El ple de l’Ajuntament de Barcelona condemnarà avui la violència dels cossos policíacs de l’estat espanyol contra la ciutadania durant el referèndum del primer d’octubre. Barcelona en Comú (BeC), el PDECat, ERC i el PSC han presentat quatre propostes similars que condemnen la repressió i demanen diàleg. A més, BeC, el PDECat i ERC demanen la dimissió del president del govern espanyol, Mariano Rajoy.

El primer a presentar una proposició va ser el PSC. El tinent de batlle, Jaume Collboni, va anunciar-ho i va cridar a l’acord entre la Generalitat i el govern espanyol. Els socialistes creuen que l’actuació de la policia espanyola i la Guàrdia Civil va ser ‘desproporcionada’ contra la població civil ‘pacíficament mobilitzada’.

Ràpidament, BeC s’hi va sumar. El primer tinent de batlle, Gerardo Pisarello, va publicar una declaració institucional en la qual s’assenyala l’actuació dels cossos policíacs de l’estat espanyol com a responsable dels centenars de ferits que va haver-hi a Barcelona. El partit d’Ada Colau titlla de ‘desproporcionada i violenta’ aquesta actuació, demana la dimissió de Rajoy i exigeix que es reparin els danys causats per la policia. També reitera el suport a les persones ferides i insta les institucions a negociar una sortida política que reconegui les aspiracions ‘justes i legítimes’ del poble de Catalunya.

El PDECat també demana en un comunicat que es condemni la violència de la policia espanyola i de la Guàrdia Civil i que es rescabalin els danys econòmics i personals. A més de la dimissió de Rajoy, els demòcrates també exigeixen que pleguin el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo; el sub-delegat, Emilio Ablanedo; el ministre de l’Interior espanyol, Juan Ignacio Zoido, i el coronel de la Guàrdia Civil responsable de la coordinació dels cossos policíacs, Diego Pérez de los Cobos. Així mateix, demanen a Colau que trenqui el pacte amb el PSC pel suport del PSOE al govern espanyol.

Per últim, ERC ha criticat la connivència del PSOE i de Ciutadans amb el PP. En un comunicat, els republicans han proposat de reprovar el govern espanyol, l’han instat a reconèixer els resultats del referèndum i han exigit la dimissió de Rajoy, Zoido i Millo. També volen que el govern municipal doni resposta a la voluntat expressada diumenge per la ciutadania i que reiteri el ‘suport absolut’ de l’ajuntament a la Generalitat i les institucions catalanes.

Tots els partits treballen abans del ple per a acordar un text únic que reculli les propostes presentades per a condemnar la violència i donar suport a les víctimes de la repressió dels cossos policíacs. El comú denominador és el rebuig a l’actuació de l’estat espanyol el primer d’octubre, però la majoria que configuren BeC, el PDECat i ERC, als quals s’hi podrien sumar la CUP i finalment el PSC, també podria incloure la petició de dimissió de Rajoy i dels responsables del cop policíac.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als quinze mil subscriptors voluntaris, que amb el suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.