L’arquebisbe de Barcelona va ser informat el 1975 sobre el mossèn acusat d’abusos sexuals

  • Un altre capellà va denunciar en un informe que el company demanava a joves "una pràctica sexual immoral"

VilaWeb
ACN
01.03.2023 - 22:23
Actualització: 02.03.2023 - 08:04

Un fidel catòlic va adreçar una carta a l’arquebisbe de Barcelona el 1975 en què demanava que el rector de Caldes d’Estrac d’aleshores, Josep Vendrell Cortasa, fos traslladat on no hi hagués cap nen. “Crec que per caritat s’ha de posar a les mans d’un metge”, deia la missiva. Vendrell, mort l’any 2004, ha estat acusat per una vintena de persones per abusos sexuals en aquell municipi i a Barcelona durant les dècades dels seixanta i els setanta. Ara, l’Arquebisbat de Barcelona ha fet pública la documentació que consta al seu arxiu sobre el mossèn, entre la qual hi ha la carta esmentada. També consta un informe del rector d’una parròquia pròxima que recull la manifestació d’algun jove que deia Vendrell els demanava “una pràctica sexual immoral”.

La informació de què disposa l’Arquebisbat descriu “certa controvèrsia” a Caldes d’Estrac entre la Setmana Santa del 1975 i l’agost del mateix any per tres motius diferents. D’una banda, pel pas a titularitat pública de les dues escoles parroquials del municipi, un pas al qual Vendrell s’oposava. Sobre això, el rector d’una parròquia pròxima elabora dos informes, en què es conclou que la situació és insostenible per l’enfrontament de Vendrell amb l’ajuntament, per “l’atenció i l’actitud pastoral del rector” i per la manifestació esmentada d’algun jove sobre la pràctica sexual immoral.

Els arxius de l’Arquebisbat també recullen una carta de les religioses que portaven l’escola parroquial adreçada a l’arquebisbe d’aleshores en què defensen el sacerdot i consideren que és difamat. La carta inclou la signatura d’un representant de l’associació de pares d’alumnes.

Finalment, l’Arquebisbat també ha trobat la carta esmentada del pare que demana el trasllat de Vendrell. A la missiva, aquest pare expressa que al principi no havia donat crèdit a les acusacions d’abusos, però que, gràcies al testimoni del seu fill, demana que el rector sigui retirat de la parròquia. L’Arquebisbat subratlla que la documentació existent no recull cap denúncia directa de les víctimes o de les seves famílies. Tampoc no es fa cap menció de les decisions preses per l’autoritat eclesial.

La denúncia de la vintena de persones va transcendir el cap de setmana al diari El País i a Catalunya Ràdio. L’entitat eclesiàstica diu que el rotatiu s’hi va posar en contacte per demanar-li l’opinió, i que l’Arquebisbat va demanar a la publicació la informació dels denunciants per poder-hi parlar, però que no els la van donar, i per això ara reitera la voluntat de contactar-hi per “conèixer de primera mà tot allò relatiu a aquest cas”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any