Featured Video Play Icon

La primera diputada aborigen del parlament australià, Linda Burney, ha fet avui a la matinada el seu primer discurs a la cambra baixa. Ha parlat en la seva llengua nativa, el wiradjuri, i s’ha vestit amb una capa en la qual hi havia representats el tòtem del seu clan i el seu personal. El moment més emotiu ha estat quan un grup de dones, des de la tribuna de convidats, han cantat una cançó tradicional wiradjuri (es pot veure al minut 8 del vídeo).

Burney ha explicat que estava molt commoguda per haver aconseguit arribar a un ‘lloc tan poderós’ com el parlament. ‘Desitjo que aquesta cambra sigui respectuosa, gentil i educada’, ha dit. Ha demanat a la resta de diputats si eren capaços d’imaginar com havia estat la seva infància, quan a l’institut li deien que els seus avantpassats eren els éssers més pròxims als homes de l’edat de pedra.

També ha recordat que fins el 2008 el govern no havia demanat perdó pel maltractament a què havia sotmès històricament la població aborigen. I ha volgut anar molt més enllà de la seva condició: ‘La part aborigen de la meva història és important, és el cor de qui sóc, però no vull convertir-me en un estereotip ni quedar encasellada en aquesta condició.’ Ha assegurat que lluitaria per millorar el sistema educatiu, per reduir la taxa d’empresonament juvenil i per posar fi a la violència domèstica.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.