Les bases d’Iniciativa del Poble Valencià aproven un pacte de Compromís amb Podem

El Bloc i els independents van votar en contra de l'aliança

VilaWeb
ACN
01.10.2015 - 14:28
Actualització: 01.10.2015 - 16:28

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les assemblees supracomarcals d’Iniciativa del Poble Valencià –integrat dins Compromís– han aprovat amb un 95% de vots a favor i cap en contra el document en què es defensa una candidatura ciutadana al País Valencià amb base d’acord entre Compromís, Podem i més forces o persones representatives de moviments socials, polítics o ciutadans. Ho han fet públic els portaveus d’Iniciativa Miquel Real, Mireia Mollà i Paco García. El document ha de ser ratificat dissabte a l’assemblea general. La decisió contrasta amb la de les bases dels altres membres de la coalició, com ara el Bloc i els independents Gent de Compromís, contraris al pacte.

Miquel Real ha dit: ‘L’error no seria no concórrer amb Podem a les generals, sinó que seria no aprofitar un moment de canvi profund que s’instal·larà en el conjunt de l’estat a partir de la pròxima legislatura i no ser protagonistes d’aquest canvi.’

I ha afegit: ‘Compromís té un diputat a Madrid perquè vàrem formar una coalició electoral amb un partit estatal. Cada vegada que Compromís ha col·laborat amb forces estatals no solament ha consolidat la seva presència, sinó que l’ha augmentada.’ Ha recordat els pactes del 2011 amb Equo per a les espanyoles i el del 2013 amb forces com ara la Chunta Aragonesista per a les europees.

Quan l’assemblea general s’hagi manifestat sobre el document, serà traslladat a la coalició i s’obrirà un debat sobre la possible aliança amb Podem i més forces.

Línies programàtiques

Els portaveus han explicat que les assemblees també havien aprovat un document amb les línies programàtiques per a les eleccions. Els documents han estat aprovats amb sis esmenes, que seran debatudes i votades dissabte, però que no els modifiquen substancialment.

Aquestes línies bàsiques són elaborar un programa de govern que prioritzi l’atenció dels més necessitats, amb polítiques públiques orientades a les necessitats de les persones i als drets socials i laborals. Així mateix, Iniciativa defensarà una administració honesta ‘per lluitar contra la corrupció, els privilegis, l’amiguisme i el balafiament’.

La proposta programàtica també inclou la reforma constitucional per aconseguir drets d’igualtat, socials i ambientals; la millora democràtica en sistema electoral, l’encaix de la plurinacionalitat, el paper de les diputacions i més elements del model territorial.

Les bases consideren clau un nou sistema de finançament i recaptació, impulsar una economia sostenible, la lluita contra el canvi climàtic, un programa integral de prevenció contra la violència de gènere i de promoció de la igualtat a tots els àmbits i una política de pau orientada a la resolució pacifica dels conflictes i a una relació igualitària entre els pobles del mon i de solidaritat amb els més febles.

Les assemblees també han proposat les candidatures al congrés i al senat espanyols, que seran votades a l’assemblea general.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes