L’Aliança Lliure Europea (ALE) s’ha posicionat a favor de la convocatòria d’un referèndum unilateral a Catalunya ‘si l’actitud antidemocràtica de l’estat espanyol persisteix en el futur pròxim’. En una resolució aprovada a la reunió dels delegats d’ALE a Katowice, a Polònia, el partit que s’agrupen ERC, el Bloc Nacionalista Valencià, l’SNP, el BNG i els gal·lesos del Plaid, insta el govern espanyol a autoritzar i acordar els termes d’un referèndum vinculant el 2017, però adverteix que el mandat del Parlament de Catalunya permet d’impulsar-lo sense pacte.

‘Entenem que el Parlament de Catalunya i el govern de la Generalitat estan legitimats per a implementar el mandat democràtic que els catalans els van confiar convocant un referèndum’, ha afirmat el grup.

L’eurodiputat d’ERC i secretari general d’ALE, Jordi Solé, ha dit que res no aturaria els catalans en la voluntat de posar les urnes i permetre que la ciutadania decidís lliurement. ‘El govern espanyol no ha entès res en cinc anys. Això no va de pressupostos ni d’inversions, això va de drets democràtics. La inversió que ha de fer l’estat espanyol a Catalunya és en democràcia, acordant el referèndum’, ha insistit.

L’ALE forma part del grup parlamentari dels Verds al Parlament Europeu i agrupa els eurodiputats dels partits de nacions sense estat, regions i minories històriques europees.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.