El govern espanyol descarta que el president de la Generalitat, Quim Torra, i el rei Felipe VI es reuneixin divendres aprofitant l’acte d’inauguració dels Jocs Mediterranis a Tarragona, tal com Torra havia proposat al monarca per carta. Torra proposava a Felipe VI una trobada per fer-li saber ‘com se sent una gran part del poble de Catalunya’.

La casa reial ha enviat la carta a la presidència del govern espanyol, emparant-se en l’article 64.1 de la constitució que diu que els actes del rei els referenda el president del govern. I el govern espanyol ja ha fet saber que no hi haurà cap reunió entre Felipe VI i el president de la Generalitat. Segons l’entorn de Pedro Sánchez, tots tres coincidiran en l’acte institucional de la inauguració dels jocs, però ‘la reunió política serà entre Sánchez i Torra, amb data encara per determinar’.

La previsió del govern espanyol és reunir-se la setmana entrant amb el president basc, Íñigo Urkullu. Aquesta reunió obrirà la tanda (segons l’ordre d’aprovació dels estatuts que apareix a la constitució) i, previsiblement, la reunió amb Torra serà la setmana següent.

La resposta de la Moncloa tanca el cercle que el president de la Generalitat de Catalunya havia obert amb l’enviament de la carta conjunta signada amb els ex-presidents Puigdemont i Mas, en què retreien al monarca el seu discurs del 3 d’octubre, en què avalava la repressió de la policia el dia del referèndum. A la missiva, tots tres presidents demanaven diàleg i arbitratge per recosir les ferides arran del primer d’octubre.

La carta incorporava un paràgraf final signat només per Torra que demanava al rei espanyol que trobés una estona divendres per reunir-se amb el president de la Generalitat, perquè li pogués explicar ‘com se sent gran part del poble de Catalunya’.

Heus ací la carta

:

Resposta de Quim Torra

Arran de les informacions publicades en què es descarta la reunió, el president Quim Torra ha publicat un piulet en què es demana: ‘Si el rei el dia 3 d’octubre va fer el discurs que va fer, autoritzat pel Sr. Mariano Rajoy, ara per què el Sr. Pedro Sánchez no l’autoritza a parlar amb el president de Catalunya?’

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb