. 11 de maig
Festa i fira de les Trementinaires. Tuixent.18 i 19 de maig
Fira de Sant Ponç. Les Franqueses del Vallès. 18 i 19 de maig
Festa de la Farigola. Prades. 18 i 19 de maig
Fira de Sant Ponç. Castelldefels. 25 i 26 de maig
Fira d’Herbes Remeieres i Plantes Aromàtiques. Aiguafreda. 1 de juny
Fira d’Herbes Remeieres i Productes Artesans. Vilanova de Sau. 2 de juny
Fira de les Herbes. Selva. Del 7 al 9 de juny
Mercat de les Espècies. Argençola. 8 de juny
Fira d’Herbes i Flors de Muntanya. Setcases. 8 i 9 de juny
Fira Remeiart. Santa Margarida i els Monjos. 16 de juny

Aquesta és una de les moltes propostes que us oferim per al cap de setmana. Si voleu descobrir-ne més, cliqueu ací.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor