15.10.2024 - 13:36
|
Actualització: 15.10.2024 - 14:38
El president del parlament, Gabriel Le Senne, ha obligat les vice-presidentes socialistes, Mercedes Garrido i Pilar Costa, a treure’s la samarreta amb les cares de les Roges del Molinar, tal com havia demanat Vox. La portaveu d’extrema dreta, Manuela Cañadas, ha fet la petició abans de començar el debat de l’esmena a la totalitat que l’oposició havia presentat per mirar d’impedir la derogació de la llei de memòria democràtica.
Se sentien crits de dins la sala on els portaveus dels grups discutien la decisió amb Le Senne i les dues implicades. Havia de ser un recés de cinc minuts que n’ha durat uns quants més. No és la primera polèmica amb Le Senne i Vox: el 18 de juny el president va arrabassar del portàtil de Garrido la foto d’Aurora Picornell. I, arran d’això, és investigat per un jutge.
Finalment, s’ha decidit de vetar les samarretes i Le Senne ha expulsat les vice-presidentes, que han hagut d’abandonar la mesa. Tot seguit, els diputats de l’oposició s’han alçat i han abandonat el ple com a protesta.
Crítiques de l’oposició
Moments abans, el portaveu de Més per Mallorca, Lluís Apesteguia, ha assegurat que si expulsava les membres de la mesa, expulsava les víctimes del franquisme i no a elles. També ha demanat que mentre no hi hagués una deliberació en el conjunt de la mesa i de la junta de portaveus sobre què significa la neutralitat de la mesa, no es prengués cap decisió que afecti els drets i deures dels membres del Parlament. “Sobretot, quan es tracta d’un tema que està al Tribunal Constitucional”, ha matisat.
El portaveu socialista, Iago Negueruela, ha denunciat la “interpretació arbitrària” de Le Senne sense voler escoltar, abans, el criteri dels lletrats. I ha fet una comparació: demanar la retirada dels símbols seria com demanar que es retirin els crucifixs que porten altres membres.
Concentració contra la derogació de la norma
A les 12.00, moments abans del debat, la plataforma per la Memòria Democràtica s’ha concentrat a les portes del Parlament per protestar contra les intencions de derogació de la llei, assegurant que el PP ha posat a la venda la memòria de les víctimes. “Usen la memòria com un cromo que canvien a canvi de no sabem què”, ha dit la portaveu, Maria Antònia Oliver. “Derogar una llei no és qualsevol cosa. Treuran el certificat de víctimes a centenars de famílies. El PP hauria d’entendre que la llei també és seva”, ha advertit.
El PP intenta justificar la seva decisió dient que ja existeix una llei de Fosses que sí que és de memòria. De tota manera, Oliver ha insistit que memòria no només és exhumar, sinó que també és, per exemple, que no hi hagi simbologia franquista als carrers.
Ara, el punt del dia ha caigut ja que no s’ha pogut debatir per part de qui va presentar l’esmena. De moment no se sap si es reprendrà a un altre debat o es passaran a debatre directament les esmenes parcials. El ple ha continuat amb els dos punts següents del dia per la via ràpida, sense la presència dels diputats de l’esquerra.