El jutge de l’Audiència espanyola José de la Mata ha acordat d’ampliar la investigació de l’anomenat cas del 3% a Convergència Democràtica de Catalunya i el PDECat (per considerar-lo partit successor). Ha decidit d’investigar els dos partits en condició de persones jurídiques per tràfic d’influències, suborn i emblanquiment de capitals i els emplaça a designar advocat i procurador.

En la interlocutòria, el jutge argumenta que en aquesta causa s’investiguen alts càrrecs del partit que, d’acord amb altres càrrecs públics i funcionaris d’administracions i institucions públiques catalans, van activar una estructura per a finançar il·legalment el partit. La investigació vol esclarir si, mitjançant donacions a les fundacions de Convergència (Catdem i Fòrum Barcelona), van alterar concursos públics per ‘dirigir’ les adjudicacions a les empreses que feien les donacions.

En un comunicat, el PDECat ha mostrat ‘la més absoluta disconformitat i incredulitat’ per la decisió, ja que els fets investigats corresponen a una etapa en la qual el partit no s’havia constituït. Segons diuen, ‘la imputació es basa en apriorismes sense consistència jurídica, atribuint unes intencions al Partit Demòcrata sense cap mena de base real i amb l’única intenció d’estendre una ombra de dubte amb objectius que no tenen res a veure amb la lluita contra la corrupció’.

D’altra banda, el PDECat diu que garantirà la seva col·laboració amb la justícia, que no permetrà ‘que l’arbitrarietat embruti el nom del Partit Demòcrata’ i que demostrarà la seva innocència.

Aquesta causa es va començar a investigar al Vendrell arran d’una denúncia de la CUP. El jutge va demanar d’inhibir-se i, fa unes poques setmanes, l’Audiència espanyola se’n va fer càrrec. El jutge De la Mata ja ha pres declaració a diversos investigats que, en la majoria de casos, era la primera vegada que declaraven davant un jutge. 

El passat mes de juny, ja van passar per dependències de l’Audiència espanyola fins a vint-i-tres investigats. Tots ells van declarar i van abandonar el jutjat sense cap mesura cautelar. Entre ells, l’ex-responsable econòmic i jurídic de CDC, Francesc Xavier Sànchez Vera; qui fou cap econòmica financera de CDC, Anna Dolors Benítez Bueno; i Carles del Pozo Cerdà, gerent i coordinador de l’àrea econòmica de CDC. També el president del Port de Barcelona, Sixte Cambra; l’ex-tinent de batlle de l’Ajuntament de Barcelona Antoni Vives; l’ex-gerent municipal de l’empresa municipal BIMSA Constantí Serrallonga; i l’ex-subdirectora d’Estudis i Coordinació de la Direcció General d’Administració, Isabel Muradàs.

L’Audiència espanyola investiga un total de vint-i-quatre concursos que van sortir a licitació per un total de 218 milions.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb