Les empreses disparen la incorporació de tecnologia el 2020

  • La pandèmia ha accelerat la necessitat de digitalitzar els processos de la indústria i ha fet que a Catalunya es tripliquessin les companyies especialitzades aquests últims quatre anys

Jordi Goula
08.04.2021 - 19:45
Actualització: 08.04.2021 - 19:48
VilaWeb

Si abans de la pandèmia la transformació digital de les empreses ja era necessària i important, ara, a més, és urgent. A Catalunya tenim un teixit empresarial que fa aquest canvi i som un país amb capacitat per a dur a terme aquesta transformació. Ho deia ahir Joan Romero, conseller delegat d’Acció, qui, a més de presentar les xifres del balanç del programa ProAcció 4.0 i la nova convocatòria d’ajuts per a accelerar la transformació tecnològica de les empreses catalanes, també va fer públic l’informe “La indústria 4.0 a Catalunya”. Aquest document és una actualització del de l’any 2017 i identifica 1.111 empreses que treballen a Catalunya en l’àmbit de la indústria 4.0.

Trobo que hi ha dues dades molt importants, en aquest estudi. Una és que aquest nombre d’empreses triplica el de l’anàlisi anterior, i això vol dir que aquest sector té un creixement exponencial, fet absolutament necessari per a empènyer l’economia catalana. I el segon és que l’any passat, tan complicat, els projectes no solament no es van aturar, sinó que van créixer. De fet, l’activitat en indústria 4.0 a Catalunya registra un creixement sostingut que també repercuteix en el nombre de projectes començats aquí i finançats amb diversos fons europeus, que és de 251 en el període 2014-2020; amb un creixement que va de 19 l’any 2016 a 58 el 2020.

Però anem a pams. Per què és tan important aquest fet? Per als qui no estigueu familiaritzats amb aquest món del 4.0, mirem d’explicar-lo amb quatre paraules. Imaginem que tenim una empresa i que la volem fer més operativa, perquè la competència ens colla molt. Intentarem organitzar tots els nostres mitjans productius i tota la nostra empresa en si, per aconseguir més eficiència global. És a dir, intentarem que la nostra empresa sigui capaç d’adaptar-se als mitjans de producció i als recursos de què disposa per aprofitar-los al màxim. Per tant, podem dir que el pas 4.0 consisteix a digitalitzar la indústria i tots els serveis relacionats. Òbviament, quan es vol assolir aquesta mena d’indústria, s’utilitzen les noves tecnologies en totes les parts de l’empresa, incloent-hi els processos productius. D’aquesta manera, les instal·lacions són capaces d’autogestionar-se més autònomament i adaptar-se als requisits del mercat. Ve’t aquí un petit resum, que ja ajuda a veure que no és un pas fàcil de fer, si bé cal fer-lo i ben aviat.

Com ens podem imaginar, és un sector jove, en què un 45,5% de les empreses té menys de deu anys de vida, el 28,5% són emergents i prop d’un terç són exportadores. És un ecosistema en creixement, format per empreses, clústers, associacions, universitats, centres tecnològics o de recerca, que ja acumula una facturació agregada de més de 5.500 milions d’euros i genera 26.400 llocs de feina a Catalunya. Cal dir que tot aquest mapa d’agents es distribueix entre proveïdors de solucions, distribuïdors, integradors i usuaris finals. Ah! I el 55% de les empreses és situat a la ciutat de Barcelona.

I a què es dediquen exactament aquestes empreses? Segons l’informe, la tecnologia que predomina entre les empreses que treballen amb indústria 4.0 a Catalunya és la ciberseguretat (361 empreses), la internet de les coses (251), big data (220), la intel·ligència artificial (179)… tot i que les empreses amb més facturació són les que es dediquen a intel·ligència artificial i a internet de les coses. I quant als sectors d’aplicació, el report apunta que els que més demanen aquestes solucions són el metal·lúrgic i de productes metàl·lics, l’alimentació, la logística, el comerç electrònic i la distribució.

Però el punt més important és que la pandèmia ha actuat com a catalitzador d’una tendència que no té aturador. Joan Romero em comenta que, d’ací a dos anys, s’haurà fet allò que en una situació normal hauria trigat entre cinc anys i deu. “La clau és que la demanda ha estirat l’oferta. Les empreses industrials són conscients que havien de digitalitzar els processos per millorar l’eficiència i poder competir al mercat. I moltes, que ja havien començat el canvi, han trobat entrebancs grossos pel camí. Això ha obligat les empreses especialitzades en digitalització a cercar solucions adients a cada cas i a augmentar la capacitat de trobar-ne”, afegeix.

De fet, és un cas clàssic en què la demanda estira l’oferta i això fa que neixin cada vegada més empreses emergents locals especialitzades en aspectes concrets de la digitalització i que vinguin noves empreses de fora o que les que ja hi són ampliïn i aprofundeixin el ventall d’oferta. Tot plegat fa que aquest món vagi creixent acceleradament a Catalunya. Romero explica que Acció ha ajudat les empreses necessitades a finançar aquestes solucions amb el programa ProAcció 4.0, que va arrencar el novembre del 2019. “Va començar amb 2 milions d’euros, que es van ampliar després amb 4,5 milions addicionals i des d’ahir n’hi ha 2,5 més. Fins ara, mig miler d’empreses han rebut ajuts directes fins a 20.000 euros per a elaborar plans de transformació digital i implantar noves tecnologies com ara la robòtica, la fabricació additiva, el big data, la intel·ligència artificial, la realitat augmentada o virtual”.

Destaca que l’ampliació d’aquest ecosistema és una gran notícia per al país i que és molt important prendre consciència que continuarà creixent, perquè el camp potencial de treball que tenen les empreses especialitzades és enorme, atès l’extens teixit productiu que hi ha a Catalunya. És bo per a millorar l’eficàcia de la indústria i fer-la més competitiva, per a fer néixer més empreses emergents catalanes i per a atreure més inversió estrangera, que, tot s’ha de dir, es multiplica aquests darrers temps. En definitiva, és un dels pocs aspectes en què la covid-19 ens pot haver ajudat en el terreny de l’economia. Ara cal esperar que els fons Next Generation no ens facin un “Benvingut mister Marshall” i una part dels que arribin es puguin dedicar a aquest aspecte cabdal per al futur de les nostres empreses industrials.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any