L’Audiència de Barcelona exculpa la cúpula de Spanair de la fallida de l’aerolínia

  • Revoca la sentència condemnatòria que va dictar un jutjat de Barcelona fa dos anys

VilaWeb
Redacció
02.05.2016 - 12:07
Actualització: 02.05.2016 - 14:00

L’Audiència de Barcelona ha sentenciat que el concurs de creditors de Spanair no era culpable i ha decidit de revocar la resolució del jutjat mercantil número 10 de la capital catalana que havia condemnat el consell d’administració per haver retardat la presentació del concurs a principis del 2012. Això implica que els membres del consell d’administració no hauran d’assumir la despesa de 10,8 milions d’euros que la condemna havia establert per a restituir els perjudicis causats pel retard i que s’anul·larà la inhabilitació de dos anys dels dotze directius de Spanair.

La resolució de l’Audiència considera que Spanair va incomplir el deure de fer el concurs dins el termini de dos mesos des que es va declarar insolvent però que la demora de la sol·licitud del consell d’administració de l’aerolínia catalana no va ser greu ja que, durant els cinc mesos que es va demorar la sol·licitud del concurs de creditors, el consell d’administració de Spanair no va restar impassible, sinó que va cercar activament la manera d’evitar el concurs i donar continuïtat a la companyia.

Segons la sentència, doncs, no hi ha raons que permetin de pensar que aquesta demora fos injustificada durant el darrer mes previ a la presentació de la sol·licitud, en què les possibilitats de trobar una solució que donés continuïtat a la companyia havien disminuït sensiblement. Per tant, el retard no seria motiu de negligència per part del consell d’administració que presidia Ferran Soriano. Segons l’Audiència, encara no s’havien trencat definitivament les negociacions amb Qatar Airways i encara hi havia oberta una nova línia de negociació amb una altra companyia aèria, de manera que hi havia possibilitats de trobar un soci que pogués donar viabilitat a la companyia. Així mateix, considera que tampoc concorre el requisit que aquesta demora hagués agreujat la insolvència, tenint en compte que alguns socis de la companyia Spanair, que també n’eren administradors, havien fet aportacions durant el període immediatament anterior a la sol·licitud del concurs en forma de crèdits participatius.

 

 

 

 

 

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any