Avui és un dia històric a les Illes. El parlament balear derogarà la polèmica llei de símbols impulsada pel govern de José Ramón Bauzá i que va aprovar el desembre del 2013 la majoria absoluta del PP. Una llei que, per exemple, prohibia la senyera en edificis institucionals; es prohibia de penjar qualsevol símbol que no fos oficial i, d’aquesta manera, no permetia els llaços quadribarrats amb què les escoles de les Illes havien reivindicat el català i s’havien enfrontat al govern.

La llei de símbols va ser elaborada i aprovada sense consens polític ni social i al marge de la comunitat educativa. D’ençà del moment que entrà en vigor va portar polèmica, inquietud i dubtes sobre la licitud d’algunes determinacions que incloïa. A més, l’avantprojecte de llei va ser objecte de dos dictàmens desfavorables del Consell Consultiu de les Illes Balears.

De resultes del rebuig polític i social de la llei, una de les primeres decisions que va prendre el nou govern d’esquerres fou de derogar-la. Les dues formacions que integren el govern –PSIB i Més– i també Podem, que hi dóna suport extern a l’executiu, han vist clara aquesta decisió. Així mateix, han recordat la campanya ‘Enllaçats per la llengua’, en què van oposar-se a aquesta llei tant aquests partits com alguns altres, i també les entitats següents: Joves de Mallorca per la llengua, l’Obra Cultural Balear, l’Assemblea de Docents, FAPA, STEI-I, FETE-UGT, FE-CCOO, Anpe, la plataforma Crida, Jubilats per Mallorca, Plataforma per la Llengua, Acció Cultural de Menorca, Acció Cultural del País Valencià, la Federació de Pares i Mares de Menorca, Escoltes de Menorca, Aire Nou Bao, la Institució cultural de la Franja de Ponent, l’Institut d’Estudis Eivissencs, l’Institut d’Estudis del Baix Cinca, l’Associació Cultural dels Països Catalans i Enllaçats per la llengua.

El president de l’Obra Cultural Balear, Jaume Mateu, en aquest article del seu bloc de VilaWeb, ha recordat Miquel Albero, impulsor de la campanya ‘Enllaçats per la llengua’, que va perdre la vida fa pocs dies en un accident de trànsit.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb