La bandera de la república espanyola ha onejat a l’Ajuntament de Sagunt i a la Tinença de Batllia durant uns minuts com a homenatge a les persones que van defensar la II república espanyola fa 86 anys. El gest obeeix a una proposta aprovada al ple de l’ajuntament presentada pel govern municipal i aprovada amb els vots a favor de Compromís, Esquerra Unida, ADN Morvedre, PSPV-PSOE i Iniciativa Portenya. El PP va votar en contra i Ciutadans es va abstenir.

Els regidors Pau Abelleira, Roser Mestre, José Vicente Muñoz i Maria Giménez han secundat aquest acte al balcó de l’Ajuntament de Sagunt i els regidors Guillermo Sampedro i Mónica Caparrós a la Tinença d’Alcaldia de Sagunt, en un acte que ha durat poc més de 3 minuts.

La delegació del govern espanyol al País Valencià va enviar a principi de setmana una circular advertint que recorrerà a la via judicial contra els ajuntaments que exhibeixin la bandera republicana per commemorar el 14 d’abril, aniversari de la Segona República, per haver vulnerat la normativa que regula l’ús de banderes. Segons la carta enviada el servei d’afers jurídics de la delegació del govern espanyol, informava que davant la proximitat del 14 d’abril, posava en coneixement dels consistoris la normativa vigent. Al respecte, citava la llei 39/1981, sobre l’ús de la bandera espanyola i altres banderes, i remarcava que als edificis consistorials la bandera d’Espanya ha d’estar ‘en l’exterior i ocupar un lloc preferent’.

A més, recordava que l’article 8.3 del Decret 116/1994 de la Generalitat Valenciana indica que els consistoris ‘no poden enarborar com a pròpia una altra bandera que no sigui l’oficial’ i que utilitzar una bandera no constitucional ‘vulneraria el principi de neutralitat i objectivitat que ha de regular l’activitat de les administracions públiques’, d’acord amb l’article 103.1 de la constitució i el 6.1 de la Llei 7/1985 sobre les Bases del règim local.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]