L’ACNUR i UNICEF alerten dels riscs als quals s’exposen els infants no acompanyats que fugen del conflicte a Ucraïna

  • Les organitzacions adverteixen que en les situacions d'emergència augmenta el risc de tràfic infantil

VilaWeb
Redacció
07.03.2022 - 16:33
Actualització: 07.03.2022 - 17:33

L’ACNUR i UNICEF han emès un comunicat conjunt on alerten dels riscs als quals s’exposen els infants no acompanyats que fugen del conflicte d’Ucraïna. Les organitzacions assenyalen que sense atenció parental aquests corren un risc més gran de violència, maltractament i explotació. “Quan són traslladats a través de fronteres, els riscos es multipliquen”, adverteixen. Concretament, des d’ACNUR i UNICEF apunten que el risc de tràfic augmenta en situacions d’emergència. En el comunicat insten tots els països veïns d’Ucraïna i afectats per la guerra a garantir “la identificació i el registre immediats” dels nens no acompanyats que fugen d’Ucraïna, després de permetre’ls l’accés al seu territori.

Ambdues organitzacions han alertat que el nombre de refugiats ja ascendeix a 1,7 milions, i han advertit que centenars de milers d’ells són nens, que en molts casos no van acompanyats o han estat separats dels seus familiars. “Els estats haurien d’oferir espais segurs per als nens i les famílies immediatament després dels passos fronterers i vincular-los als sistemes nacionals de protecció infantil”, han demanat.

En la mateixa línia, el Consell d’Europa també ha expressat la seva preocupació pels riscs als quals s’exposen les nenes i dones obligades a abandonar Ucraïna pel conflicte existent. “A mesura que intenten fugir, les dones i les nenes es tornen encara més vulnerables, amenaçades per la violència, l’agressió sexual i la violació. Les dones i nenes que fugen del conflicte necessiten suport i protecció específics”, ha expressat la secretària general del CoE, Marija Pejčinović.

La secretària general del CoE també ha assenyalat que la Convenció del Consell d’Europa sobre la prevenció i la lluita contra la violència contra les dones i la violència domèstica, conegut com a Conveni d’Istanbul, “complementa” la Convenció de Ginebra de 1951 sobre l’Estatut dels Refugiats. Sobre això, des del CoE demanen als 35 estats adherits a la Convenció d’Istanbul que “desenvolupin procediments d’acollida i serveis de suport per als sol·licitants d’asil sensibles al gènere”.

Així mateix, en vistes del Dia Internacional de la Dona, des del Consell d’Europa demanen als seus estats membres que els processos de ratificació del Conveni d’Istanbul continuïn “sense demora”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any