L’Ajuntament de Barcelona no té por de la impugnació de les elèctriques perquè només s’exigeix complir la llei

  • El regidor de Presidència confia poder adjudicar el contracte municipal divendres i garanteix un servei correcte

VilaWeb
ACN
14.02.2017 - 11:25
Actualització: 14.02.2017 - 12:47

L’Ajuntament de Barcelona està convençut que el concurs elèctric que ha posat en marxa s’ajusta a la legalitat i no té por dels recursos que han presentat Endesa i Gas Natural davant del Tribunal de Contractes del Sector Públic, que depèn de la Generalitat. Per accedir a la contractació pública, el consistori va introduir diverses clàusules relaciones amb la pobresa energètica, entre elles la signatura del conveni que es deriva de la Llei 24/2015 i el principi de precaució, és a dir, que s’avisi a l’Ajuntament abans d’efectuar un tall perquè hi puguin actuar primer els serveis socials. El regidor de Presidència, Eloi Badia, ha argumentat que aquest concurs és ‘redundant’, perquè simplement estan demanant que es compleixi la llei, en aquest cas la legalitat catalana. El regidor confia poder adjudicar el contracte, dividit en tres lots, el proper divendres, i ha garantit que el servei serà correcte tot i que les grans elèctriques no hi hagin optat.

El passat 17 de gener, l’Ajuntament va anunciar que havia modificat els plecs de la licitació de l’acord marc de contractació per al subministrament elèctric, establint diverses clàusules relacionades amb la pobresa energètica. Per optar al contracte públic, valorat en 65 milions, caldria que les empreses subscrivissin el conveni derivat de la Llei 24/2015 i respectessin el principi de precaució abans de tallar el subministrament, a més d’altres condicions com facilitar l’accés al bo social i a altres tarifes socials o oferir cursos de formació sobre drets energètics i eficiència energètica.

El consistori va dividir el contracte en tres lots per afavorir que més empreses puguin adjudicar-se el servei, ja que només es podia accedir a dos dels tres paquets. Segons les previsions de l’Ajuntament, aquest serà l’últim contracte, ja que s’està treballant per posar en marxa la comercialitzadora d’energia municipal abans de finals del 2018.

Badia ha confirmat que quan ha obert les pliques s’han trobat que ‘les grans empreses de l’oligopoli elèctric’ no s’han presentat, i ha celebrat que sí que ho hagin fet altres companyies ‘que han demostrat la seva sensibilitat’, el que permetrà, ha dit, ‘donar una resposta efectiva a tots els serveis que presta la ciutat’.

És el cas de Factor Energia, Aura, Clidom, A2 o Som Energia, així com Nexus, que és l’única que ha optat al lot més gran. El regidor, que s’ocupa també dels temes d’energia, ha apuntat que són set o vuit companyies que tenen un pool d’energies renovables, un altre dels objectius que buscava l’Ajuntament. ‘Tenim empreses a tots els lots i les ofertes econòmiques són correctes. En cap cas perilla cap dels serveis’, ha conclòs Badia, que ha considerat que Nexus tindria prou capital per fer-se càrrec dels lots que ha demanat, incloent el més gran.

Endesa i Gas Natural no només no s’han presentat al concurs, sinó que l’han impugnat, però Badia ha assegurat que no tenen cap por de la resolució del Tribunal de Contractes del Sector Públic, i ha apuntat que cada cop és més habitual acollir-se a aquest tribunal. ‘No ens fa cap por, únicament hem dit que hi ha una legislació vigent que s’ha de complir’, ha argumentat.

L’Ajuntament confia que altres municipis segueixin el seu exemple
El regidor ha constatat que si aquestes empreses diuen que volen complir amb la legislació vigent, no haurien d’haver tingut cap problema per presentar-se a aquest concurs, i ha dit que confia que altres municipis segueixin l’exemple de Barcelona i incorporin clàusules relacionades amb la pobresa energètica per accedir a la contractació pública.

Ha negat que el concurs endegat pel consistori hagi tingut com a objectiu servir com a ‘mesura de pressió’ per obligar les empreses a signar el conveni de pobresa energètica, i ha remarcat que la pressió ‘no ha de dependre d’un concurs, sinó que és l’administració i la ciutadania que està demanant que siguin corresponsables’ d’aquesta situació.

La licitació estableix la divisió del contracte en tres lots, incloent per primer cop un de 2 milions referent als edificis municipals generadors d’electricitat verda. El lot més gran, el primer, està valorat en 54 milions.

L’inici del nou acord marc serà el 25 de març del 2017, un cop finalitzi l’actual acord, i tindrà una durada mínima d’un any i màxima de dos. Finalitzarà en el moment que entri en funcionament la comercialitzadora pública.

Si les empreses incompleixen aquestes condicions podran ser sancionades, tot i que no s’arribarà a l’extinció del contracte.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any