El periodisme que l'actualitat necessita

Aquest 2020 és un any de canvis arreu del món, i nosaltres us volem ajudar a entendre'ls. En temps de crisi, el periodisme compromès és més important que mai i el vostre suport és l'únic que pot assegurar la continuïtat de VilaWeb.
Si ho vols i ho pots fer, col·labora amb VilaWeb.

Avui es tanca la campanya de les eleccions al secretariat de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC). Demà serà el moment de les votacions presencials. Entre dimarts i demà a migdia hauran pogut votar telemàticament els socis que viuen a l’estranger i els residents als Països Catalans que ho han demanat. Els socis han d’escollir 77 membres del secretariat (25 de representació nacional i 52 de representació territorial). Per primera vegada, el secretariat tindrà dos membres en representació de les assemblees exteriors.

La campanya d’aquestes eleccions ha estat la més polèmica d’ençà de la creació de l’ANC, el 2011. S’hi ha arribat amb grups obertament enfrontats. Per una banda, el president actual Jordi Sànchez, a qui alguns acusen d’actuar sota la batuta de Convergència. Per una altra, un grup de 22 candidats –que van signar un article que va aixecar molta polseguera– a qui els altres acusen d’actuar instigats per ERC. L’assemblea general de Manresa havia prohibit explícitament de fer equips o candidatures col·lectives i alguns sectors van denunciar que l’article dels 22 passava per alt aquest principi. A continuació, també es va posar en dubte que aquell article se saltés la limitació de fer campanya fora dels espais habilitats per la pròpia ANC.

Després va venir la polèmica més forta: l’exclusió de Quim Torra i Jordi Calvís de la llista definitiva de candidats. Les al·legacions presentades per socis van portar la junta electoral a considerar les incompatibilitats d’aquests dos candidats definides pel reglament electoral, el reglament de règim intern i els estatuts de l’entitat. Torra i Calvís van presentar noves al·legacions a la seva exclusió i, finalment, van ser readmesos com a candidats. La junta electoral va acceptar en una carta dirigida a tots els candidats que havia passat per alt moltes ‘irregularitats’ denunciades pels socis.

La interpretació del reglament electoral també ha portat molts maldecaps, aquests dies. La prohibició de fer campanya oberta per cenyir les actuacions dels candidats als espais habilitats per l’entitat (debats organitzats per les assemblees territorials i la pàgina web de l’entitat) ha portat la junta electoral a amonestar personalment alguns candidats. Per exemple, Antonio Baños va ser un dels candidats que van ser advertits per l’ús dels seus espais als mitjans de comunicació i, concretament, la tertúlia radiofònica.

Més de trenta mil socis amb dret de vot
El cens d’electors de l’ANC és format per tots els socis majors d’edat que el dia 14 de febrer de 2016 es trobessin inscrits correctament i el dia 14 d’abril estiguessin al corrent de pagament. En total, el cens total és de 33.803 electors.

La jornada electoral de demà comptarà amb diverses seus electorals per tot el territori, perquè els socis puguin votar allà on els sigui més còmode (entre les 10.00 i les 14.00). Ací podeu veure les paperetes de votació per a cada regió.

Atesa la limitació de mandats que marquen els estatuts de l’ANC, una quinzena de membres del secretariat sortint no es presenten de nou en aquestes eleccions. Entre els qui abandonen el secretariat obligatòriament hi ha la vice-presidenta, Rosa Alentorn, el secretari, Jordi Vilarasau, Eduard Cirera, Aida Àngel, Gemma Cots, Víctor Cucurull, Joan Guarch, Joaquim Llorens, Joan Contijoch, Rosa Maria Planas, Galdric Peñarroja, Teresa Romeu, Mireia Juanola, Montserrat Comas i Carles Segarra.

Demà, acabada la votació i fet el recompte, es faran públics els resultats electorals provisionals. Els definitius no es difondran fins el dia 17.

Els candidats

Els candidats

Heus ací els noms de la llista nacional:

Abad Esteve, Francesc
Abril i Abril, Amadeu
Alcoberro Pericay, Agustí
Antolí i Sasot, Josep
Arenas Serra , Laura
Baños Boncompain, Antonio
Bellavista i Solà, Francesc
Benet i Mònico, Ariadna
Busquets i Bellavista, Josep
Cabús Viñas, Eduard
Calvís Canadell, Jordi
Canadell i Bruguera, Joan
Capdevila Cugat, Narcís
Casals i Gelpí, Alícia
Castellví Auví, Assumpció
Castro, Liz
Comes i Redondo, Marc
Cuyàs Soler, Jordi
Daban i Marín, Montserrat
de Vilalta i Pach, Enric
de Yzaguirre i Maura, Lluís
Delclòs i Saló, Miquel
Dumenjó i Martí, Rosa Maria
Fähndrich, Xavier
Falip i Rubinat, Francesc
Folch i Borràs, Àngels
Frigola Olives, Gilbert
Grau Valls, Pere
Heras Solà, Josep
Isern Creus, Ariadna
Ludevid i Massana, Xavier
Mira i Lozano, Maria Teresa
Murgó Ambou, Jordi Josep
Murillo Martínez, Belén
Oliva Monteys, Ferran
Pacheco i Canals, Jordi
Padrós Perejoan, Marcel
Pairó Presseguer, Jordi
Parra Serra, Josep Manel
Pérez i Mir, Anna
Pinyol i Balasch, Josep
Ponsatí Obiols, Clara
Prat Vandellós, Mariona
Raïch Regué, Miquel
Ros Serra, David
Rovira Miret, Pep
Saball Caelles, Beni
Sabaté Ibáñez, Josep
Sanchez Benas, Francesc
Sànchez i Picanyol, Jordi
Solà i Ysuar, Pau
Solé Vilamajor, Pep
Subirà i de Galdàcano, M. Eulàlia
Torra i Pla, Quim
Vicenç i Pasqual, Gisela
Vila i Ginestí, Bernat

Podeu veure també la llista de candidats de cada territorial:

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.