El periodisme que l'actualitat necessita

Aquest 2020 és un any de canvis arreu del món, i nosaltres us volem ajudar a entendre'ls. En temps de crisi, el periodisme compromès és més important que mai i el vostre suport és l'únic que pot assegurar la continuïtat de VilaWeb.
Si ho vols i ho pots fer, col·labora amb VilaWeb.

La Generalitat de Catalunya anuncia avui quin dia es farà el referèndum d’autodeterminació. Els ciutadans del Principat seran convocats a votar, passat l’estiu, sobre la independència de Catalunya. Us presentem deu raons per a votar sí en aquest referèndum.

1. Perquè la independència és la solució més sensata als problemes d’encaix de Catalunya en l’estat espanyol. L’autonomia és un fracàs, com s’ha fet fa evident, i el retorn al centralisme no és ni vàlid ni viable. L’estat espanyol va trencar el pacte de la transició amb la sentència contra l’estatut i ara no hi ha cap possibilitat de tornar enrere, no podem tornar a ser una autonomia dels anys vuitanta o noranta. L’alternativa és o independència o una autonomia esquifida, fins i tot amb menys competències i capacitats de les que el Principat tenia ara fa deu anys.

2. Perquè reformar Espanya avui és un objectiu molt més difícil, gairebé impossible. Podem estavellar-nos durant anys contra la paret provant de reformar un estat que no vol ser reformat, però és molt més senzill i útil crear una república nova, amb lleis dignes, amb una justícia independent, amb balanços sòlids contra els excessos del poder, amb justícia social per a tothom. Els catalans, al cap i a la fi, no podem imposar als espanyols un model institucional i polític diferent del que tenen avui, no podem imposar un model que han demostrat a bastament que no volen tenir. La gran majoria dels ciutadans de l’estat espanyol no volen un estat federal ni troben que el funcionament de les institucions actuals sigui cap gran problema.

3. Perquè la independència és una ocasió de crear un estat nou, sense hipoteques respecte del passat. La independència permet de fer la ruptura amb el franquisme que no es va poder fer als anys vuitanta. I aquesta és la raó principal. La independència és un full en blanc amb què podem decidir de quina manera volem ser independents: decidirem quines institucions tindrem i amb quines prioritats actuaran, decidirem quina relació volem entre els ciutadans i el poder. Sense coercions de ningú, sense límits imposats i sense càrregues del passat.

4. Perquè en el món on vivim, en la realitat, tenir un estat propi és una garantia i un gran avantatge des de tots els punts de vista. I no tenir-ne és un inconvenient greu. L’única manera de frenar i modular els excessos de la globalització és tenir un estat capaç de defensar els ciutadans marcant i imposant regles legals.

5. Per a participar en el món global. Per a poder tenir veu i vot allà on es decideix què som i com vivim. Moltes d’aquestes decisions avui ja es prenen fora del marc estatal, on no ets res, on no tens veu ni tens vot si no ets un estat reconegut. Molt especialment, és imprescindible que Catalunya tingui veu i vot dins les institucions europees.

6. Perquè estem en condicions de crear una república que funcioni molt millor que no la monarquia espanyola. Amb una democràcia més participativa, amb més equitat i responsabilitat, amb més pluralitat. En el món d’avui els països petits i cohesionats com el nostre són els que funcionen més bé.

7. Perquè la independència ens impedirà per sempre més de recórrer a la queixa que són uns altres que no ens deixen actuar. Assumir la responsabilitat concreta de les coses és sa i enriquidor per a totes les societats. S’haurà acabat acusar l’estat espanyol que no fa el corredor mediterrani. S’haurà acabat culpar Madrid que els trens de rodalia són un infern. S’haurà acabat queixar-se dels mals serveis.

8. Perquè la independència ens permetrà d’eliminar la discriminació de les llengües catalana i occitana i conviure en un entorn responsable amb les altres llengües que es parlen al país. Podrem viure amb plenitud en català, en un país volgudament multilingüe i que valori la diversitat.

9. Perquè la independència serà un estímul per a la resta del país i també per a l’estat espanyol i per a tots els pobles del món. La independència ens farà assumir amb més naturalitat la nostra responsabilitat envers la resta dels Països Catalans i mostrarà als pobles de l’estat espanyol que és possible extingir aquest règim nascut de la transició que ha esdevingut un malson per a tots.

10. Perquè amb la independència podrem servir-nos més racionalment dels nostres recursos i impedir que una part de la societat sigui acorralada, ofegada econòmicament i socialment. La independència ens servirà per a no posar barreres a la solidaritat i poder-la exercir amb qualsevol persona, visqui en l’estat on visqui.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.