01.03.2025 - 21:40
|
Actualització: 01.03.2025 - 21:47
A només 36 anys, Laura Pedro (Barcelona, 1989) s’ha convertit en una referent en el sector dels efectes visuals en el cinema de casa nostra. S’encarrega de coordinar i dissenyar tots aquells elements visuals que apareixen a la pantalla, però no han estat obtinguts a partir d’un rodatge amb elements físics. Una feina que, com menys es nota, més es valora. Com a integrant de l’empresa El Ranchito, ha supervisat produccions com ara Casa en flames i La societat de la neu, amb la qual es va quedar a les portes d’una nominació als Oscar.
Després d’haver guanyat dos premis Gaudí i tres Goya, enguany s’estrena com a integrant de la prestigiosa Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques de Hollywood, fet que li ha permès de votar per primera vegada als premis Oscar, que es lliuraran aquesta matinada. “Va ser força sorpresa. Andrew Roberts, un company del sector, es va fixar en la meva feina arran d’una presentació a Los Angeles de La societat de la neu i em va enviar un correu electrònic per demanar-me si volia que em proposés per a formar part de l’acadèmia”, relata.
El següent pas va ser enviar un auto-perfil en el qual explicava els seus mètodes i els projectes en els quals havia treballat. “I passats els mesos llegeixo a la premsa que m’han acceptat i que formo part de l’acadèmia!”, exclama.
D’estar a punt de ser nominada a votar-hi
Aquesta presentació a Los Angeles era el que es coneix en el sector com un bake-off, unes trobades en les quals els responsables tècnics dels films exposen davant els integrants de l’acadèmia els mètodes que han emprat en les obres que opten als premis. Habitualment, només s’hi conviden deu cintes, de les quals cinc són finalment nominades. “És una mena d’exposició oral, com si presentessis el treball final de carrera, però en anglès. Vam explicar a quins reptes ens havíem enfrontat i quines tecnologies havíem fet servir”, narra.
Malauradament, el film dirigit per Juan Antonio Bayona no va superar el tall, però, curiosament, la trobada va servir a Laura Pedro per a acabar convertint-se en integrant de l’acadèmia.
Una de les atribucions com a integrant de l’acadèmia de Hollywood és votar als premis Oscar. La votació consta de dues fases. Una primera en la qual cada acadèmic vota en el seu camp d’expertesa –en el cas de Pedro, en la categoria d’efectes visuals– i que determina les cinc cintes nominades. Una volta ja s’han revelat els films nominats, la votació s’obre i tots els acadèmics poden votar en totes les categories.
Les grans diferències amb els Gaudí
Aquests dos estadis de votacions diferencia el sistema del dels premis Gaudí i els Goya, en els quals tots els acadèmics poden votar a totes les categories des del primer moment. A parer de Pedro, això genera algunes situacions injustes: “Veig produccions que són nominades en categories tècniques perquè han estat taquilleres i, en canvi, unes altres que no han tingut tant de ressò, però que tenen més feina, es queden fora. Si valorem aspectes tècnics, cal valorar-los tècnicament.”
Un altre dels elements que diferencien l’acadèmia nord-americana de la resta és que controla si els acadèmics realment han vist les produccions abans de votar. “Has de complir uns requisits. Si et toquen aquestes vint-i-cinc cintes, has de mirar-les passi el que passi. Millor que en miris més, però per a accedir al vot, has d’arribar a aquest mínim”, afirma. Aquestes produccions es poden veure als passis privats que organitza la mateixa institució i amb una aplicació digital. A més, en el cas de la categoria d’efectes visuals, cal visionar també les presentacions dels bake-off d’enguany abans d’emetre el vot.
A banda, en la categoria a millor film, en la qual hi ha deu nominats en compte de cinc, la votació no consisteix a escollir la preferida, sinó en ordenar de millor a pitjor, sense que sigui obligatori d’incloure totes les produccions.
Els Oscar més polèmics
Laura Pedro s’estrena com a votant en els Oscars més polèmics que es recorden. L’escàndol causat pels tuits catalanòfobs, racistes i islamòfobs de l’actriu protagonista d’Emília Pérez, Karla Sofía Gascón, n’han debilitat força les opcions, malgrat partir com a gran favorita. A banda, l’ús de la intel·ligència artificial (IA) generativa a The Brutalist també ha reduït les possibilitats de la producció dirigida per Brady Corbet.
En aquest sentit, Pedro es mulla i diu que Emília Pérez no ha estat mai la seva favorita. A més, assegura que ella no hauria fet servir l’IA: “Tindran els seus motius, però jo no ho hauria fet. No em molesta que de cop una frase no estigui perfectament pronunciada en hongarès o en català… Per què l’has de retocar?”, pregunta.
Malgrat això, reconeix que en el sector dels efectes visuals s’empren eines creades amb IA. “Però no són aplicacions generatives, sinó per a fer processos més àgils i poder-li dedicar més temps a la creativitat”, puntualitza.
L’escena més icònica de l’any cinematogràfic català
Amb el permís de El 47, Casa en flames ha estat el gran fenomen cinematogràfic de l’any. Les empremtes de Laura Pedro hi són molt presents. Concretament, en l’escena més icònica del film: el moment de l’incendi en el xalet de Cadaqués on es localitza l’acció. “El Dani de la Orden em va trucar i em va explicar que tenia un guió en el qual havia de cremar una casa, però no ho podia fer. Tampoc volia foc digital”, diu Pedro.
Davant aquest desafiament, els departaments creatius del film van posar-se a treballar per trobar la millor solució possible. “Vam rodar l’escena amb els actors a la casa original. El director de fotografia, Pepe Gay de Liébana, va col·locar-hi uns focus molt potents per a simular la fluctuació que genera la llum del foc. A més, vam posar-hi fum. Després, vam construir tota una maqueta de la façana de la casa a mida real i la vam cremar. Aquest és el foc real que vam gravar”, explica.

Per a Pedro, Casa en flames també ha significat retrobar-se amb Dani de la Orden, amb qui va estrenar-se com a supervisora d’efectes visuals el 2013 a Barcelona, nit d’estiu: “Em va fer moltíssima il·lusió. Han passat deu anys des de la primera vegada i tant ell com ja som en un altre moment. Hem après moltíssimes coses en aquests anys i la nostra manera de comunicar-nos ha canviat. Estic molt orgullosa de com ha quedat.”
Un accident de moto clau
La carrera de Laura Pedro és plena de causalitats. Des d’una presentació que la va dur a ser acadèmica fins a un accident de moto que va ser clau per al seu futur professional. Quan estudiava el primer curs de l’ESCAC, va tenir un accident de moto juntament amb la coneguda influenciadora catalana Dulceida. Això va impedir que es presentés a uns quants exàmens i va afectar negativament la seva nota.
De retruc, l’accident va impedir que accedís a l’especialitat de fotografia, que era la seva preferida. Com a alternativa, es va decantar pels efectes visuals. “Coses del destí… Hi ha moltes coses dels efectes visuals que beuen de la fotografia, com ara la llum. Al capdavall, el que fem és intentar copiar la realitat. Com més coses agafem de la vida real, més fàcil és recrear o generar el que cal amb l’ordinador, reflexiona.
En la seva carrera, Pedro s’ha obert camí en un sector molt masculinitzat. “Vaig tenir molta sort perquè, tan bon punt vaig acabar a l’ESCAC em van trucar per treballar al Ranchito, amb el Félix Bergés. Em va ajudar molt, em va ensenyar i em va donar la confiança necessària”, diu. Segons que explica, una de les claus de reeixir ha estat saber escoltar i respectar els temps: “M’ha anat a favor per a guanyar-me la confiança dels directors i les productores. Per a demostrar que ho puc fer, malgrat ser jove.”
Ara, reconeix la manca de referents femenins en el sector, una responsabilitat que accepta amb orgull. “És maco que noies i també nois puguin veure la meva manera de treballar i pensin que sí, que podem ser-hi”, apunta.