Els dos policies espanyols acusats d’haver detingut il·legalment i haver lesionat, amenaçat i vexat Miquel Gironès, dolçainer del grup de música Obrint Pas, han estat absolts per la secció cinquena de l’Audiència provincial de València.

La sentència del tribunal assenyala que han d’absoldre els dos policies acusats de cometre un delicte de lesions i amenaces perquè ‘hi ha versions contradictòries en aquest sentit’. ‘Tant el denunciant com els denunciats acusats mantenen les seves versions amb la mateixa contundència i veracitat i no es pot apreciar amb la immediatesa judicial la realitat del fet denunciat’, afegeix la sentència.

La fiscalia demanava als dos agents la inhabilitació absoluta i una multa de tres mil euros. A banda, també sol·licitava una altra sanció de 1.200 euros a Ricardo C. V. per les lesions que va causar a Gironès, i 400 euros més per la falta d’amenaces i vexacions.

El relat dels fets
Els fets van ocórrer el 25 de març de 2013. Segons que explica el relat de la fiscalia, els dos agents van veure com Miquel Gironès tirava un paper a terra. El policia Joaquín C. G. s’hi va adreçar, per dir-li, en espanyol: ‘Escolta, porc. T’has pensat que això és una paperera?’ Gironès els va explicar en català que el paper li havia caigut mentre cercava les claus del cotxe.

A més, l’agent Ricardo C. V. va considerar una ofensa que els parlés en català i li va demanar que s’identifiqués. El músic va mostrar el DNI i va continuar demostrant el desacord en català. Aleshores, l’acusat Ricardo C. V el va acabar agredint, bo i cridant: ‘Parla’m en espanyol!’ Gironès fou detingut i traslladat a comissaria.

Però els fets no es van acabar ací. Durant el trajecte Gironès va tornar a ser agredit i Ricardo C. V. el va amenaçar: ‘Te n’hauràs d’anar de València’, li digué. Per justificar la detenció, els dos agents van al·legar falsament que Gironès havia intentat atacar-los físicament.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb