L’Ajuntament de Sant Joan d’Alacant es planta contra l’intent de Vox de castellanitzar el ple

  • L'única regidora ultra ha demandat judicialment l'ajuntament perquè al ple únicament s'hi fa servir el català

VilaWeb
Una vista de Sant Joan d'Alacant (Imagte: Ajuntament de Sant Joan d'Alacant)
Esperança Camps Barber
10.03.2021 - 21:50

“No vull donar cap titular de premsa a aquesta dona, però hem fet un comunicat perquè és un atac a l’ajuntament i a la llibertat i no podia quedar sense resposta.” Jaime Albero, el batlle socialista de Sant Joan d’Alacant, respon així a la demanda que l’única regidora de Vox a la corporació ha interposat contra l’ajuntament per –diu– negar-li el dret a la participació política perquè al ple municipal només es parla valencià.

El PSPV governa a Sant Joan d’Alacant amb el suport de Ciutadans. El batlle ha dit a VilaWeb que en la vida quotidiana usa indistintament el castellà o el català per relacionar-se tant amb la família com amb els amics. Al ple també ho feia així fins que la regidora de la ultradreta va decidir de fer campanya i a cada sessió intervenia per a dir que s’abstenia, que no podia votar perquè no entenia què es tractava o debatia. “Era pur teatre, perquè quan vol, sí que entén les coses. Per això vaig decidir de portar els plens en valencià. Perquè és una de les dues llengües oficials i tinc el dret d’usar-la sempre que vulga.”

La demanda

El 24 de febrer, la regidora ultra va presentar una demanda davant el jutjat contenciós administratiu d’Alacant. Qualifica d’il·legal l’ús del català per part del batlle, de qui diu que hi parla per impedir-li que ella puga participar al ple.

Demana que el batlle li parle en castellà, que abans de cada ple li passen tota la documentació traduïda al castellà i que li posen un servei de traducció simultània. També va demanar una mesura cautelaríssima perquè en el ple del dia 26 proppassat ja no s’usàs el català en el ple. El jutjat va negar aquesta darrera mesura, però per registre d’entrada ha demanat informació al consistori, que ja li l’ha enviada. Amb això ha de decidir si admet la demanda a tràmit.

“Ací som en una zona on el valencià està en retrocés i no arribem al 50% de parlants, però el 99,9% de les persones que fa sis mesos que estan ací, l’entenen perfectament”, afirma el batlle. En el comunicat que va fer públic explica que ni a l’ajuntament ni al municipi no hi ha hagut mai cap problema a l’hora d’usar les dues llengües amb normalitat. A més, s’han promogut cursos gratuïts per a ensenyar la llengua a qui ho necessite. “De la mateixa manera, amb la negativa de la representant de Vox d’aprendre la llengua i de contaminar els debats del ple municipal amb un assumpte ja superat, amb tota la bona fe, s’ha posat a la seua disposició un dispositiu de traducció simultània.”

Retrau a la regidora que només parle de la constitució espanyola, però s’oblide de l’estatut i de la Llei d’Ús i Ensenyament que consagren el dret d’usar la llengua pròpia.

Jaime Albero, que és batlle des del 2015, diu que al municipi es respecten els drets lingüístics de tothom i que no hi ha controvèrsia. Considera que la regidora ha volgut crear una polèmica artificial en cerca de titulars de premsa. “No fa propostes al ple, només parla de l’educació privada i la concertada, de l’educació religiosa. A més, s’ha clavat en un embolic perquè ha lligat la immigració a la delinqüència.” El batlle ha lliurat aquestes declaracions a l’observatori de delictes d’odi perquè les analitzen.

Suport d’Escola Valenciana

Escola Valenciana ha expressat suport al batlle i a tot el consistori arran d’aquests fets, que considera un atac a la llengua per part de la regidora ultra. L’entitat demana que no es retrocedesca en qüestions lingüístiques, sinó que es treballe per a mantenir la convivència i el dret de la ciutadania d’usar la llengua amb normalitat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any