L’episodi de pluja d’aquesta matinada ha estat menys intens del previst i no s’han registrat incidències. Les precipitacions més intenses han caigut sobre el mar, de forma paral·lela a la costa. Rius i rieres es troben en situació de normalitat i Protecció Civil ha desactivat l’alerta del pla Inuncat per pluges intenses tot i que encara es poden produir xàfecs localment intensos, sobretot al litoral i al prelitoral. El pla es queda en estat de prealerta.

Tampoc no hi ha problemes en els operadors de transport ni incidències viàries, segons el Servei Català de Trànsit. De fet, els Bombers de la Generalitat només han rebut 8 avisos durant la nit, i cap d’ells de gravetat. A Barcelona han fet només 7 sortides per filtracions d’aigua en quadres elèctrics i en terrats, majoritàriament.

Amb tot, la pluja ha estat abundant al litoral central. A l’estació del Port de Barcelona s’han acumulat fins a 24,4 litres per metre quadrat en 30 minuts. Les tempestes han portat associades ratxes de vent fort, com els 67 quilòmetres per hora del Port de Barcelona o els 56 de Badalona. El mestral ha arribat fins als 57 quilòmetres al terç sud, en concret al Perelló. També s’ha registrat una activitat elèctrica important durant la matinada. Fins a dos quarts de quatre, la Xarxa de Llamps del Servei Meteorològic ha enregistrat 36.777 llamps entre núvols i 5.247 llamps de núvol a terra.

Aquest matí hi ha una tempesta intensa a la comarca del Berguedà, que pot anar acompanyada de pedra i de ratxes fortes de vent. Al seu pas pel Solsonès ha arribat a acumular 20,9 litres en 30 minuts a Lladurs. S’està desplaçant cap a l’est i pot afectar les comarques d’Osona, el Ripollès, la Garrotxa i la Selva.

Continuarà la pluja

Avui continuaran les tempestes al litoral i prelitoral del Principat, amb especial intensitat al matí al Baix Llobregat, el Barcelonès, el Maresme, la Selva, les Illes Balears i les Pitiüses. L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha activat l’alerta groga per vent, que pot arribar als 80 quilòmetres per hora, des de l’Empordà fins als Ports, que també afectarà les illes Pitiüses i el sud de Menorca. Al final del dia es preveu que la tempesta es desplaci cap al sud i plogui gairebé a tot el litoral del país.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb