L’Ajuntament de Barcelona i el Diplocat organitzen un fòrum sobre l’acollida de refugiats i no hi conviden el govern espanyol

  • Els organitzadors del fòrum consideren que l'executiu de Rajoy no exerceix una bona pràctica, perquè ha rebut només 18 demandants d'asil dels 17.000 a què s'havia compromès

ACN
02.05.2016 - 18:34
Actualització: 03.05.2016 - 11:36

Una cinquantena d’experts i polítics internacionals debatran demà al recinte de Sant Pau de Barcelona els principals desafiaments de l’acollida i integració de refugiats a la Unió Europea, en un fòrum organitzat pel Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat) i l’Ajuntament de Barcelona. No hi ha estat convidat el govern espanyol perquè, segons que ha explicat el secretari general del Diplocat, Albert Royo, s’havia compromès a rebre 17.000 demandants d’asil i només n’ha rebuts 18. ‘Hem buscat bones pràctiques i governs amb experiència o un discurs potent’, ha dit Royo.

A la presentació del fòrum, el primer tinent batlle de l’Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha dit que l’actitud del govern espanyol davant la crisi humanitària per l’arribada de refugiats i les polítiques de la Unió Europea eren vergonyoses. També ha fet una crida a les institucions europees i a la societat per donar una resposta a l’altura del drama humanitari i ha apel·lat als valors de la fraternitat i la solidaritat.

El govern de la Generalitat vol rebre 4.500 refugiats, 1.800 dels quals es podrien atendre de manera immediata. L’Ajuntament de Barcelona, com molts altres consistoris, també han ofert els recursos disponibles per a participar en aquesta acollida. Tot i que la proposta catalana ha rebut el suport de la Comissió Europea, no han rebut resposta del govern espanyol.

A la presentació, Kilian Kleischmidt, assessor del govern federal alemany en cooperació econòmica i desenvolupament, ha dit que eren patètiques l’acció i la predisposició de la majoria de governs del món envers el fenomen de l’acollida de refugiats, tot i que no ha entrat a qualificar la resposta que hi dóna Espanya. Kleischmidt, que serà un dels participants del fòrum, ha deixat clar que la seva opinió no representa la posició oficial del govern alemany, perquè n’és assessor independent.

Un doble envit d’Europa: coordinar l’emergència i assegurar la integració
La trobada internacional vol servir per a debatre sobre els dos grans envits de la Unió Europeu arran de l’arribada de refugiats. D’una banda, gestionar els fluxos migratoris i coordinar l’emergència humanitària entre els països. D’una altra, garantir la integració de les persones nouvingudes en les societats d’acollida.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i la batllessa de Barcelona, Ada Colau, inauguraran la trobada, juntament amb la portaveu d’ACNUR a l’estat espanyol, María Jesús Vega, i el secretari general del Diplocat. La primera part del fòrum donarà veu a les ciutats, regions, organitzacions i experts per intercanviar punts de vista sobre la crisi de refugiats.

En el segon bloc, a la tarda, s’exposaran projectes d’èxit en acollida i integració per a veure bones pràctiques i iniciatives entre administracions públiques i organitzacions no governamentals. El conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, i Pisarello seran els encarregats de clausurar el fòrum.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any