La Xarxa Europea per a la Igualtat Lingüística reclama multes de la UE contra la discriminació al català

L'organització denuncia que el suport de la Unió Europea a les llengües minoritàries ha minvat l'última dècada

VilaWeb
Redacció
01.07.2017 - 08:23
Actualització: 01.07.2017 - 10:23

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Xarxa Europea per a la Igualtat Lingüística (ELEN) ha reclamat que la Unió Europea (UE) imposi multes contra els estats que permetin casos de discriminació lingüística. El secretari general de l’ELENDavyth Hicks, ha dit que Brussel·les hauria de sancionar els estats ‘quan algú sigui arrestat o colpejat per utilitzar la llengua oficial al país, com passa en molts casos amb el català’.

En una entrevista a l’ACN coincidint amb el 25è aniversari de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries (CELRM), Hicks ha reivindicat que la UE tradicionalment ha donat suport a les llengües minoritàries, tot i que d’una manera molt subtil. No obstant això, ha denunciat que aquest suport ha disminuït en els darrers deu anys.

Un informe recent del Parlament Europeu sobre la Carta afirmava que ‘la situació actual no és la més favorable per fer grans esforços’ econòmics en matèria lingüística. Una situació que l’ELEN vol revertir. Fa dues setmanes els eurodiputats catalans van ser reprovats per parlar en català a l’Eurocambra en l’aniversari de la Carta, un fet que preocupa l’ELEN.

‘El plurilingüisme és un fet intocable. La gent continuarà parlant la seva llengua i cada vegada amb més consciència’, ha comentat l’eurodiputat d’ERC Josep Maria Terricabrasco-president de l’Intergrup de Minories Tradicionals, Comunitats Nacionals i Llengües del Parlament Europeu, i promotor de la iniciativa. Després que el president de l’Eurocambra, Antonio Tajani, no acceptés la proposta del seu intergrup, l’eurodiputat català ha lamentat que ara no doni suport al plurilingüisme, ‘tal com havia fet abans de ser elegit’.

A llarg termini, Hicks reconeix que des de la seva organització es posen com a horitzó una directiva lingüística que contempli més drets i que protegeixi les llengües europees que estan en perill. A Europa, ‘la discriminació lingüística és un fet que succeeix cada dia’, ha dit Hicks. Ha recordat que els estats són els responsables d’implementar la Carta, però molts no l’apliquen i altres encara no l’han signada.

Entre quaranta i cinquanta milions d’europeus parlen una llengua considerada minoritària. A la UE conviuen més de vuitanta llengües. Però només vint-i-quatre són oficials, mentre que seixanta són reconegudes com a regionals o minoritàries. Malgrat que comparat amb altres continents Europa és majoritàriament homogènia lingüísticament, segons la UNESCO, moltes d’aquestes llengües es troben en una situació de perill.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes