Gonzalo Boye

La sala penal de l’Audiència espanyola ha confirmat que no admet a tràmit les querelles interposades pel partit d’extrema dreta Vox i l’Associació Moviment 24DOS contra la jutgessa belga que investiga el jutge del Tribunal Suprem espanyol encarregat d’instruir la causa del procés, Pablo Llarena, en la demanda civil interposada pel president Carles Puigdemont i els consellers exiliats. També confirma que no tramitarà una segona querella contra l’advocat Gonzalo Boye, coordinador de la defensa dels exiliats.

Vox s’havia querellat pels delictes de rebel·lió (i, alternativament, sedició), contra la pau i la independència de l’estat, prevaricació judicial, usurpació de funcions, fals testimoni, falsedat documental i estafa processal. La sala rebutja els recursos presentats contra la decisió de la jutgessa de l’Audiència espanyola María Tardón que ja va tombar ambdues querelles al gener.

Els magistrats de la sala penal van en la línia de la jutgesa Tardón i assenyalen que un dels motius per no admetre les querelles és la manca de competència de la justícia espanyola per a tramitar aquestes querelles, que afecten una causa oberta a Bèlgica.

Però els magistrats aprofiten la interlocutòria per criticar que Puigdemont i els consellers exiliats hagin denunciat per la via civil Llarena a Bèlgica i consideren que no volen sinó ‘inquietar la independència del magistrat o menystenir els tribunals espanyols’. Tanmateix, reconeixen que no hi ha cap de les condicions establertes a la llei per a reclamar la competència del cas i enjudiciar-lo Espanya.

Per altra banda, també indiquen que l’actuació de la jutgessa belga –que no va desestimar de ple la demanda i va citar Llarena– ‘no pot ser en absolut considerada delictiva ni correspondria als tribunals espanyols el seu enjudiciament’. ‘Els querellants volen aplicar els criteris espanyols a l’hora de no admetre les demandes civils, prescindint olímpicament de la regulació que pugui existir sobre això en el dret belga que ni tan sols esmenten’, renyen els magistrats a Vox i Moviment 24DOS.

VilaWeb necessita el vostre suport

El dret d'informació és indiscutible i, en dies com aquests que vivim, que tothom hi pugui tenir accés és més necessari que mai. A VilaWeb treballem de sempre per donar la millor informació possible amb accés lliure, sense barreres de pagament. Simplement demanem als qui pugueu i vulgueu pagar que ens ajudeu fent-vos-en subscriptors, per poder garantir la continuïtat i la independència del diari.

Trobareu més informació sobre les subscripcions en aquesta pàgina.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb