‘La condemna a 33 anys de presó per a Clara Ponsatí, que en té 61, és una pena de mort, perquè probablement moriria en una presó. És inacceptable’, ha dit contundent l’advocat de la consellera Clara PonsatíAamer Anwar, a Edimburg, durant la visita del president de la Generalitat, Quim Torra, a la consellera i a l’executiu escocès, amb el qual es reunirà aquest vespre.

Pocs dies abans que comenci l’acta per extradir Ponsatí, el 30 de juliol, la consellera i el seu advocat han denunciat la situació d’indefensió i la vulneració dels drets humans que Ponsatí, igual que la resta d’exiliats i presos polítics, pateixen a l’estat espanyol. ‘Els meus drets humans no només estan amenaçats, sinó destruïts’, ha assegurat la consellera davant dels periodistes internacionals.

De la mateixa manera, l’advocat Anwar ha volgut destacar la violació de drets humans a l’estat espanyol: ‘L’estat ha maltractat els drets dels catalans. Persones com la Clara no gaudeixen de la protecció judicial ni policial’. Tot i això, el president està convençut que no s’extraditarà a la consellera.

Cap negociació amb la justícia
En la reunió d’aquest vespre amb el govern de Nicola Sturgeon, tant Torra com Anwar han afirmat que no es tractarà sobre com la justícia escocesa ha d’operar en el cas de Ponsatí, perquè, a Escòcia, la justícia és independent del govern. El govern no hi té res a dir’, ha opinat Anwar. ‘Som a Escòcia, no pas a Espanya’, ha afegit Torra. Malgrat tot, el president creu que no s’extraditarà a Ponsetí, i aleshores, la justícia espanyola ‘quedarà davant del mirall’.

A més, el president ha afegit que no negociaran la situació dels exiliats ni dels presos polítics, ja que haurien de ser a casa en llibertat. ‘Tot el que van fer tenia el suport dels vots del poble català’. Pel mateix motiu, ha titllat que és indescent la suspensió dels drets dels diputats presos i exiliats que va dictar ahir el jutge Llarena i, per això, no demanarà a cap dels diputats que abandoni l’acta.

‘Es poden imaginar, vostès, que els polítics escocesos estiguessin empresonats només pel fet que el poble escocès hagués votat’, ha preguntat, de manera retòrica Quim Torra. Davant dels periodistes internacionals, el president ha afegit que els polítics catalans encausats a quatre països europeus estan en llibertat i, en canvi, els que es troben a l’estat espanyol són a la presó. ‘On és el problema, als quatre països d’Europa o a Espanya?, ha deixat anar Torra.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb