Informació actualitzada: ‘Totes les cares de la musa de Ramon Casas, en una exposició única’ El Cercle del Liceu s’afegeix a l’Any Casas i mostra el seu patrimoni privat amb l’exposició ‘Júlia, el desig’

L’exposició ‘Ramon Casas. La vida moderna‘ és la primera de les set exhibicions que hi ha previstes enguany per a commemorar el 150è aniversari del naixement d’aquest pintor i cartellista. S’acaba d’inaugurar al Museu del Modernisme de Barcelona i vol ser la més ambiciosa de totes. Per això aplega gairebé cent trenta obres entre olis, dibuixos i cartells i combina les seves creacions més emblemàtiques amb unes altres de gairebé inèdites provinents de col·leccions particulars. I, per si una exposició retrospectiva de la seva obra no fos prou, també ret tribut a la polifacètica figura de l’artista.

La mostra, que es pot veure fins al 8 de maig, és dividida en set blocs temàtics que serveixen per a definir la trajectòria del pintor. Arrenca amb l’etapa de formació i els seus primers viatges a París i continua amb una característica personal que va acabar influint en el seu art: l’afecció pel ciclisme i l’automobilisme. Prossegueix en l’apartat ‘Pèl & Ploma’, dedicat a les revistes satíriques literàries, analitza els estereotips femenins del seu i univers a ‘Chulas i manolas’ i acaba amb els retrats. Aquest darrer apartat se centra en l’ideal de musa modernista encarnat en la figura de la seva dona, Júlia Paraire.

Ramon Casas és una de les figures cabdals del modernisme català i va conrear tots els gèneres pictòrics: paisatges parisencs propis de la bohèmia durada, retrats de la burgesia, escenes de la convulsa societat barcelonina del segle XIX i il·lustracions publicitàries. Enguany es commemora el 150è aniversari del seu naixement amb tot d’activitats destinades a difondre el seu patrimoni i la seva figura. Es faran diverses exposicions, tallers familiars, activitats a biblioteques i centres docents, conferències, visites guiades, espectacles, rutes i itineraris, i publicacions.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]