El PP torna a claudicar davant Vox i permet que Le Senne continuï com a president del parlament

  • Amb la seva abstenció i el vot en contra de Vox, es tomba la moció presentada per l'esquerra per a destituir-lo després del debat en què va arrabassar els retrats de les Roges del Molinar

VilaWeb
Le Senne, en un moment del ple (fotografia: Martí Gelabert).
Martí Gelabert
03.09.2024 - 14:15
Actualització: 03.09.2024 - 18:00

No s’ha sabut fins a darrer moment. El PP amagava les seves cartes i no deia si votaria a favor o en contra de la destitució de Gabriel Le Senne en la sessió extraordinària i inèdita que s’ha fet avui al Parlament de les Illes per tractar aquest tema.

Torna el curs parlamentari i ho fa amb les arenes més sacsejades. Le Senne, de Vox, ha aconseguit de mantenir-se com a president de la cambra i, per tant, com a segona institució més important de les Illes. Avui es debatia la moció que tota l’esquerra havia presentat per a fer-lo fora perquè el 18 de juny va estripar la fotografia d’Aurora Picornell, represaliada pel franquisme, que tenia la vice-presidenta de la cambra, Mercedes Garrido, al seu portàtil.

N’hi havia prou amb l’abstenció del PP, i així ha estat. No s’ha volgut comprometre políticament, però la realitat és que tot allò que fos votar diferentment de la moció era permetre que Le Senne continués al capdavant de la cambra. Així i tot, el seu portaveu, Sebastià Sagreras, ha intentat de situar-se en contra de Vox i de l’esquerra. “Són uns fets que no s’haurien d’haver produït mai, un president del parlament no pot perdre les formes”, ha assegurat i, de fet, ha afegit que si Vox fos coherent amb la ruptura que la formació va fer amb el PP, Le Senne hauria d’haver renunciat a la presidència. En aquesta línia, Sagreras ha volgut deixar clar que qualsevol pacte amb Vox estava romput ara mateix i que no hi havia cap compromís de donar suport a Le Senne. Ha assegurat que governaran en minoria i cercant pactes amb la resta de partits, també.

Ara bé, tampoc ha donat suport a la iniciativa de l’esquerra per a obligar Le Senne a abandonar el càrrec. “La credibilitat i els antecedents del PSIB són més falsos que un duro sevillà”, ha dit Sagreras davant la cambra. També ha criticat que les vice-presidentes del parlament del PSIB, Mercedes Garrido i Pilar Costa, van demostrar durant el ple de 18 de juny que no sabien guardar la neutralitat de la mesa. “Aquesta iniciativa cau per ella mateixa”, ha sentenciat just abans d’anunciar l’abstenció del seu partit.

Oferiment del PSIB al PP

Durant el debat, la presidenta del govern, Marga Prohens, mirava més el mòbil que no pas el faristol. De tant en tant, es girava per parlar amb Sagreras, però en tot moment mantenia un perfil baix. Es va especular, fins i tot, que no hi assistiria. Del seu lloc estant, també escoltava com el PSIB s’oferia a donar-los els seus vots per fer president del parlament un diputat popular. “Estaríem orgullosos de votar algú del PP per recuperar la dignitat del parlament. Ho faríem amb el cap ben alt”, deia el portaveu socialista, Iago Negueruela. La intenció d’aquest oferiment a Prohens era el de recuperar el sentit institucional de la cambra, segons que ha dit del faristol estant.

Negueruela, de fet, ha insistit que Le Senne haurà de retre comptes davant un tribunal com a investigat per un delicte d’odi pels fets que van ocórrer, ja que Memòria de Mallorca el va denunciar. “Avui no hem de parlar d’esquerres ni de dretes, avui hem de parlar si som capaços d’acordar”, els deia, i sentenciava: “El comportament de Le Senne no es pot defensar en democràcia. No és admissible.”

En la mateixa línia, el portaveu de Més per Mallorca, Lluís Apesteguia, ha reiterat que el parlament havia “estat segrestat tot aquest temps” i ha denunciat: “Le Senne ha exercit de jutge i de part i que ha actuat de forma clara i notòria en favor dels seus interessos”. I ha afegit: “No ha acabat mai d’entendre el seu càrrec.”

En relació amb els fets de dia 18 i que van fer esclatar tot aquest procés, Apesteguia ha subratllat que “es va atacar i ultratjar la memòria de tres símbols de la repressió franquista”: “Tres dones que van trigar més de vuitanta anys a tornar a les seves famílies.” És per això que ha insistit que el record de les Roges del Molinar és avui molt més gran i que “qui va destruir la foto serà esborrat en la foscor de la memòria”.

La defensa de Le Senne

Per part seva, Le Senne, avui sense presidir el parlament i ocupant el seu escó de diputat, s’ha defensat durant vint minuts i ho ha fet assegurant que tot plegat havia estat “un circ” que s’havia “estirat durant més de dos mesos i amb una campanya d’assetjament” en contra seva. També ha negat que fes cap manotada al portàtil de Garrido, tot i que ha reconegut que hauria estat més apropiat que els serveis de la cambra haguessin retirat la fotografia, però que li urgia “acabar aquesta soflama insòlita”.

Bevent aigua a mitja intervenció per calmar els nervis, Le Senne ha posat en marxa el discurs de l’extrema dreta i, desviant l’atenció, com prèviament ha fet la seva companya Manuela Cañadas, portaveu del grup, ha parlat de migració i com l’esquerra “ocupa totes les institucions, assaltant el poder judicial i assetjant els mitjans lliures”.

“El que m’he trobat em reafirma que he de seguir aquí”, ha acabat, tot i que després al torn de contrarèplica ha matisat que no els molestaven les fotografies, sinó que es qüestionés que anessin contra la neutralitat de la mesa.

Amb vint-i-cinc vots a favor de la destitució, vint-i-set abstencions i set vots en contra, Le Senne ha salvat una temporada més al capdavant del parlament. Faltarà veure si la situació tensa entre Vox i el PP farà que això canviï mai, atès que els populars s’han mostrat molt segurs que el pacte està trencat. Malgrat tot, no s’han volgut enganxar les mans, perquè l’extrema dreta els havia amenaçat que hi hauria dures conseqüències si Le Senne no continuava com a president. A l’horitzó, un decret de simplificació administrativa que el PP necessita aprovar amb el suport de Vox i que no ha volgut fer perillar. I més enllà d’aquest horitzó, encara tres anys de legislatura que no es presenten fàcils per a Prohens.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor