El Secretariat Nacional de l’ANC s’ha reunit avui per decidir quin homenatge organitzarà per al 1r d’octubre. La plataforma començarà recollint totes les activitats, actes i accions que qualsevol entitat o col·lectiu programi per aquell cap de setmana i el primer d’octubre per fer-ne un web específic.

‘Cada territori prepara actes i accions que poden tenir enfocaments molt diferents segons com es va viure a cada col·legi o municipi. Així que, juntament amb tots els actors que van fer possible el 1r d’octubre, es commemorarà que vam votar i que vam guanyar i es treballarà perquè es faci efectiu el mandat de les urnes i allò que vam defensar junts aquell dia’, ha dit l’Assemblea en un comunicat.

El secretariat també ha acordat de col·locar plaques commemoratives als col·legis electorals i de fer un acte simultani descentralitzat, en el qual cada territori decidirà si és més adient fer-ne un a cada col·legi, a cada municipi o agrupant municipis pròxims, que servirà per a cloure la jornada.

‘El primer d’octubre de 2017 és el dia que el poble de Catalunya va prendre les regnes del seu esdevenidor i es va autodeterminar, amb una repressió i una violència sense precedents per part de l’estat espanyol d’ençà de la instauració de la democràcia. Aquell dia vam ser realment sobirans i el mandat que se’n desprèn no es pot ni ignorar ni devaluar. És per això que volem valorar aquesta data i el seu mandat’, ha expressat en el comunicat l’ANC.

D’altra banda, també ha estat aprovat per unanimitat entrar a formar part de l’Organització de Nacions Pobles i no Representats (UNPO, en anglès), que s’encarrega a escala mundial dels pobles sense estat. Els integrants són organitzacions de la societat civil, partits polítics o entitats no governamentals en representació de pobles sense estat que treballen activament pel dret d’autodeterminació. A més, és un fòrum internacional que permet que els membres puguin participar activament en les organitzacions internacionals establertes pels estats del món.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb